Rundāles pils muzeja direktora amatā stāsies Laura Lūse

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Atklātā konkursā uz Rundāles pils muzeja direktora amatu 16 kandidātu konkurencē Kultūras ministrijas (KM) izveidotā nominācijas komisija par piemērotāko atzinusi Dr.art. Lauru Lūsi. Jaunā muzeja direktore amata pienākumus Rundāles pilī uzsāks pildīt 2019. gada 2. janvārī, informēja Kultūras ministrija.

Laura Lūse:

Līdzšinējā darba pieredze - Rundāles pils muzeja Mākslas pētniecības nodaļas vadītāja, Latvijas Restauratoru biedrības valdes locekle, pasniedzēja Latvijas Mākslas akadēmijā (LMA), Igaunijas Mākslas akadēmijā un Rīgas Celtniecības koledžā, strādāja Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijā un SIA „Arhitektoniskās izpētes grupa.”

Lūse absolvējusi LMA, Mākslas vēstures un kultūras teorijas nodaļā iegūstot doktora grādu mākslā; arī maģistra un bakalaura grādi mākslā iegūti LMA. Pirmā līmeņa augstāko izglītību  Lūse ieguvusi polihromā koka restauratora specialitātē Rīgas Celtniecības koledžas Restaurācijas nodaļā. Izglītība papildināta Starptautiskajā kultūras vērtību saglabāšanas un restaurācijas pētniecības centrā Itālijā, Mākslas vēstures institūtā Vācijā un UNESCO starptautiskajā restaurācijas nometnē Norvēģijā.

"Komisija atzinīgi novērtēja Lauras Lūses profesionālās zināšanas un iegūto pieredzi, tostarp darbā Latvijas Restauratoru biedrības valdē, Latvijas Mākslas akadēmijā, Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijā, pieredzi starptautisku projektu vadībā un, protams, arī līdzšinējo pieredzi darbā Rundāles pils muzejā,” uzsvēra nominācijas komisijas priekšsēdētāja, KM valsts sekretāre Dace Vilsone,

“Vadot muzeju, lieti noderēs gan zināšanas restauratora darbā, gan starptautiskajā darbībā gūtās atziņas un kontakti, arī izpratne par Rundāles pils ikdienas darbu,” pauda Vilsone.

Viņa akcentēja, ka  Lūse konkursā spēja piedāvāt arī izsvērtāko un tālredzīgāko vīziju Rundāles pils muzeja attīstībai turpmākajā piecgadē.

Kā Latvijas Radio pastāstīja nominācijas komisijas loceklis, Latvijas Mākslas akadēmijas Mākslas vēstures institūta direktors Eduards Kļaviņš, daļa no kandidātiem nav atbildusi prasītajai kvalifikācijai, bet starp atbilstošajiem tieši Lauma Lūse pierādījusi sevi kā spēcīgāko profesionāli: “To apliecina ne tikai viņas iegūtie grādi, bet – kas jo īpaši svarīgi – ilgstoša pieredze arhitektūras un mākslas pieminekļu izpētes, saglabāšanas un restaurācijas jomā, kas ir nepieciešams šādā nozīmīgā objektā kā Rundāles pils un muzejs. Viņa ir īsts profesionālis, kas var strādāt šāda veida darbu un vadīt visus tos darbus, kas ir ikdienā svarīgi tieši Rundāles pils muzejā. (..) Viņa bija motivēta, protams, un rēķinājās ar to ļoti grūto un atbildīgo darbu, kas viņu varēja sagaidīt. Subjektīvi uzskatu, ka ļoti svarīgs bija viens faktors – viņa spēj sistemātiski strādāt, pie tam ne tikai pie kādiem lieliem, spožiem projektiem, ar kuriem Rundāle parasti publiski ir ļoti pazīstama, bet tieši veikt daudzus ikdienas nemitīgos darbus, bez kuriem šī spožā pils nevar pastāvēt.”

Eduards Kļaviņš komentē Lauras Lūses atbilstību amatam
00:00 / 00:35
Lejuplādēt

KONTEKSTS: 

Imants Lancmanis, mākslas vēsturnieks, heraldikas, mākslas un arhitektūras pieminekļu restaurēšanas speciālists, gleznotājs, daudzu grāmatu autors, sabiedrisks darbinieks, kurš Rundāles pils muzejā strādā kopš 1964. gada un to vadījis kopš 1975. gada, ir pieņēmis lēmumu doties pensijā. 

Atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajam, Rundāles pils muzeja direktora amatam noteiktā mēnešalga pirms nodokļu nomaksas ir 2 264 eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti