Sagatavots informatīvais ziņojums par Laikmetīgās mākslas muzeja būvniecības projektu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Kultūras ministrija (KM) sagatavojusi informatīvo ziņojumu par Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja (LMM) būvniecības projektu, ar kuru otrdien iepazīsies valdība.

Ziņojumā norādīts, ka LMM krājumu plānots veidot no pamatkrājuma, palīgkrājuma, apmaiņas krājuma un "Aizkraukles bankas" kolekcijas LMM krājuma atbilstoši bankas un KM 2005.gadā noslēgtajam sadarbības līgumam, kurš paredz, ka "ABLV Bank" nodrošina finansiālo atbalstu LMM kolekcijas veidošanai līdz 2021.gadam, kopumā piešķirot vienu miljonu latu jeb 1 422 872 eiro. Saskaņā ar līgumu par finansiālo atbalstu iepirktie darbi tiks bez atlīdzības nodoti KM valdījumā LMM krājuma un ekspozīciju veidošanai.

LMM krājuma komplektēšanai paredzēts izmantot arī Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta līdzfinansētā individuālā projekta "Padomju perioda nonkonformistiskā mantojuma dokumentēšana un saglabāšana Laikmetīgās mākslas muzeja krājumam" Norvēģijas finanšu instrumenta piešķirtā granta ietvaros iepirktos darbus, dāvinājumus, ziedojumus un citus finanšu avotus.

Pērnā 30.oktobrī KM un Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja fonds parakstīja nodomu protokolu par LMM būvniecību. Pēc nodomu protokola noslēgšanas aktualitāti zaudējis Ministru kabineta rīkojums par Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja būvniecības projektu, par ko arī otrdien lems valdība.

Nodomu protokols paredz, ka fonds nodrošinās LMM būvniecību Rīgā, kvartālā starp Hanzas ielu, Pulkveža Brieža ielu, Skanstes ielu un Sporta ielu, kas ir "New Hansa City" teritorija. Pašlaik īpašumtiesības uz zemi "New Hansa City" teritorijā pieder "ABLV Bank", bet īpašumu plānots atsavināt par labu fondam tā statūtos noteiktā mērķa un uzdevumu īstenošanai. Kopējā apbūvei atvēlētā zemes platība ir līdz 6000 kvadrātmetru, plānotā kopējā ēkas platība – līdz 10 000  kvadrātmetru un līdz četriem stāviem, minēts ziņojumā.

Fonds arī piesaistīs LMM būvniecībai nepieciešamo finansējumu, nodrošinās LMM ēkas būvniecības procesu, atbilstošas infrastruktūras izveidi, LMM iekārtošanu, laikmetīgās mākslas muzeja krājuma izvietošanu un tā pieejamības nodrošināšanu sabiedrībai pēc būvniecības darbu pabeigšanas un LMM atklāšanas, kā arī nodrošinās LMM būvniecības projekta realizāciju un muzeja atklāšanu līdz 2021.gada 18.novembrim.

Ziņojumā teikts, ka pēc muzeja atklāšanas LMM darbību plānots organizēt atbilstoši privāta akreditēta muzeja darbības principiem.

Atbilstoši nodomu protokolā paredzētajam izveidota ekspertu komisija LMM būvniecības ieceres īstenošanai. Tai līdz 2015.gada septembrim jāsagatavo muzeja koncepcija. Pēc tās apstiprināšanas fonda padomē tiks sākta arhitektūras metu konkursa kuratora atlase un konkursa nolikuma izstrādāšana, kuru plānots pabeigt līdz gada beigām. Arhitektūras metu konkurss iecerēts divos posmos, un to plānots pabeigt līdz 2016.gada 1.maijam.

Paralēli kuratora atlasei LMM ekspertu komisija turpinās detalizētu LMM koncepcijas izstrādi.

Septembrī plānots iepazīstināt plašāku sabiedrību un interesentus ar LMM koncepciju un vīziju, teikts ziņojumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti