Rīkotāji pauž bažas par latgaliešu kultūras gada balvas “Boņuks“ nākotni

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Decembra vidū Latgales vēstniecība “Gors” izsludināja pretendentu pieteikšanu ikgadējai Latgaliešu kultūras gada balvai “Boņuks”, kas ir vienīgā neatkarīgā balva, kura īpaši izceļ un godina sasniegumus un padarīto latgaliskās kultūras dzīvē, kā arī parāda tās tendences. Kā medijiem ziņo vēstniecības “Gors” pārstāvji – gada beigās saņemta ziņa, ka balva nav saņēmusi Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu valstiski nozīmīgiem pasākumiem 2020. gadā, kas liekot pārdomāt balvas turpmāko pastāvēšanu.

Balvas rīkotāji uzsver: “Latgaliešu kultūras gada balvas “Boņuks” mērķis ir veicināt latgaliešu kultūrvides saglabāšanu un attīstību. Tajā līdzās pērnā gada spilgtāko un nozīmīgāko latgaliskās kultūras notikumu, personību, aktivitāšu apkopošanai un godināšanai svarīga ir arī latgaliešu kultūras tendenču parādīšana. Latgaliešu kultūras gada balva neaptver tikai reģionu, bet parāda latgalisko arī citviet Latvijā un pasaulē, ko katru gadu apliecina gan balvas nominantu, gan saņēmēju aktivitāšu plašums.”

Tādēļ Valsts kultūrkapitāla fonda lēmums neatbalstīt balvas norisi valstiski nozīmīgo pasākumu vidū Latgaliešu kultūras gada balvas “Boņuks” rīkotājiem radījis neizpratni.

Viņi norāda, ka atbalstīto norišu vidū nav neviena cita notikuma, kas kādā veidā atsauktos uz latgalisko kultūru.

“Protams, atbalsta nozīmīgums ir arī līdzfinansējumā, kas bija viens no galvenajiem faktoriem kvalitatīvā balvas norisē,” paziņojumā medijiem raksta balvas rīkotāji un uzsver, ka saglabāt jau sasniegto līmeni pašu spēkiem nebūšot iespējams,

tāpēc tiekot vērtēts “kādus risinājumus neprognozējamajam finansiālajam atbalstam un kopējās izpratnes veicināšanai meklēt nākamajiem gadiem.”

Balvas rīkotāji izsaka pateicību par atbalstu balvas norisei Latgales kultūras programmai un tām Latgales reģiona pašvaldībām, kas katru gadu sniedz finansiāli nelielu, taču morāli nozīmīgu atbalstu balvas “Boņuks” pastāvēšanā, un aicina atsaukties palīdzēt ieinteresētus individuālus atbalstītājus un uzņēmējus.

Balvas “Boņuks 2019” ceremonija paredzēta 2020. gada 23. februārī Rēzeknē, Latgales vēstniecībā “Gors”. Līdz 6. janvārim aicina pieteikt balvas pretendentus par padarīto pērnajā gadā. Māla “Boņuka” statuetes arī šogad saņems 11 latgaliskās kultūras aktivitātes, notikumi, procesi un personības. Pretendentus balvai var iesniegt kategorijās “Valoda. Literatūra. Publicistika”, “Aktivitātes. Notikumi. Personības” un “Audio. Video”, no kurām balvas žūrija, izvērtējot pretendentus neklātienes un klātienes kārtās, izvirzīs 30 nominantus un no tiem 10 balvas saņēmējus – aktivitātes, personības, notikumus, darbus, bez kuriem visvairāk nebūtu iedomājama latgaliskā kultūra 2019. gadā. Viena balva nemainīgi tiks piešķirta par mūža ieguldījumu latgaliešu kultūras attīstībā. Savu lasītāju simpātiju balvu pasniegs arī “Latgalīšu kulturys ziņu portals lakuga.lv”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti