Rubenis: Kāpēc divi «Ž» nevar apsēsties pie viena galda?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latvijas Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis intervijā Latvijas Radio raidījumam „Kultūras Rondo” pauda neizpratni par to, kāpēc jezgā ap Latvijas Nacionālās operas (LNO) valdi iesaistītās puses - līdzšinējais LNO vadītājs Andrejs Žagars un kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende - nevar apsēsties pie viena galda, lai atrisinātu konfliktu.

Ojārs Rubenis pastāstīja, ka jūtot lielu diskomfortu saistībā nevis ar konkrēto situāciju, bet kultūrtelpas dēļ.

„Kaut kā sanākusi ir tā situācija, ka savā starpā kultūras darbinieki un kultūras cilvēki ir sarīdījušies,” norāda Rubenis, atzīstot, ka mazajai Latvijai tas ir ļoti bīstams faktors.

Neiedziļinoties „lielās lietās”, Rubenis pastāstīja par Kultūras aliansi, kurā ietilpst lielāko kultūras iestāžu vadītāji un Radošo savienību padome un kura divu gadu garumā ir strādājusi Kultūras ministrijā, lai risinātu kultūras jautājumus. Tagad ir parādījusies kāda mistiska organizācija - biedrība "Kultūras alianse", kura uzņemas Kultūras alianses vadību un rosina visas demisijas.

„Es gribētu no tā visa norobežot mūsu Kultūras aliansi, kas ir reāli strādājusi,” uzsver Rubenis.

Tāpat teātra direktors norāda, ka viņam nav saprotams, kāpēc abas konfliktā iesaistītās puses – nu jau bijušais Latvijas Nacionālās operas direktors Andrejs Žagars un kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende – nevar apsēsties pie viena galda un visu pārrunāt:

Nav saprotams, kāpēc šie divi „Ž” burti nevar apsēsties pie viena galda un atrisināt mazajā Latvijā šos jautājumus no abām pusēm. Es uzsveru – no abām pusēm. Paskaidrojot sabiedrībai gan vienu, gan otru viedokli, nevis no tā visa taisot tādu lielu PR kampaņu ar diezgan sliktām sekām.”

Rubenis uzskata, ka konflikts atsaucas uz to, kā galu galā cilvēki vērtē kultūrvidi un kultūras darbiniekus, kuri no tīras sirdsapziņas dara savu darbu.

Bez tam Rubenis, izsakot pateicību par padarīto gan Andrejam Žagaram, gan Kultūras ministrijai, norāda, ka šobrīd nevar nostāties vienā vai otrā pusē.

Kā ziņots, 11.septembrī kultūras ministre paziņoja par Andreja Žagara atlaišanu no līdzšinējā amata, izpelnoties ne tikai Žagara aizstāvju, bet arī premjerministra Valda Dombrovska sašutumu. Ceturtdien premjers uzlika ministrei nosacītu „mājas arestu”, nelaižot plānotajā komandējumā uz Igauniju. Tikmēr darbu Latvijas Nacionālajā operā uzsākusi jaunā valde, bet Žagars solījis vērsties tiesā pret ministri.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti