Kultūras ziņas

Kauņā piešķir gadskārtējo Viena lita prēmiju

Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

Rīgas Vēstures un kuģniecības muzejam – 250

Rīgas vēstures un kuģniecības muzejam – 250

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs sāk atzīmēt ļoti nozīmīgu jubileju – 250 gadus kopš Rīgas muzeja dibināšanas.

Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs šogad atzīmē 250 gadu jubileju un tieši 22. februārī sāk svētku notikumu maratonu. Kā jau īpašos notikumos, atdzīvojas arī kāda leģenda.

Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja direktore Liene Johansone-Kuzmina stāsta: "Mums ir ļoti īpaša leģenda un, kā jau šorīt es un kolēģi smējāmies, esmu ģērbusies sarkanā krāsā par godu mūsu leģendārajam sarkanajam kardinālam, kurš parādās tieši muzejam nozīmīgās jubilejās. Ļoti draudzīgs un atvērts komunikācijai viņš nav, parādoties kā kapuce vai apmetnis, nevar saprast – galva ir vai nav, bet kapuces faktu apstiprina tie, kas redzējuši."

Senākais muzejs Baltijas valstīs – Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs tiek uzskatīts par vienu no lielākajām un nozīmīgākajām kultūrvēsturiskā mantojuma krātuvēm.

"1773. gadā 22. februārī tika pieņemts Rīgas rātes lēmums par pirmā muzeja dibināšanu Rīgā. Būtībā tas bija ne tikai pirmais muzejs Rīgā, bet arī Latvijas teritorijā, tāpat arī Baltijas reģionā un viens no vecākajiem Eiropā. Muzeja pirmā kolekcija ir balstīta ārsta Nikolausa fon Himzela privātajā kolekcijā, kuru pēc nāves viņš bija novēlējis sabiedrībai un kas ar viņa mātes gādību nonāca Rīgas rātes īpašumā," skaidro muzeja direktore.

"Vērtība ir ne tikai šis pats muzejs un krājums, kas sniedzas pāri pusmiljonam, bet vērtība ir jebkurš cilvēks, kurš šeit ir strādājis, kurš ir atdevis lielu daļu dzīves muzejam, darbinieki, tie, kuri padara šo muzeju un šo vēsturisko atmiņu dzīvu!" muzeju jubilejā sveica kultūras ministrs Nauris Puntulis (Nacionālā apvienība).

Muzeja 250. jubilejas gadā tiek gatavotas vairākas izstādes. Martā tiks atklāta restaurācijai veltīta izstāde, bet rudenī vērienīga izstāde "Katram savas krēsls", jo krēslam ir ļoti liela nozīme gan muzeja vēsturē, gan rīdzinieku un visas cilvēces vēsturē.

Šobrīd Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs pilnveido grafisko identitāti un izstrādā muzeja attīstības mērķus nākamajiem 250 gadiem, bet jau šajā nedēļas nogalē sagādājis īpašu programmu ikvienam apmeklētājam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti