Rotko meita: Mākslas centrā galvenā būs ne tikai Rotko māksla

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Mākslinieka Marka Rotko meita Keita Rotko Prizela saskata tēva vārdā nosaukto mākslas centru Daugavpilī kā vietu, kur dibināt starptautiskus sakarus, aicinot cilvēkus uz Daugavpili studēt mākslu un radīt mākslu.

Keita Rotko Prizela otrdien ieradusies Daugavpilī uz tēva, mākslinieka Marka Rotko mākslas centra atklāšanas pasākumiem un jau paspējusi gūt kopiespaidu par mākslas centra ekspozīciju.

Slavenā mākslinieka meita atceras, ka tēvs viņai stāstījis par savu bērnību Daugavpilī un to, kā slidojis uz Daugavas ledus. Pati Keita Rotko tēva dzimtajā pilsētā viesojas trešo reizi un atzīst, ka ir aizkustināta, redzot muzejā izveidoto ekspozīciju ar ģimenes fotogrāfijām. Viņas mīļākā tēva glezna jaunatklātajā mākslas centrā ir „Apelsīns un šokolāde”, kas agrāk atradusies viņas vecāku guļamistabā.

Kā Keita Rotko Prizela atzina intervijā Latvijas Radio, Marka Rotko mākslas centra uzmanības centrā ir drīzāk māksla pati par sevi nevis Marka Rotko māksla.

Šeit galvenā būs māksla, bet ne tikai Marka Rotko māksla. Centrs ir nosaukts viņa vārdā, un Rotko vienmēr šeit būs īpaša vieta," norāda Keita Rotko Prizela.

"Bet es redzu, kā šis centrs varētu veicināt starptautiskās attiecības - cilvēki šeit brauks, lai pētītu un radītu mākslu, te varētu nākt arī bērni, lai iepazītu mākslu un zīmētu paši. Nezinu, vai centrs kļūs par vietu kaut kam vairāk nekā mākslai, bet tas noteikti izies ārpus vizuālās mākslas robežām.”

Seši pašlaik Daugavpilī apskatāmie Rotko darbu oriģināli ir no Keitas un viņas brāļa kolekcijas, bet nākotnē tie varētu mainīties. Keita pieļauj, ka Daugavpilī varētu parādīties Rotko gleznas arī no citām kolekcijām, piemēram, Vašingtonas Nacionālās galerijas.

Kā ziņots, Daugavpilī 24. aprīlī tiek atklāts Marka Rotko mākslas centrs un notiek starptautiska diskusija „Latvija - viena no zvaigznēm. Rotko atgriešanās: iespējas un izaicinājumi”, kurā piedalās arī abi mākslinieka bērni Kristofers Rotko un Keita Rotko Praizela. Apmeklētājiem centrs būs pieejams, sākot no 25. aprīļa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti