Rīta Panorāma

Sākas Dirty Deal Teatro tiešsaistes cikls "Č(v)akarēšana"

Rīta Panorāma

ASV asi vēršas pret " Kapitolija nemieru" dalībniekiem

Vāc spēkratu kolekciju nākamajām paaudzēm

Rīgas Motormuzejs vāc spēkratu kolekciju nākamajām paaudzēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ikvienam muzejam ir krātuve, kurā esošie objekti netiek izstādīti plašākai publikai. Tie vēl tikai gaida savu laiku, kad nonāks ekspozīcijā. Līdz tam var paiet pat vairāki desmiti gadu. Arī Rīgas Motormuzejam ir sava krātuve, kurā šobrīd tiek vākti spēkrati, kas vēl tikai pavisam nesen kalpojuši mūsu vajadzībām. Krātuvē atrodas arī robežsardzes un armijas tehnikas vienības un pat pārvietojamā televīzijas stacija, kas vēl pirms dažiem gadiem tika izmantota Latvijas Televīzijas ikdienas darbā.

Rīgas Motormuzejam izveidota krātuve ar daudziem dažādiem interesantiem spēkratiem, kas šobrīd vēl tikai gaida savu iespēju nākotnē nonākt publiskā ekspozīcijā.

Rīgas Motormuzeja vadītāja vietnieks Agris Šmits skaidroja: “Muzejā ekspozīcijas vieta neatļauj izvietot pilnīgi visus spēkratus, kas ir mūsu krājumā. Tas arī nav nepieciešams, jo ne visi automobiļi šobrīd šķiet tik interesanti, lai tos liktu ekspozīcijā.

Muzeja būtība ir vākt šos spēkratus tad, kad tie ir, lai tad, kad pienāk laiks un tiek veidota jauna ekspozīcija vai šie spēkrati kļūst gana veci un interesanti, lai tajā brīdī nav jāsāk tos meklēt, bet mums jau tie ir.”

Muzejs sadarbojas ar dažādām valsts iestādēm un aicina tām pašām ziņot, ja viņu autoparkos ir kaut kas interesants, ko būtu vērts saglabāt nākamajām paaudzēm. Labāk tehnikas vienības šobrīd iegūt labā stāvoklī nekā vēlāk, kad spēkrati būs jārestaurē un tās jau ir pavisam citas izmaksas. Diemžēl ne visus auto, kas nākotnē cilvēkiem varētu būt interesanti, muzejam ir izdevies iegūt.
“Ātrās palīdzības un policijas tehnika tika tik ātri mainīta, ka nepaspējām savākt. Tajā laikā iestādes, kas bija atbildīgas par šiem autoparkiem, neaizdomājās vismaz no katras pa kādai  vienībai saglabāt. Līdz ar to policijas, milicijas auto faktiski kā tādu mūsu krājumā šobrīd nav,” atzīmēja Agris Šmits.

Tāpat šobrīd krājumā nav ātrās palīdzības auto, kas nomainīja astoņdesmitajos un deviņdesmitajos gados izmantotos RAF automobiļus. Tikmēr Motormuzejs var palepoties ar armijas tehniku un robežsargu spēkratiem, kas kaut kad tālākā nākotnē priecēs apmeklētājus.  Pirms dažiem gadiem krātuvē nonāca arī Latvijas Televīzijas pārvietojamā televīzijas stacija “Laura”. 

“Pārvietojamās televīzijas stacijas bija vairākas. Katrai ir savs liktenis. Cik zinu, galīgi sagriezta lūžņos nav neviena. Katra ir ieguvusi savu stāstu un turpina dzīvot. Šī, kas ir Rīgas Motormuzeja krājumā, ir pilnā komplektācijā, kāda tā tika izmantota Latvijas Televīzijas izbraukumu filmēšanās, lai nodrošinātu tiešraides,” stāstīja Šmits.

Pārvietojamā televīzijas stacija jeb PTS “Laura” Latvijas Televīzijas vajadzībām sāka kalpot 1996. gadā. Tagad tā ir novecojusi, neatbilst mūsdienu prasībām, bet vienmēr paliks kā laba vēstures liecība.

Šmits skaidroja: “Iekšā ir pilns aprīkojums. Nodeva mums pārvietojamo televīzijas staciju pilnā komplektācijā. Gan ar visām iekārtām, kas atrodas iekšā, gan ar kamerām, kas tajā laikā kalpoja.”

Muzejā atgādina, ka arī tehnika, ar ko šobrīd pārvietojamies ikdienā, nākotnē kļūs par vēsturi un ka daļu no tās tiešām ir vērts saglabāt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti