Panorāma

Baltijas simtgadi atzīmē Londonā

Panorāma

Pēta plaisu starp latviešu un krievu medijiem

Jauns finansiāls atbalsts radošajām personībām

Sāk pieņemt pieteikumus radošo personu atbalstam krīzes situācijās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Profesionālas radošās personas, kam nav sava darba devēja, no 1.februāra var pieteikties sociālajiem pabalstiem īslaicīgas dīkstāves vai darba nespējas gadījumā. To paredz likums, kas pēc daudzu gadu diskusijām stājās spēkā šā gada sākumā.

Viena radošā persona varēs saņemt atbalstu minimālās algas apmērā sešus mēnešus gadā, bet slimības gadījumā – ne vairāk kā desmit dienu apmaksu. Savukārt pensionētās radošās personas varēs saņemt atbalstu īslaicīgai daļējai ārstniecības un komunālo maksājumu segšanai.

Lai pretendētu uz atbalstu, autora darbam vai izpildījumiem būs jābūt publiskotiem vismaz trīs gadu laikā pirms statusa iegūšanas, kā arī trīs mēnešu laikā pirms pieteikuma personas bruto ienākumiem vidēji mēnesi jābūt zemākiem par pusi no minimālās algas valstī.

Kopš likuma spēkā stāšanās uz Latvijas Radošo savienību padomi zvana un interesējas par jauno atbalstu ik dienu viens vai divi cilvēki.

Līdz šim lielākā interese ir par trešo formu atbalstu pensionāriem, atklāja padomes priekšsēdētāja Dace Bluķe.

Latvijas Radošo savienību padomes priekšsēdētāja Dace Bluķe
00:00 / 01:14
Lejuplādēt

„Pirmā vieta, kur jāvēršas potenciālajam atbalsta saņēmējam, ir Radošo savienību padome. Mums ir izveidota pusslodzes štata vieta konsultantam, kuram var zvanīt pa tālruni 26146487, ir arī e-pasts: [email protected]. Var nākt uz vietas Radošo savienību padomē, kas atrodas Baznīcas ielā 37-3, un pārliecināties, vai tiešām atbilstat visiem kritērijiem. Radošo savienību padomē ir jāiesniedz veidlapa, kas katram atbalsta veidam ir cita," stāsta Bluķe.

Ja persona jau ir kādas savienības biedrs, padomē par to pārliecināmies un rēķinās, ka viņa jau ir izturējusi pietiekoši lielu un profesionālu atlasi. Tad cilvēkam ir tikai jāpierāda, ka viņš pēdējos trīs gados bijis radoši aktīvs.

Savukārt, ja cilvēks nav nevienas radošas savienības biedrs, viņam ir iespējas saņemt apliecinājumu Radošo savienību padomē, uzrakstot iesniegumu. Tad katra no radošajām savienībām, kas deleģējusi trīs ekspertus, izvērtē, vai šī persona atbilst profesionālajiem kritērijiem.

"Tālāk mēs šos dokumentus, kuros persona apliecina arī savu ienākumu minimumu līdz 215 eiro [bruto ienākumi mēnesī pēdējo trīs mēnešu periodā] iesniedzam Valsts kultūrkapitāla fondu, personai uz turieni pašai nav jāiet. Fonds sazinās ar Valsts ieņēmumu dienestu un Sociālās apdrošināšanas aģentūru, pārliecinās, vai ziņas ir patiesas. Ja tās ir patiesas, tad persona saņem atbalstu," skaidro Bluķe.

“Mēs jau nevaram būt detektīvi un skatīties, kurš no viņiem vēl strādā “pelēkajā” zonā. Tā ir VID lieta, un visā pasaulē ar to nodarbojas ieņēmumu dienests,” norādīja fonda direktors Edgars Vērpe.

Pieteikties apsver arī komponists Juris Ābols.

“Man ir tāda minimāla iztikšana, cik nu manā vecumā var būt... Tik nu ir nopelnīts pa visu mūžu. Līgumdarbi visādi bijuši visu mūžu. Ieskaitot filharmonijā,” sacīja komponists,

“Katrā ziņā tā ir lieta, radošo personu atbalsts, tas ir apsveicami,” piebilda Ābols.

KONTEKSTS:

Saeima pērn pieņēma daudzus gadus radošajās nozarē gaidīto Radošo personu statusa un profesionālo radošo organizāciju likumu, kas stājās spēkā 2018.gada 1.janvārī.

Jaunais likums ļauj valstij sniegt sociālo atbalstu arī tiem māksliniekiem, kuriem nav darba devēja, piemēram, gleznotājiem, literātiem vai ārštata režisoriem. Valsts tam paredzējusi pusmiljonu eiro gadā.

Radošās personas statusu piešķirs radošās apvienības, bet uz pabalstu varēs pretendēt tad, ja radošās personas ienākumi trīs mēnešus pēc kārtas būs mazāki par pusi no minimālās algas.

Atbalstu varēs saņemt tikai aktīvi autori un izpildītāji, kuriem publiskoti darbi pēdējo trīs gadu laikā.  Atbalsta apmērs radošām personām mēnesī nevarēs pārsniegt minimālo mēnešalgu, un to varēs saņemt ne vairāk kā sešus mēnešus viena gada periodā.

Paredzēts finansiāli atbalstīt arī radošas personas pensijas vecumā, tai skaitā ārstniecības un komunālo maksājumu daļējai segšanai.  Kopumā atbalstu varētu saņemt 175 personas. Likums neattieksies uz jaunradi kā amatierkustības izpausmi, amatniecību un ar radošajām jomām nesaistītu zinātnisko jaunradi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti