Kultūras ziņas

Nemateriālais mantojums pie "Saimes galda"

Kultūras ziņas

Noslēgusies seriāla "Meklējiet sievieti" filmēšana

Sabilē atklāj jaunu kultūrvietu

Sabilē ar izstādi «Iedziļinos sevī – tevī, viņā, jūsos, mūsos, visos…» atklāj jaunu kultūrvietu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Apceļojot Kurzemi, ir jauns iemesls iegriezties gleznainajā Sabilē. Tur 18. jūnijā durvis vērs Sabiles Mākslas, kultūras un tūrisma centrs. Tas ir iekārtots atjaunotajā sinagogas ēkā un savu darbību sāks ar Latvijas Mākslas akadēmijas studentu un pasniedzēju darbu izstādi, tādējādi iezīmējot sevi Kurzemes kultūrvietu kartē.

Nelielā, romantiskā Kurzemes mazpilsēta Sabile ar šaurām ieliņām un pagalmiem atrodas Abavas senlejas skaistākajā posmā. Pašā pilsētas centrā ir ebreju sinagoga, kas celta 1890. gadā un kā dievnams darbojās līdz Otrajam pasaules karam. Padomju laikā sinagogā bija ierīkota sporta zāle. 90. gados, pateicoties privātai iniciatīvai, sinagogu restaurēja pirmo reizi, bet pirms pāris gadiem 2018. gadā – otro reizi. Atjaunotais nams kļuvis par Sabiles Mākslas un, kultūras un tūrisma centra mājvietu, kur turpmāk varēs izzināt un aplūkot laikmetīgo mākslu.

Sabiles Mākslas, kultūras un tūrisma centra vadītāja Ginta Petra atklāj: “Tās dienas, kad es domāju, ar ko šo namu piepildīt, es pati lidinājos pusmetru virs zemes ar to, ka to varētu un to. Un meklēt, kādi vien ir novadā jau profesionālie mākslinieki. Viņu ir tik daudz, un tās idejas tiešām ir pakārtotas tam, ko šī nama dibinātāji un atklājēji bija vēlējušies.”

Apmeklētājiem senais nams durvis vērs 18. jūnijā ar Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) pasniedzēju un studentu darbu izstādi “Iedziļinos sevī – tevī, viņā, jūsos, mūsos, visos…”.

Dienu pirms atklāšanas vēl rit pēdējie iekārtošanas darbi. Ekspozīcijas centrā akadēmijas dažādu nodaļu studentiem dotais mācību uzdevums – radīt līdzcilvēku vai pašportretus. LMA izstāžu koordinatore, izstādes kuratore Inese Rozentāla stāsta: “Ejot cauri visiem studiju darbiem, visām nodaļām, konstatēju, ka katrā nodaļā ir ideja par pašportretu un to savu iekšējo būtību, ko tas students redz. Un tad saliekot visas tās nodaļas kopā, es piemeklēju pasniedzējus, kuri runā par tām pašām aktuālajām tēmām savos darbos.”

Kā atzīst izstādes kuratore, nodot sabiedrības vērtējumam pašportretu ir viens no grūtākajiem mākslinieka pašizpausmes veidiem. 

Savukārt LMA Vides mākslas katedras vadītājs, mākslinieks Martins Vizbulis norāda: “Es neesmu nekad pašportretu, vismaz neatceros, ka būtu taisījis. Un man tieši būs otrādi, ka to pašportretu var paslēpt aiz kaut kā. Manā gadījumā tas būs mākslīgais intelekts.”

“Man liekas, ka pašportrets ir jāuztaisa katru gadu, vismaz viens,” spriež LMA Glezniecības katedras vadītājs, mākslinieks Kristians Brekte. “Jā, tas nav vienkārši, tas prasa kaut kādu nosvērtu stāvokli, bet varbūt var arī nenosvērtā, tad var iznākt baigais šedevrs. Bet vienkārši tas nav.”

Jaunizveidotais Sabiles Mākslas, kultūras un tūrisma centrs līdzās Pedvālei, Kuldīgai un Alsungai ir viena no kultūrvietām, ko apmeklēt, ceļojot pa Kurzemi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti