Kultūras ziņas

"Kremerata Baltica" un Gidons Krēmers "Dzimuši Rīgā"

Kultūras ziņas

Gatavošanās Lielajai mūzikas balvai

Pretrunīgi viedokļi par viesizrādēm Krievijā

Rubenis: Latvijas kultūras saistība ar Krieviju jārisina valstiski

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latvijai steidzami ir nepieciešama NATO karabāze Daugavpils tuvumā, uzskata Jaunā Rīgas teātra (JRT) galvenais režisors Alvis Hermanis, paziņojot par teātra viesizrāžu atcelšanu Krievijā. Savukārt Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis norāda, ka kultūras stabilizējošā nozīme diplomātijā ir daudz lielāka, nekā varam iedomāties, tāpēc ir svarīgi izlemt Latvijas kultūras saistīšanos ar Krieviju pareizi, precīzi un valstiski.

Kā vēstīts, Alvis Hermanis ir paziņojis, ka tiek atceltas visas Jaunā Rīgas teātra plānotās viesizrādes uz Krieviju. Šī ziņa ir izskanējusi ne tikai Latvijas, bet arī Krievijas medijos. Hermanis šādu lēmumu pamato kā brīdinājumu kaimiņvalsts un jo īpaši tās prezidenta Putina politiskajiem soļiem attiecībā ne tikai pret Ukrainu. 

 Man jau gadiem ilgi ir bijusi profesionāla interese par Putinu kā par parādību,” norāda JRT galvenais režisors Alvis Hermanis. „Pat Merkele Obamam pateica, ka [šis]cilvēks ir ārpus realitātes. Ir jāsaprot, ka te pat naidam nav vietas. Jāsaprot, ka ir darīšana ar psihiski slimu cilvēku. Viņam vienkārši ir daktera palīdzība nepieciešama. Viņš ir jāizolē kaut kādā veidā, bet viņu izolēt var Krievijas sabiedrība pati.”

Krievijas boikots un izolācija visos iespējamos veidos būtu veids, kā viņiem [Krievijas sabiedrībai] likt to saprast,” uzskata Hermanis.

Tāpat režisors uzskata, ka Latvijai steidzami ir nepieciešama NATO karabāze Daugavpils tuvumā.

Viesizrādes Krievijā ir plānotas arī Latvijas Nacionālajam teātrim. Teātra direktors Ojārs Rubenis skaidro, ka to atcelšana līdzīgi kā Jaunajam Rīgas teātrim, nebūtu nepieciešama.  

Ojārs Rubenis, teātra vārdā izsakot nosodījumu agresijai, ko veic Krievija, tomēr norāda, ka Nacionālā teātra situācija ir atšķirīga, jo to ielūdzis uz Krieviju Kirila Serebreņņikova vadītais Gogoļa centrs, pret kuru šobrīd Maskavā ir milzīga opozīcija.

Rubenis sazvanījies ar Serebreņņikovu, kurš lūdzis Nacionālo teātri piedalīties.

Ja mēs nepiedalāmies, tad mēs viņu principā "uzmetam",” skaidro teātra direktors, solot pirms katras izrādes iet un izteikt savu viedokli.

Tā kā nav ne Kultūras ministrijas, ne Ārlietu ministrijas, ne valsts politikas šajā jautājumā, man ir jautājums, vai Zinātņu akadēmija pārtrauks sadarbību ar Krievijas zinātni?” – tā Rubenis. „Vai koris „Latvija” nedosies dziedāt „Rekviēmu” Pēterburgā? Vai Rēzija Kalniņa neiestudēs Krievijā izrādes? Vai „Zelta maskā” nepiedalīsies mūsu cilvēki?”

Rubenis uzskata, ka kultūras stabilizējošā nozīme diplomātijā ir daudz lielāka, nekā varam iedomāties. „Tāpēc ir svarīgi izlemt minētos jautājumus pareizi, precīzi un valstiski,” uzsver teātra direktors.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti