Labrīt

Valsts Kontrole: Pērn Covid-19 izmaksas sasniegušas miljardu eiro, būtisku pārkāpumu nav

Labrīt

Izdienas pensijas – nesakārtots slogs valsts budžetam jau vairāku gadu garumā

Sāk atjaunot Rīgas cirku; aktīvi norit cirka skolas nodarbības

Sāk atjaunot Rīgas cirka ēku; sarežģītākais būs jaunā kupola izveide

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Rīgas cirkā sākušies rekonstrukcijas darbi. Ēku plānots siltināt, atjaunos arī cirka fasādi un iekšpagalmu. Būvnieki norāda, ka grūtākais būs izveidot jauno kupolu, taču, ķeroties pie vēsturiskās ēkas atjaunošanas, ir optimisma pilni. Savukārt bērni un pieaugušie pagaidu vietā aktīvi piedalās cirka skolā.

Rīgas cirka rekonstrukciju veiks divos posmos. Cirka valdes locekle Liene Pērkone stāsta, ka atjaunošanas pirmajā posmā siltinās grīdas un sienas, mainīs vēsturiskās ēkas kupolu.

“Plānots, uzstādot šo jauno kupolu, ierīkot arī jaunus pamatus un apkārt jaunu karkasu, uz kura mēs varēsim ierīkot nepieciešamos iekares punktus, lai mēs varētu pilnvērtīgi rīkot gan cirka skolas treniņus, gan arī cirka izrādes,” skaidro Pērkone.

Rīgas cirka ēka
Rīgas cirka ēka

Projekta pirmais posms izmaksās ap četriem miljoniem eiro. Lielāko daļu no tā finansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds. Pārējo nodrošina valsts. Personu apvienības “Aidaco Group” vadītājs Valdis Koks izsakās, ka projektā sarežģītākais ir jaunā kupola izveide no krusteniski līmētām koka plāksnēm. Arī objekta atrašanās vieta un tās vēsturiskais mantojums sarežģī projekta gaitu.

Tomēr rekonstrukcijai atvēlētos 15 mēnešus Koks uzskata par pietiekamu laiku, lai plānoto paveiktu.

Viņš stāsta: “Jāsāk saudzīgā demontāža. Tad jāķeras klāt lielākām demontāžām. Noteikti pārsteigumi būs, bet tie vienkārši ir jārisina.”

Projektā piedalās arhitektu birojs “NRJA”. Tā vadītājs Uldis Lukševics skaidro, ka kupola vēsturiskās metāla konstrukcijas tiks attīrītas un apstrādātas. Jauno koka kupolu būvēs virs vecā karkasa. Lukševics atzīmē – kupola vēsturiskā konstrukcija ir unikāla un “mērķis ir vēsturisko sajūtu noteikti atstāt redzamu jebkuram apmeklētājam”. Kā norāda arhitektu biroja vadītājs, projektā iesaistās arī ārvalstu eksperti.

Rīgas cirka ēka
Rīgas cirka ēka

Rekonstrukcijā plānots atjaunot arī ēkas fasādi un iekšpagalmu, kas tiks atvērts sabiedrībai. Cirka valdes locekle Liene Pērkone skaidro: “Ieeja cirka ēkā būs nevis pa centrālajām durvīm, bet mazliet sānus. Šī ieeja vedīs uz mūsu iekšpagalmu. Līdz šim tas publiski nav bijis izmantots.”

Gan arhitektu biroja “NRJA” priekšnieks Uldis Lukševics, gan personu apvienības “Aidaco Group” vadītājs Valdis Koks atzīmē, ka, ķeroties pie vēsturiskās ēkas atjaunošanas, emocijas ir pacilājošas.

“Izjūtas ir visnotaļ patīkamas. Šī būs kārtējā ēka, ko manā vadībā būs izdevies atjaunot. Tūlīt pabeidzam Mežaparka estrādi. Man tas ir liels gods un izaicinājums,” uzsver Koks.

Cirka pārstāve Pērkone norāda –

par spīti Covid-19 pandēmijai radošā darbība cirkā nav apstājusies.

Tiek strādāts pie jaunās stratēģijas, kas stāsies spēkā no nākamā gada. Savukārt bērni un pieaugušie tagad piedalās cirka skolā, kas vēsturiskās ēkas rekonstrukcijas laikā atrodas Āgenskalnā. Nodarbības notiek ne tikai tiešsaistē, bet, ievērojot epidemioloģiskos noteikumus, pulcējoties arī ārtelpās.

Rīgas cirka ēka
Rīgas cirka ēka

Cirka skolas koordinatore Marī Sanžarevska stāsta: “Mums ir nodarbības žonglēšanā, braukšanā ar vienriteni, maģijas nodarbības un akrobātika. Turpinām piedāvāt pilnu komplektu.”

Skolā iesaistās apmēram simt interesentu. Sanžarevska atzīst, ka attālinātajās nodarbībās apmācīt ir grūtāk, taču ir uzdevumi, kurus tieši mājās apstākļos paveikt ir visērtāk, piemēram, žonglēšana.

“Kāds banāns, kāds virtuves zupas kausiņš vai kāda krūzīte. Tie sadzīves priekšmeti, kas ir mājās, ar viņiem ļoti labi ir iespējams žonglēt,” atzīmē Sanžarevska.

Šobrīd cirka pagaidu telpās Āgenskalnā trenējas Austrālijas mākslinieki no pasaulslavenās apvienības “Circa”. Paralēli saviem mēģinājumiem, mākslinieki pasniedz nodarbības arī cirka skolas dalībniekiem. Sanžarevska norāda, ka tādā veidā cirks mēģina paplašināt savu kopienu un veidot vienotu veselumu.

Pagaidām nav zināms, kad sāksies otrais rekonstrukcijas posms, bet tajā plānots uzbūvēt izstāžu zāles, telpas cirka skolai un funkcionāli un arhitektoniski augstvērtīgu jaunbūvi “black box”. Plānots, ka starp Merķeļa ielu un Alfrēda Kalniņa ielu būs gājēju ceļš.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti