Kultūras rondo

Andris Poga vērtē astoņas sezonas LNSO mākslinieciskā vadītāja amatā

Kultūras rondo

Liepājas simfoniskais orķestris aicina uz 140. sezonas noslēguma koncertu

Rīgas pieminekļu aģentūras attīstības plāni. Stāsta jaunais vadītājs Gunārs Nāgels

Rīgas pieminekļu aģentūras jaunā direktora prioritātes: pieminekļu popularizēšana un finansējuma piesaiste

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Rīgas dome lēmusi Rīgas pieminekļu aģentūras direktora amatā iecelt bijušo Latvijas Okupācijas muzeja direktoru Gunāru Nāgelu. Stājoties amatā, īpašu uzsvaru viņš liek uz papildu finansējuma piesaisti, kā arī sabiedrības informēšanu par mūsu kultūras mantojumu – pieminekļiem. Dienaskārtībā arī jautājums par Rīgas Lielo kapu koncepcijas izstrādāšanu sadarbībā arī ar apkaimes iedzīvotājiem.  

Gunārs Nāgels savā jaunajā amatā Rīgas pieminekļu aģentūrā saskata saistību ar pienākumiem, ko reiz pildījis, vadot Latvijas Okupācijas muzeju: “Es uzskatu Rīgas publiskajā ārtelpā esošos pieminekļus kā tādu lielu brīvdabas muzeju. Tā ir mūsu pilsētas bagātība – te ir gan māksla, gan vēsture.” 

Kā Rīgas pieminekļu aģentūras trīs galvenos uzdevumos viņš nosauc krājuma kopšanu (tīrīt, restaurēt), pētīšanu un popularizēšanu.  

Sarunā Latvijas Radio raidījumā “Kultūras rondo” Nāgels atzīmē, ka liels darbs jāiegulda finansējuma piesaistē. Kā vienu no variantiem viņš saredz vēršanos pie vēstniecībām, jo Latvijā esošie pieminekļi bieži piemin citu valstu pilsoņus vai ir kādā citā veidā saisti ar dažādām valstīm. Arī ziedojumi būtu ļoti noderīgi. Šobrīd to ir visnotaļ maz, taču līdz ar mērķtiecīgu krājuma popularizēšanu varētu augt arī ziedojumu apjoms. 

Jaunais Rīgas pieminekļu aģentūras direktors teic, ka viņa dzimtajā Melburnā ir daudz pieminekļu, kas piemin visādas lietas, bet cilvēki vien iet tiem garām un tos neievēro – tie vienkārši tur ir. Viņš turpina: “Rīgā ir tieši tāda pati problēma – mums ir daudz pieminekļu, bet mēs pazīstam Brīvības pieminekli un vēl dažus citus.

Staigājot, piemēram, pa Vērmanes dārzu, cik daudzi no mums, nepieejot klāt, varēs nosaukt, kas ir tie pieminekļi, kas tur redzami?” 

Lai veicinātu zināšanas un interesi par pieminekļiem, Gunārs Nāgels prāto, ka pārsvarā informatīvi skopās pieminekļu plāksnītes, varētu papildināt ar kvadrātkodu jeb QR kodu, kas aizvestu pie plašāk skaidrojoša materiāla. Saistošs būtu arī paplašinātās realitātes lietojums. Kas ne mazāk svarīgi – informācija par mūsu valsts pieminekļiem jāpadara plaši pieejama arī tiem, kas mīt ārpus Latvijas. 

Taujāts konkrēti par Rīgas Lielo kapu likteni, Nāgels atbild, ka vispirms jānoskaidro koncepcija – ko mēs ar šo kopumu gribam. Lai to noskaidrotu, jāsadarbojas ar restaurācijas ekspertiem, kultūras ekspertiem, vietējās apkaimes cilvēkiem u.c. Skaidrs, ka kopumā tas prasīs daudz līdzekļu un Rīgas pieminekļu aģentūras direktors pieļauj, ka tas būtu jāfinansē Eiropas līmenī. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti