Sabiedrībā zināmi cilvēki pauž atbalstu Okupācijas muzeja pārbūvei

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Trīs Latvijas valsts prezidenti un vairāk nekā 40 sabiedrībā pazīstami cilvēki atklātā vēstulē Saeimai un valdībai aicina nodrošināt Latvijas Okupācijas muzeja rekonstrukciju un paplašināšanu, aicinot noteikt muzejam nacionālo interešu objekta statusu un pieņemt visus nepieciešamos lēmumus, lai Gunāra Birkerta projektētais "Nākotnes nams" un okupācijas upuru piemiņas memoriāls tiktu pabeigts līdz valsts simtgadei.

Atklātās vēstules autori uzskata, ka šobrīd Okupācijas muzeja darbs un attīstība ir apdraudēti, jo Rīgas domes institūcijas meklē aizbildinājumus, lai nepieļautu muzeja attīstību Strēlnieku laukumā.

“Nav  svarīgi,  vai īstie  iemesli ir estētiski,  bet varbūt saistīti ar  merkantilām biznesa interesēm vai  ideoloģisku  nepatiku pret Latvijai nozīmīgo atmiņas institūciju. Pēdējo mēnešu notikumi vedina domāt, ka tiek darīts viss, lai Nākotnes nama un ar to saistītā okupācijas upuru piemiņas memoriāla nebūtu,” teikts vēstulē.

Bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, komentējot kopīgo aicinājumu, aicina visus projektā iesaistītos sanākt kopā un vienoties par iespējamajām tehniskajām izmaiņām, kas uzlabotu projekta kvalitāti.

“Par vienu ir jābūt skaidrībā: Okupācijas muzejam ir jābūt pašā Rīgas sirdī un tam jāsniedz uzlabotas iespējas pildīt savu unikālo misiju,” uzskata Valsts prezidente.

Aicinājumu ir parakstījuši arī bijušie Valsts prezidenti Guntis Ulmanis un Valdis Zatlers, vēl 42 Latvijas sabiedrības un kultūras personības, starp kurām ir Ieva Akurātere, Ģirts Burvis, Juris Cālītis, Ruta Dimanta, Jānis Dripe, Sarmīte Ēlerte, Dzintra Geka, Ivars Ījabs, Dainis Īvāns, Ieva Jurjāne, Viesturs Kairišs, Sandra Kalniete, Rudīte Kalpiņa, Krišjānis Kariņš, Māra Ķimele, Ģirts Valdis Kristovskis, Artis Pabriks, Laila Pakalniņa, Baiba Rubesa, Māris Sirmais, Pēteris Vasks, Andris Vilks, Vilis Vītols, Māra Zālīte, Egīls Zirnis, Anna Žīgure un citi, kā arī 14 politiski represēto biedrības un nodaļas.

Jau vēstīts, ka Rīgas pilsētas būvvalde 20. janvārī pieņēma lēmumu noraidīt pērn maijā iesniegto Latvijas Okupācijas muzeja piebūves ieceri. Savukārt 25. janvārī Rīgas pilsētas būvvaldes pārstāve Ilze Žūka paziņoja, ka Latvijas Okupācijas muzeja piebūves projekta attīstītājiem jaunā būvniecības iecere būs no jauna jāsaskaņo visās attiecīgajās institūcijās.

Rīgas pilsētas būvvaldes lēmums neizsniegt būvatļauju Latvijas Okupācijas muzeja piebūves jeb Gunāra Birkerta projektētā "Nākotnes nama" celtniecībai raisījis gan pasūtītāja – Kultūras ministrijas, gan projekta virzītāja – VAS "Valsts nekustamo īpašumu" (VNĪ), gan izpildītāja – arhitektu biroja „5.iela” sašutumu.

Nepilnas deviņas lappuses garā būvatļaujas atteikuma pamatotību šobrīd vērtē juristi. Par tālāku rīcību tiks lemts pēc izvērtējuma. Paredzams, ka tas notiks februāra beigās.

Kultūras ministre Dace Melbārde Latvijas Televīzijas raidījuma "Kultūršoks" iepriekš atzina, ka plānotajā termiņā Okupācijas muzeja pārbūvi īstenot neizdosies.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti