Kultūras ziņas

"LadyFest" – iespēja iepazīt sieviešu perspektīvu

Kultūras ziņas

Matīsa Kažas "Klejotāji" pirmizrādes gaidās

Rīgas Jūrmalas pilsētai – 100

Rīgas Jūrmalas pilsētai – 100. Par godu kūrortpilsētas dibināšanai atklāta izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Daudzi varbūt nezina, ka pirms 100 gadiem, apvienojot Rīgas jūrmalas peldu miestus, dibināja Rīgas Jūrmalas pilsētu. Iegūstot atpazīstamību Latvijā un arī pasaulē, kā izcila kūrortpilsēta ar aktīvu sabiedrisko un kultūras dzīvi Rīgas Jūrmalas pilsēta pastāvēja tikai 26 gadus. Šobrīd visiem zināmā Jūrmala pilsētas tiesība ieguva vien 1959. gadā. Atzīmējot kūrortpilsētas Rīgas Jūrmalas dibināšanas 100. gadadienu, Jūrmalas pilsētas muzejā no 4. marta skatāma izstāde ”Rīgas Jūrmalas pilsētai – 100”.

Izstādes ekspozīcijā skatāmas vēsturiskas foto liecības un dažādi jūrmalnieku sadzīves priekšmeti no muzeja krājuma.      

Līdz Pirmajam pasaules karam par jūrmalu mēdza dēvēt peldvietas Rīgas jūras līča piekrastē no mūsdienu Lielupes līdz Vaivariem. Lai apvienotu šos peldmiestus, kas, pieaugot vasarnieku skaitam, strauji attīstījās, 1920. gada 2. martā nodibināja Rīgas Jūrmalas pilsētu.

Pilsētā sāka kūsāt sabiedriskā dzīve, vasarnieki dibināja dažādas biedrības, rūpējās par labiekārtojumu.

“Bija sava ugunsdzēsēju biedrība, bija Labdarības biedrība, bija dažādas biedrības, kas apvienoja dārzkopjus – dārzkopju biedrība “Zemene”, kuri organizēja pasākumus. Tikai Jūrmalai raksturīgi, ka biedrība “Zemene” organizēja zemeņu lasīšanas sacensības,” stāsta Jūrmalas pilsētas muzeja direktore Inta Baumane.

Tieši pagājušā gadsimta divdesmitajos un trīsdesmitajos gados Jūrmala izveidojās par kūrortpilsētu, kur atpūsties kļuva prestiži. Izstādē “Rīgas Jūrmalas pilsētai – 100” var iepazīties ar fotogrāfijām, kas atspoguļo kūrortpilsētas iemītnieku sadzīvi, atpūtnieku laiskos mirkļus un kultūras pasākumus. Ekspozīcijā izcelti arī dažādi priekšmeti un piemiņas lietas, ko muzejam dāvinājuši paši jūrmalnieki.

Piemēram, nelielu sudraba saktiņu pirms neilga laika rušinoties savā dārzā atrada kāda dāma. Jūrmalas pilsētas muzeja galvenā krājuma glabātāja Inese Helviga skaidro: “Tā ir viņas vecmāmiņas māsīcas sen, apmēram divdesmitajos gados pazaudētā saktiņa. [..] Protams, tā bija apsūbējusi, un cilvēks ar tādu pietāti atnesa uz krājumu.” Helviga min arī citus piemērus: “Terīne no divpadsmit personu servīzes, kura savā laikā 1930. gadā Rozenbergu ģimenei, kuri dzīvoja Dzintaros vasarās, viņiem bija uzdāvināta kāzās.”

Lielu daļu muzeja krājumos esošo savulaik jūrmalniekiem piederošo rotaļlietu dāvinājis Kārlis Ūders un viņa ģimene. Savukārt vieni no jaunākajiem eksponātiem muzejā ir kādreiz populāra Dzintaru sanatorijas ārsta Mihaila Maksimoviča medicīnas instrumenti un soma. Interesants ir stāsts par kāda Jūrmalas veikala precēm, ko tā saimnieks Kārlis Endzelis, sākoties karam, saglabājis neskartas, bet vēlāk tās arī nonākušas muzeja rīcībā.

“Pilnīgi veseli iepakojumi. Mums dāsni uzdāvināja no šī veikala pārpalikušo preci. Mums ir kafijas pakas ar visu saturu!” atzīmē Inese Helviga.

Izstāde “Rīgas Jūrmalas pilsētai – 100” Jūrmalas pilsētas muzejā skatāma līdz 10. maijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti