Rīta Panorāma

Intervija ar Andri Skridi un Baibu Ziemeli

Rīta Panorāma

Intervija ar Rinaldu Grantu

Senākais muzejs Baltijā - Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs

Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā aplūkojama arī senākā signalizācijas sistēma

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs ir senākais sabiedrībai pieejamais muzejs Baltijā. Šogad tas svin 246. dzimšanas dienu. Tajā var apskatīt dažādus eksponātus, tostarp senāko signalizācijas sistēmu.

"Muzeja sešpadsmit ekspozīcijas zālēs var iepazīties gan ar Rīgas vēsturi no vissenākajiem laikiem līdz pat 20. gadsimta noslēgumam, kā arī ar kuģniecības vēsturi Latvijas teritorijā," stāst muzeja pārstāve Ingrīda Lukašēviča. 

Muzejā apskatāmi gan senie ieroči, gan ekspozīcijas par to, kā savulaik dzīvojuši Rīgas iedzīvotāji. Šeit vietu atradis arī oriģinālais Lielais Kristaps, kura kopiju ikviens interesents var apskatīt Daugavmalā. Muzeja krājumos ir vairāk kā pusmiljons dažādu priekšmetu, viens no tiem – 17. gadsimta signalizācija.

"Šī ir viena no pirmajām signalizācijas sistēmām Rīgā. Tas ir bundzinieks. Tādi bundzinieki Rīgā bija 20 gabali, un tie atradās Rīgas Arsenālā," rāda muzeja pedagogs Mārtiņš Kazainis.

Tolaik Arsenālā tika glabāti pilsētas ieroči. 

"Tas mehānisms ir tāds, ka kāds uzliktu kāju uz paneļa, tad, savienojot ar diegu, šis diegs būtu savienots ar aizmugures mehānismu. Diegs raustītu mehānismu, bundzinieks paceltu rokas un sistu pa bungām un grozītu galvu, tādējādi signalizējot sargam, ka Arsenālā ir kāds svešais," skaidroja muzeja pedagogs. 

Tāpat ekskursiju grupām tiek piedāvāta iespēja iejusties bruņinieka ādā. 

Viena no spožākajām telpām muzejā ir sudraba kabinets, kur aplūkojami dažādi trauki, kausi, pat sudraba kuģis. Kuģiem muzejā veltīta atsevišķa ekspozīcija. Galu galā Rīga un Latvija jau gadsimtiem ilgi nav iedomājama bez kuģu satiksmes.  

"Ir tādi kuģu modeļi, kas nes slavenu vēstures slodzi. Šis ir tvaikonis "Saratov", uz kura savulaik Liepājā atradās pirmā Latvijas Pagaidu valdība," stāsta muzeja Latvijas kuģniecības vēstures nodaļas vadītājs Andris Cekuls.

Šim kuģim ir ļoti raibs mūžs. Diemžēl tagad tas guļ Baltijas jūras dzelmē netālu no Akmeņraga. 

Apmeklējot muzeju, jārēķinās, ka tā izstaigāšana aizņems gana daudz laika.

Bet muzeja plašā kolonnu zāle nereti tiek izmantota dažādiem publiskiem pasākumiem. Arī jaunlaulātajiem šī ir iemīļota vieta laulības zvēresta nodošanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti