Sāk LNB krājumu pārvietošanu uz «Gaismas pili»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Šodien, 14. aprīlī, sākusies oficiālā Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) krājumu pārvietošana uz jauno mājvietu - Gaismas pili.

Lielākā pārvākšanās, kāda Latvijā pieredzēta - pilnā sparā sākusies Latvijas Nacionālās bibliotēkas krājumu pārcelšana uz jauno Gaismas pils ēku. Septiņos mēnešos būs jāpārvieto vairāk kā trīs miljoni vienību. Sešu ēku vietā bibliotēkas krājums turpmāk satilps divās - Gaismas pilī un Silakrogā. Šis ir noslēguma posms vairāku gadu darbam - plānošanai, krājumu atputekļošanai un dezinfekcijai.

Lai gan Gaismas pils oficiāli vēl nav nodota ekspluatācijā, dienesti devuši zaļo gaismu grāmatu pārcelšanai uz jaunajām krātuvēm, kurās drošības prasības esot augstākajā līmenī. Paralēli bibliotēka pamazām tiek apmēbelēta un aprīkota ar tehniku, lai augustā beidzot varētu uzņemt lasītājus.

Šodien tiek pārvesti materiāli no LNB krātuves Jēkaba ielā, tai sekos materiālu pārvešanas no K.Barona ielas, Tērbatas ielas un citām, kopumā piecām LNB ēkām. No 4 miljoniem LNB materiālu uz jauno ēku tiks pārvesti 3 miljoni, daļa paliks krātuvē Silakrogā. Redzot, cik raiti rit darbi, bibliotēkas darbinieki ir noskaņoti optimistiski un cer, ka pārvešana varētu noslēgties ātrāk, nekā plānots.

LNB galvenās grāmatu krātuves vadītāja Anita Arājuma ar pārcelšanās gaitu ir apmierināta:

Lielākā problēma bija tā, ka mūsu krājums sastāv no dažu milimetru lieluma līdz pat metram un vairāk. Tas viss jāieliek mapēs vai kastēs, un tikai tad to var pārvest. Testa režīmā pārliecinājāmies, ka pirmajā nedēļā varējām pārvest jau tūkstoti plauktmetru. Es uzskatu, ka tas ir ļoti labi.”


Grāmatu pārvešanai paredzēti septiņi mēneši, un to veic kompānijas „International Movers” 12 cilvēku komanda. Lai viss noritētu gludi, firma pat konsultējusies ar kolēģiem, kas strādājuši pie pārcelšanās Vatikānā.

Pašu grāmatu pārvešana nav tik sarežģīta. Grūtāk ir ar skaņuplatēm, ierakstiem, lietām, kas jākrāmē citādāk,” skaidro kompānijas vadītājs Aivars Usāns.

Līdzās otrā stāva krātuvēm ir brīvpieejas lasītava ar gaišiem koka galdiem un skatu uz Vecrīgas torņiem. Te atradīsies 350 tūkstoši jaunāko un populārāko izdevumu, tostarp atsevišķi tematiskie „stūrīši” ar dāvinājumiem.

Piemēram, Knuts Skujenieks ir uzdāvinājis savu bibliotēku un grib, lai tā būtu publiski pieejama. Un tad būs viens īpašs stūris, laikam kaut kur augstāk, kur būs maza Knuta Skujenieka lasītaviņa. Viņa grāmatu tematika ir salīdzinošā folkloristika,” atklāj bibliotēkas direktors Andris Vilks.

Līdz ar pārvākšanos pašlaik slēgta pieeja literatūrai, kas atrodas Jēkaba ielā 6/8, proti, periodikas, letonikas, karšu un reto grāmatu un rokrakstu izdevumiem. Ja lasītājiem kādi materiāli vajadzīgi īpaši steidzami, par tiem var interesēties caur Baltijas centrālo bibliotēku Tērbatas ielā 75.

Kad jaunās Gaismas pils krātuves būs pieejamas pirmajiem lasītājiem, atkarīgs no sekmēm ar ēkas nodošanu ekspluatācijā, kas nav pašas bibliotēkas rokās. Šobrīd cerības tiek liktas uz maija sākumu.

Oficiālā Gaismas pils atklāšana plānota 29. augustā, Latvijas Nacionālās bibliotēkas 95 gadu jubilejā. Savukārt no vecajām bibliotēkas ēkām vēl varēs atvadīties Muzeju naktī 17. maijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti