Kultūras ziņas

"Pusslepkava" Dailes teātrī

Kultūras ziņas

ES Padomes Latvijas prezidentūras Kultūras programma

Kas notiks Rīgas Mākslas telpā?

Rīgas mākslas telpai mainās pārvaldītājs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

No šā gada februāra Rīgas mākslas telpā - izstāžu zālē zem Rīgas Rātslaukuma - mainās pārvaldītājs. Pēdējos piecus gadus tur visus procesus, sākot no telpas tehniskās uzturēšanas un beidzot ar radošajām norisēm, nodrošināja SIA "Rīgas nami". Turpmāk par izstāžu zāli rūpēsies Rīgas domes struktūrvienības. Mākslas projektu īstenotāji ir satraukušies, ka līdz šim saturiski veiksmīgi funkcionējusī izstāžu zāle pārvērtīsies par "rasola bļodu", kurā "sametīs" ne tos kvalitatīvākos mākslas produktus.

Rīgas mākslas telpa tika atklāta 2008.gada janvārī. Pēdējos piecus gadus tā bijusi pašvaldības SIA "Rīgas nami" pārraudzībā. Uzņēmuma vadītāja norāda - tas bijis labākais risinājums ekonomiskās krīzes laikā, citādi izstāžu zāle tolaik nevarētu pastāvēt.

"Gadā vidēji zālē bija ap 13 izstādēm, zāle ir liela - 1000 kvadrātmetri, līdz ar to izstādes ir apjomīgas. Tās ierīkot no māksliniekam prasa lielu ideju, nopietnus finanšu resursus un līdzekļus. Šai izstādei jābūt lielai, jo zāle ir ļoti liela," stāsta SIA "Rīgas nami" vadītāja Vineta Verika.

Sākot no šā gada februāra, Rīgas mākslas telpa nonāk sava faktiskā īpašnieka - Rīgas domes - pārziņā. Atsevišķu finansējumu dome mākslas telpai nav paredzējusi, to plānots uzturēt no citu galvaspilsētas kultūras pasākumu ieņēmumiem.

"Pats departaments nenodarbosies, mēs esam administratīvā pārvalde, radošo darbu darīs mūsu padotības iestāde, kultūras iestāžu apvienība, kas, manuprāt, darbojas ļoti veiksmīgi, organizējot pasākumus - Rīgas pilsētas svētki, zāļu tirgi. Tie arī rūpējas par kultūras funkciju nodrošināšanu "Ziemeļblāzmā", Imantā, Pēterbaznīcā. Viņi no šiem maksas ieņēmumiem nodrošinās notikumus Rīgas mākslas telpā," saka Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta direktors Guntis Helmanis.

Tāpat projektus Rīgas mākslas telpā varēs īstenot Rīgas domes rīkoto kultūras pasākumu konkursu uzvarētāji.

"Tas, kas man liekas pilnīgi ačgārni un nepareizi, ir, ka  šim jaunajam pārvaldniekam netiek dots līdzi budžets. Vēl man rodas sajūta, ka šī telpa ir atstāta kā konteiners, kurā tiks salikts iekšā visdažādākais saturs, jo uzdevums ir dots atpelnīt šo telpu. Ja tur netiks veidota kvalitatīva programma, īstenībā, es gribu teikt, ka tas ir noziegums," norāda Latvijas Laikmetīgās mākslas centra vadītāja Solvita Krese.

Laikmetīgās mākslas centra vadītāja atceras, ka sākotnēji telpa veidota kā uz moderno mākslu orientēta zāle, kurā bija savs kurators vai mākslinieciskais direktors, kas bija atbildīgs par izstāžu zāles programmu un centās noturēt mākslinieciskās kvalitātes līmeni.

"Ja tā programma ir mainīga: vienu brīdi - vāji projekti, vienu brīdi spēcīgāki, tad tur neveidojas tēls vai vietas atpazīstamība, tā vairs nav pievilcīga kā zīmols, kā vieta," uzsver Solvita Krese.

"Pats sākums - mēs zinām, ka ir iecerēti divi pasākumi. Tas ir Raiņa un Aspazijas gads vasaras vidū ir Ziemeļvalstu Dziesmu svētki, gada otrā pusē noteikti būs arī kāds projekts, kas būs guvis atbalstu projektu konkursos," saka Guntis Helmanis.

Kamēr notiek ar pārvaldītāja maiņu saistītie birokrātiskie procesi, Rīgas mākslas telpā apmēram mēnesi būs radošā pauze. Tikai mazajā zālē vēl nedēļu skatāma mākslinieces Aijas Bley fotoizstāde.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti