Kultūras ziņas

Paziņoti "Lielās mūzikas balvas 2020" pretendenti

Kultūras ziņas

Top izstāde "Krāsainā Latvija"

Var pieteikties līdzfinansējumam ēku atjaunošanai

Rīgas vēsturisko ēku īpašnieki var pieteikties līdzfinansējumam ēku atjaunošanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Arī šogad tiem rīdziniekiem, kuru īpašumā ir vēsturiska ēka un kuri vēlas to atjaunot, ir iespēja pieteikties Rīgas pilsētas līdzfinansējumam atjaunošanas darbu veikšanai.

Rīgas domes Īpašuma departaments konkursu “Rīgas pilsētas pašvaldības līdzfinansējums kultūrvēsturiskā būvmantojuma saglabāšanai” rīko jau sesto gadu, un tajā kultūrvēsturisko ēku atjaunošanai Rīgā iespējams saņemt 50 procentu lielu līdzfinansējumu. Tas attiecas uz ēku ārējo konstrukciju – sienu, jumtu, balkonu, durvju, logu, vārtrūmju un citu arhitektonisko elementu atjaunošanu.

Rīgas domes Īpašuma departamenta Būvju sakārtošanas pārvaldes priekšnieka vietniece Irīna Miķelsone skaidroja: “Šī programma piedāvā līdzfinansējumu divos veidos: lielajiem projektiem mēs piedāvājam 20 000 un mazajās programmās, tas ir, atsevišķu logu un durvju restaurācija, piemēram, mēs piedāvājam 5000 – maksimālā summa.

Ja mēs skatāmies izmaksas kopā, mūsu līdzfinansējums nevar pārsniegt 50 procentus, līdz ar to īpašniekam, kurš vēlas pieteikties  projektam, arī pašam ir jābūt finansējumam šī projekta realizācijai.”

Lai realizētu projektu, īpašniekam vispirms jānodrošina savs finansējums projektam, un pēc projekta realizācijas īpašnieks līdzfinansējumu no pašvaldības saņems kā kompensāciju, norādīja Miķelsone.

Līdz šim – aizvadītajos piecos gados – īstenoti vairāk nekā trīssimt projekti. Viens no piemēriem ir 120 gadus veca dzīvojamā māja Buļļu ielā 3, kuras īpašnieki pamazām piecu gadu laikā spējuši to veiksmīgi atjaunot.

“2016. gadā, kad bija pirmā programma, mēs uzreiz saņēmāmies un sarakstījām visus papīrus un iesākām. Sākām ar mazo programmu, ar logu atjaunošanu, tad slēģi, visādi dekoratīvie elementi augšā, trīs gadus bijām mazajā programmā, un tad sapratām, ka visi tie elementi ir sakopti, un tad ķērāmies pie lielās programmas,” ar savu pieredzi līdzfinansējuma programmā dalījās dzīvojamās mājas līdzīpašnieks Ainars Auziņš.

Restaurāciju vēl gaida mājas ielas fasāde un sānu siena, tāpēc šogad iedzīvotāji jau sesto reizi pieteiksies Rīgas pilsētas pašvaldības konkursā līdzfinansējuma saņemšanai. Spilgti atjaunoto māju piemēri aplūkojami Vecrīgā – Kalēju ielā, arī Laipu un Vāgnera ielās.

Rīgas domes pārstāve Irīna Miķelsone uzsvēra: “Mums ir jānodrošina tas, lai projekts tiktu realizēts viena gada ietvaros. Tāpēc ir iespēja īpašniekam, kuram ir lielāks plānoto darbu apjoms, ka viņš var pieteikties nevis vienu gadu, bet arī vairākus gadus. Piemēram, vienā gadā viņš veic fasādes atjaunošanu, bet nākamajā gadā restaurē, piemēram, koka logus.”

Miķelsone arī skaidroja, kādu ēku atjaunošanu pašvaldība konkursā līdzfinansē: “Mums ir divu kategoriju ēkas, kuras mēs atbalstām: viena liela kategorija ir tās ēkas, kurām ir piešķirts individuālā pieminekļa numurs. Šobrīd tie ir trīs veidu pieminekļi: vietējās, reģiona vai valsts nozīmes piemineklis.

Un otra liela ēku kategorija ir tās vēsturiskās ēkas, kas celtas līdz 1940. gadam un kuras atrodas valsts vai Rīgas pilsētas pašvaldības attīstības plānā noteiktajās, tā saucamajās apbūves aizsardzības teritorijās.”

Minimālais apjoms, ko var pieteikt šī konkursa lielajā programmā, ir viena mājas fasāde, jo būvvalde nepieļauj nokrāsot pusi, savukārt mazajā programmā iespējams nokrāsot cokolstāvu, ko bieži apskādē grafiti mākslinieki.

“Un kas attiecas uz logiem, tad tur nav nekādi ierobežojumi. Īpašnieks pats, atbilstoši savu finanšu līdzekļu iespējām, logus var restaurēt vai nomainīt pret analogiem tādā tempā, kā viņš pats spēj,” norādīja Miķelsone. “Šīs mazās programmas ietvaros labs piedāvājums ir dzīvokļu īpašniekiem, piemēram, ja māja ir dzīvokļu īpašumos sadalīta, tad īpašnieks savu logu restaurāciju var pieteikt patstāvīgi un viņam nav nepieciešams, lai dzīvokļu īpašnieki pieņemtu kopīgu lēmumu, kas parasti ir diezgan sarežģīts pasākums.”

Projektus konkursam var pieteikt līdz 19. februārim, un jau maijā kļūs zināmi tie, kuriem pašvaldība piešķirs līdzfinansējumu savu ieceru īstenošanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti