Rosina uzrakstu «Rīga» iekļaut aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija 5.septembrī Kultūras pieminekļu uzskaites komisijas sēdē izvērtēs Saeimas deputāta Ilmāra Latkovska ierosinājumu valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā iekļaut pēc mākslinieka Valda Celma ieceres radīto Rīgas pilsētas robežzīmju objektu "Rīga".

Kā vēsta inspekcija, deputāta iesniegumā minēts, ka 1980.gadā uzstādītie vides objekti "Rīga" kļuvuši par iesakņojušos simbolu, kas vieno Rīgu un visu Latviju, tāpat arī ārzemniekiem tie ir Rīgas un Latvijas atpazīstamības zīmoli. Īpaši uzsvērts, ka šie objekti ir vieni no nedaudzajiem padomju laikā radītajiem zīmoliem, kas vieno Latvijas sabiedrību.

Ilmārs Latkovskis aicina nodrošināt Rīgas robežzīmei valsts aizsardzību, lai novērstu patvaļīgus, nepietiekami izdiskutētus un nepamatotus lēmumus mainīt šī kultūrvēsturiskā vides objekta veidolu.

Objekta atbilstību valsts aizsargājamā kultūras pieminekļa statusam inspekcija izvērtēs 5.septembrī, tomēr vienlaikus inspekcija uzskata, ka šobrīd notiekošie Rīgas robežzīmes pārveidojumi vērtējami kā naivi un nekorekti.

Uzraksta "Rīga" kopējais garums ir 13 metri un 40 centimetri, katrs burts ir 2,6 metrus augsts. Burti izgatavoti no metāla karkasa un betona Rīgas kuģu remonta rūpnīcā un uzstādīti 1980.gada maijā.

Irēna Bužinska žurnālā "Dizaina Studija" 2006.gadā rakstīja: "Kā liecina vēsture, mākslinieka Valda Celma piedāvājums - Rīgas pilsētas robežzīmes vizuālais risinājums - bijis veiksmīgs un izrādījies "pārlaicīgs", pieņemams jebkurai varai. Uzraksts kļuvis par valsts galvaspilsētas tēla raksturīgu elementu, ka tuvākajā laikā nav paredzēta tā nomaiņa."

Kā jau vēstījām, kopš šī gada maija sākuma lielie, baltie burti "Rīga" vairs nav tādi, kādi tie bija iepriekšējos 34 gadus kopš uzstādīšanas pilsētas robežpunktos - uzraksta "ī" burta garumzīme nomainīta pret zili baltu sirsniņu.

Eksperti iepriekš norādīja - sirdis uzrakstā "Rīga" ir autortiesību pārkāpums.

Savukārt Rīgas mērs Nils Ušakovs uzskata - sirsniņa uzrakstā "Rīga" ir labs mārketinga gājiens un pagaidām nekas netiks mainīts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti