Roulinga, Rušdi, Etvuda un citi rakstnieki vēršas pret runas brīvības ierobežošanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Vairāki desmiti rakstnieku, mākslinieku un akadēmisko aprindu pārstāvju parakstījuši atklāto vēstuli, brīdinot, ka brīvu informācijas apmaiņu apdraud "neliberālisms", kas strauji pieņemas spēkā.

Starp žurnālā "Harper’s Magazine" publicētās vēstules parakstītājiem ir Džoanna Roulinga, Salmans Rušdi un Mārgarita Etvuda, kas kopā ar vairākiem desmitiem citu slavenību nosodījuši "ideoloģisko konformismu".

Vēstule publicēta brīdī, kad pieņemas spēkā debates par tā dēvēto dzēšanas kultūru, kuras ietekmē sabiedrībā pazīstami ļaudis tiek pakļauti uzbrukumiem par pretrunīgi vērtētu viedokļu izteikšanu.

"Visā pasaulē pieņemas spēkā neliberālisma spēki, kuriem ir ietekmīgs sabiedrotais [ASV prezidenta] Donalda Trampa personā, kas pārstāv patiesus draudus demokrātijai," teikts vēstulē. "Taču nedrīkst ļaut pretestībai pašai pārtapt par dogmatisma un piespiešanas formu, ko labējie demagogi jau ekspluatē. Demokrātisko iekļaušanu, ko mēs vēlamies, var sasniegt vienīgi tad, ja iestājamies pret neiecietības gaisotni, kas pārņēmusi visas puses."

Roulinga, piemēram, izpelnījusies kritiku par saviem uzskatiem transseksuālisma jautājumos, kas nav pa prātam daudziem aktīvistiem.

Vairākos "Twitter" ierakstos rakstniece norādīja, ka atbalsta transseksuāļu tiesības, taču noraida ideju par bioloģiskā dzimuma izskaušanu.

Šos viņas izteikumus publiski nosodīja Harija Potera lomas atveidotājs Denjels Redklifs un citi "Poteriādes" filmu veidotāji. Lai gan tas nepiespieda Roulingu mainīt savu viedokli, viņai nācās izturēt nedēļām ilgus uzbrukumus tīmeklī.

Vēstulē kritizēta publiskajās debatēs vērojamā "tūlītējā un bargā atmaksa" par jebkuriem šķietami nepareizajiem viedokļiem. Tās parakstītāji nosodījuši "neiecietību pret pretējiem uzskatiem, publiskās kaunināšanas un ostrakisma modi, kā arī tendenci sarežģītus politikas jautājumus izšķīdināt apžilbinošā morālā viennozīmībā."

"Sliktas idejas pārvaramas ar atklātību, argumentiem un pārliecināšanu, nevis mēģinot tās apklusināt vai cerot, ka tās izzudīs," uzsvērts vēstulē. "Mēs noraidām jebkādu viltus izvēli starp taisnīgumu un brīvību, kas viens bez otra nevar pastāvēt."

Vēstuli parakstījuši arī tādi pazīstami publicisti kā Noams Čomskis, Glorija Stainema un Malkolms Gladvels.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti