Dienas ziņas

No 1. aprīļa atcels gandrīz visus drošības pasākumus

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Ukraiņu dziesmas stāsts kļuvis par realitāti

Rojas kultūras centra sieviešu koris ukrainietes vadībā ar dziesmu atbalsta Ukrainu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Aicinājumam ar dziesmu atbalstīt Ukrainu atsaukušies rojenieki, kas savas labās domas un cerības nolēmuši paust ar senu ukraiņu dziesmu. Lai to izpildītu pēc iespējas precīzāk, Rojas kultūras centra sieviešu korim "Kalva" palīdz ukraiņu bēgle, kura kopā ar ģimeni mieru un patvērumu radusi Ziemeļkurzemes piekrastē.

Sena un skumja ukraiņu dziesma stāsta par meiteni, kuras līgavainis dosies karā. Viņa skumst nevis par to, ka mīļotajam jādodas aizstāvēt savu valsti, bet par to, ka ukraiņu meitenei jāpaliek vienai. Nadija, kura jau gandrīz divas nedēļas kopā ar brāļa sievu un bērniem dzīvo Rojā, atzīst, ka senā dziesma šobrīd kļuvusi par realitāti: "Jaunās sievietes šobrīd izjūt skumjas, bet viņas ir lepnas par saviem vīriešiem, kuri aizstāv viņu mājas un valsti. Es esmu 100% pārliecināta, ka mēs uzvarēsim."

Nadija ir priecīga, ka jau pēc diviem mēģinājumiem Rojas kultūras centra sieviešu korim "Kalva" dziesma izdodas tikpat labi kā ukrainietēm. Jāpiestrādā bijis vien pie specifisku burtu izrunas.

Diriģente Jolanta Rauga stāsta: "Manuprāt, tā mūzika un tās melodijas, kā viņas vijās, ir ļoti viegli iemācāmas un, iespējams, kaut kādā veidā drusciņ sasaucas ar latviešu tautasdziesmām. Bet tā valoda un izruna, protams, ir diezgan sarežģīta – tu redzi to burtu, un tev liekas, ka savādāk jāizrunā. Tāpēc esam priecīgi, ka tāda iespēja bija un Nadija atnāca un palīdzēja."

Kristīne Maslovska korim pievienojusies pirmo reizi, jo, viņasprāt, šobrīd ir jādzied – jo tas gan mierina, gan varbūt arī dara brīnumus: "Tas, ko mēs gribam pateikt, ka nav svarīgākas lietas kā miers virs zemes. Ja mēs atceramies, ko mūsu vecmāmiņas kādreiz teica: "Vienalga kas, ka tikai nav karš!" Šobrīd mēs tās vecmāmiņas saprotam īpaši labi. Tieši tāpēc ir jāturpina dziedāt visās iespējamās valodās, lai mēs pamodinām tieši to spēku, kas dzīvo mūsos – to sirds mīlestību, kas dzīvo dziesmā."

Kora "Kalva" dalībniecēm pie krūts piesprausts Ukrainas karogs, savukārt Nadija savam sniegbaltajam džemperim piespraudusi Latvijas krāsas. Viņa atzīst: "Šobrīd, šajā sarežģītajā laikā, esmu šeit, un par to esmu ļoti pateicīga. Tāpēc tas ir kā pateicības simbols, kas veltīts visiem latviešiem."

Lai gan Nadija ar rojniecēm tiekas vien otrajā mēģinājumā, viņai pašai korī atvēlēta sava vieta. Ja viņa patiešām pievienosies korim uz ilgāku laiku, iespējams, "Kalva" apgūs jaunas ukraiņu dziesmas.

KONTEKSTS:

Krievijas iebrukums Ukrainā turpinās kopš 24. februāra. Sarunas līdz šim nav devušas rezultātu, un 12. martā Francijas prezidenta administrācijā paziņoja – pašlaik izskatās, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins neizrāda nekādu vēlēšanos izbeigt karu Ukrainā.

Krievijas rīcība izpelnījusies asu nosodījumu no demokrātiskās pasaules. Rietumvalstis noteikušas vairākas sankcijas gan pret Krieviju, gan pret Baltkrieviju, kas atbalsta Kremļa lēmumu uzbrukt Ukrainai. Tikmēr arvien vairāk ārvalstu uzņēmumi boikotē Krieviju un aptur savu darbību šajā valstī.

Kā palīdzēt?

Uzņēmumiem, kas vēlas palīdzēt, reģistrēties šeit – koordinatori ar jums sazināsies.

Iedzīvotājiem, kas vēlas palīdzēt, reģistrēties šeit – koordinatori ar jums sazināsies.

Uzņēmumiem, kas gatavi ziedot preces vai bez maksas uzņemt bēgļus, reģistrēties šeit.

Uzņēmumiem, kas gatavi nodarbināt bēgļus, reģistrēties šeit.

Iedzīvotājiem, kas gatavi bez maksas uzņemt bēgļus, reģistrēties šeit.

Ziedot Ukrainas Aizsardzības ministrijai var šeit.

Ziedot Ukrainas cilvēkiem var šeit.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti