Rīta Panorāma

Aleksandra Čaka 120. jubilejas izstāde

Rīta Panorāma

Laika ziņas

Klāt Rīgas Starptautiskais kino festivāls

Rīgas Starptautiskais kino festivāls aicina valdību pagarināt pārejas posmu jauno ierobežojumu ieviešanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Līdz ar ārkārtējās situācijas izsludināšanu valstī, kultūras pasākumu rīkotājiem paredzēts pārejas posms līdz 18. oktobrim, kurā ieviest jaunos ierobežojumus pasākumu norisē. Taču Rīgas Starptautiskais Kino festivāls (Riga IFF) atklātā vēstulē valsts amatpersonām lūdz par pārejas posmu noteikt divas nedēļas tiem pasākumiem, kuri jau ir izsludināti un kuru biļetes jau ir pārdošanā.

“Šī brīža ārkārtējās situācijas regulējums ir nolicis mūs un citus kultūras norišu organizatorus tādā ļoti neapskaužamā situācijā,” LTV raidījumā “Rīta Panorāma” skaidroja ''Riga IFF'' vadītāja Liene Treimane. “Šī brīža regulējums nozīmē, ka mums ir jāierobežo klātienes seansu ietilpība vismaz uz pusi. Turklāt spēkā ir arī laika ierobežojumi festivāla norisei.”

''Riga IFF'' šogad notiek no 14. līdz 24. oktobrim, un lielākā daļa programmas šogad būs skatāma arī tiešsaistē. Treimane uzsvēra, ka divu nedēļu pārejas periods ļautu festivālu novadīt tuvu tādam līmenim, kā tas bija ieplānots.

Festivāls vēstulē arī aicina, diskusijās iesaistot kultūras organizācijas, izstrādāt stratēģiju, kas caur dažādiem Eiropas Savienībā jau izmantotiem mehānismiem atbalstītu pasākumu rīkotājus, tai skaitā kompensējot katru ierobežojumu dēļ nepārdodamo ieejas biļeti, kā arī 15% negatīvo ietekmi uz apmeklētāju interesi par kultūras norisēm, papildu drošības prasību ieviešanas izmaksas, šogad samazināto institucionālo finansējumu un pagājušā gada kultūras nozarei saistošo ierobežojumu dēļ ciestos zaudējumus.

''Rīga IFF'' rīkotāji atgādināja, ka festivāls jau sākotnēji ir ticis plānots kā “zaļā režīma” un arī ārkārtējās situācijas laikā festivāla klātienes seansi joprojām notiks.

“Ja Kultūras ministrija un Ministru kabinets nespers nepieciešamos soļus, lai kultūras norisēm nodrošinātu pārejas posmu, un spēkā paliks prasība seansus beigt līdz plkst. 23.00, tiks meklēti individuāli risinājumi,” paziņojumā presei norādīja ''Riga IFF'' pārstāvji.

Seansiem, kuru norise tiek ierobežota nupat ieviesto pulcēšanās prasību dēļ, tiek izvērtēta papildu seansu organizēšanas iespēja vai citi piemēroti risinājumi. Izmaiņas neskars tiešsaistes seansus, kuri joprojām norisināsies plānotajos laikos.

KONTEKSTS:

Valdība no 11. oktobra valstī izsludinājusi ārkārtējo situāciju, pieņemot drošības pasākumu kopumu, lai apstādinātu Covid-19 izplatību. Kultūras jomā epidemioloģiskās drošības prasības paredz pārsvarā darbību “zaļajā” – drošajā režīmā, kad pasākumi un kultūras pakalpojumi klātienē būs sniedzami un pieejami tikai ar vakcinācijas vai Covid-19 pārslimošanas sertifikātu.

Jaunie nosacījumi attiecībā uz publiskiem kultūras pasākumiem stāsies spēkā pēc pārejas posma – tas noteikts līdz 18. oktobrim un attieksies tikai uz pasākumiem, kas izsludināti līdz 8. oktobrim.

Maksimālais pieļaujamais apmeklētāju skaits kultūras pasākumos turpmāk noteikts līdz 1 000 personām, un tas nedrīkst pārsniegt 60% aizpildījumu no pasākuma norisei paredzētās publiski pieejamās telpas platības. Tāpat pasākumos turpmāk starp sēdvietām būs jānodrošina distance, kā arī pasākumos iekštelpās jālieto mutes un deguna aizsegi. Noteikts arī, ka kultūras iestādes var strādāt no pulksten 6.00 līdz pulksten 21.00, tomēr teātra izrāde vai filmas seanss drīkst ilgt līdz beigām arī tad, ja tā beigsies, piemēram, pulksten 21.30, bet ne vēlāk par pulksten 23.00.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti