Kultūras ziņas

Rīt Daniila Bulajeva pirmais solo koncerts

Kultūras ziņas

Pētera Vaska koncerta obojai pirmatskaņojums

Rīgas pils mūru izpēti veic itāļu eksperti

Rīgas pils mūru izpēti veic itāļu eksperta vadībā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Rīgas pils kastelas daļā sākušies modernu izpētes metožu izmēģinājumi, kurus vada eksperts no Itālijas profesors Gvido Drusi. Viņš izmantos 3D tomogrāfiju, endoskopiju, ultraskaņas tomogrāfiju un citas metodes, kas sienas un griestus kastelas, kapelas un remtera telpā pasargās no mehāniskas iedarbības uz vēsturisko sienu apdari,  kas zem apmetuma kārtām saglabājusies neskarta kopš vēlajiem viduslaikiem. 

Lai saglabātu Rīgas pils atjaunošanas darbu gaitā atklāto vēsturisko mantojumu un senos sienu gleznojumus, šonedēļ Rīgas pils vecajā daļā – remterī un kapelā - viesojās restaurācijas un vēsturiskās izpētes eksperti no Itālijas. 

“Rīgas pilij ir vairāk nekā 500 gadu sena vēsture, un būtu labi pēc iespējas vairāk izprast to, kas mums ir, lai varētu rekonstrukcijas laikā pēc iespējas mazāk kļūdu pielaist, lai varētu izdarīt pareizos secinājums. Tāpēc esam pieaicinājuši speciālistus no Itālijas, Venēcijas profesoru Drusi, kas mums palīdz izprast struktūru un vēstures slāņus,” stāsta arhitekts Reinis Liepiņš. 

Mūsdienīgās izpētes metodes ļauj vēsturisko mūru slāņus  izzināt bez mehāniskas iejaukšanās. Šajās telpās ir saglabājusies neskarta sienu apdare no vēlajiem viduslaikiem, renesanses, baroka un klasicisma perioda. Tas ir unikāls vēstures liecību apkopojums ne tikai Latvijas, bet visas Eiropas kontekstā.

“Mēs mēģinām atklāt, vai zem šī apmetuma slāņa ir cits apmetuma slānis, uz kura saglabājies senāks sienu gleznojums. Lai to atklātu, vispirms siena tiek sasildīta, tad vērojam, kā mainās slāņu temperatūra. Ar šīs tehnoloģijas palīdzību iespējams noteikt senāko sienu gleznojumu atrašanos,” skaidro restaurācijas un vēsturiskās izpētes eksperts, profesors Gvido Drusi. 

Lai pils vēsturiskās daļas telpas pielāgotu Latvijas Nacionālā vēstures muzeja vajadzībām, šobrīd notiek Rīgas pils kastelas daļas restaurācijas un pārbūves otrā kārta. Jūnijā kapelā un remterī tika pabeigta arhitektoniski mākslinieciskās izpētes rezultātā atklāto sienu un griestu polihromo gleznojumu atsegumu konservācija. 

“Mēneša laikā mēs sagaidām no itāļu kolēģiem rezultātus un rekomendācijas, ko darīt, teiksim, par ārsienām mums jābūt skaidrībā, vai tās ir nestspējīgas, vai vajadzīga pastiprināšana. Krāsojumi arī – vai pirms darbu uzsākšanas vajadzīga kaut kāda stiprināšana, ir kaut kādi tukšumi, kur kaut kas, tautas valodā sakot, var nodrupt,” klāsta VAS “Valsts nekustamie īpašumi” valdes priekšsēdētājs Ronalds Neimanis. 

Rīgas pilī ir saglabājies vēl daudz neizpētīta materiāla – izpētes un rekonstrukcijas darbi turpinās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti