Saeima pieņem regulējumu sakrālā mantojuma saglabāšanas finansēšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Saeima trešdien, 22.novembrī, galīgajā lasījumā pieņēmusi Sakrālā mantojuma saglabāšanas finansēšanas likuma projektu, kas turpmāk noteiks kārtību, kādā Latvijas valsts finansiāli atbalsta sakrālā mantojuma saglabāšanu un izpēti.

Jaunais likums pieņemts, lai nodrošinātu valsts aizsargājamu kultūras pieminekļu statusā esošu kulta celtņu kā nacionāli nozīmīgas kultūras mantojuma daļas saglabāšanu nākamajām paaudzēm.

Likums nosaka, ka Latvijas valsts piedalās sakrālā mantojuma izpētes, tehnisko projektu izstrādes, konservācijas, restaurācijas, remontu un citu atjaunošanas darbu finansēšanā, izveidojot pastāvīgu sakrālā mantojuma finansēšanas programmu gadskārtējā valsts budžeta likumā. Šo programmu kārtējam gadam apstiprinās Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija (VKPAI).

Tāpat likums nosaka sakrālā mantojuma finansēšanas programmas līdzekļu sadali. Priekšlikumu sakrālā mantojuma objekta iekļaušanai šajā programmā varēs iesniegt Latvijas likumos atzīta reliģiska savienība vai reliģiska organizācija, kura neietilpst nevienā reliģiskā savienībā. Jaunais regulējums nosaka kritērijus objekta iekļaušanai programmā un finansējuma sadalei.

Lēmumu par finansējuma piešķiršanu programmā iekļautajiem sakrālā mantojuma objektiem pieņems un programmas līdzekļu izlietojumu kontrolēs VKPAI.

Likums nosaka arī Sakrālā mantojuma padomes izveidi. Tās uzdevums būs nodrošināt sadarbību un informācijas apriti starp Kultūras ministriju, VKPAI un reliģiskajām organizācijām. Padomes sastāvā būs pārstāvis no Kultūras ministrijas, trīs pārstāvji no VKPAI un pa vienam no reliģiskajām savienībām. Tā būs konsultatīva institūcija, kuras lēmumiem būs ieteikuma raksturs.

Jau vēstīts, ka sakrālais mantojums veido ievērojamu kultūras pieminekļu skaitu. Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā iekļautas 357 baznīcas (4,02% no valsts aizsargājamo pieminekļu kopskaita (pavisam 8 921 kultūras pieminekļi)), tai skaitā 13 klosteri, kas ir ievērojamākā un izcilākā daļa, nozīmīgākais, bet ne viss sakrālā mantojuma apjoms.

Laika posmā no 2013. līdz 2016.gadam valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā ir iekļauti 112 sakrālā mantojuma objekti, no tiem 19 kulta celtnes un 93 mākslas pieminekļi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti