Kultūras rondo

Sešas mākslinieces piedāvā uz feminismu palūkoties ar mākslas starpniecību

Kultūras rondo

Grupa "Imanta Dimanta un draugi" iepazīstina ar jauno ierakstu "Līgo"

Rīgas Jūgendstila muzejs svin pirmo desmitgadi ar plašu izstādi

Rīgas Jūgendstila centrs pirmo desmitgadi svin ar plašu kolekcijas izstādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

No 21. jūnija izstāžu zālē “Rīgas mākslas telpa” būs aplūkojama izstāde “Jūgendstils Rīgā. Kolekcijas desmitgade”. Tā iepazīstinās ar Jūgendstila muzeja desmit gadu laikā mērķtiecīgi un rūpīgi veidoto kolekciju.

“Desmit gados ir daudz sastrādāts, un nav teikts, ka tikai savā muzejā varam stāstīt par jūgendstilu. Šī ir moderna jauna telpa, kurā mūsu priekšmeti izskatīsies vēl interesantāk un skaistāk. Kontrasts bieži vien pasaka mākslinieciskās kvalitātes katrai lietai,” Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo” stāsta muzeja „Rīgas Jūgendstila centrs” vadītāja Agrita Tipāne.

Izstāde daudzpusīgā un interaktīvā veidā ataino Rīgas jūgendstila kultūrvēsturisko mantojumu Eiropas kontekstā. Tā iepazīstina ar 20. gadsimta sākuma estētisko pasauli, kultūras un sadzīves tradīcijām.

“Mūsu lietu ir tik daudz, desmit gadu laikā ap 7000 krājuma vienību. Arī šeit tikai mazu daļu varam parādīt,” atzīst Tipāne.

Jūgendstilu pirmām kārtām saista ar arhitektūru, taču tas bija visaptverošs stils, kas veidojās 19. gadsimta beigās un 20. gadsimta sākumā. Muzejiskie priekšmeti pārsteidz ar stila izsmalcinātību un eleganci. Plašās porcelāna, fajansa, stikla un metāla kolekcijas, interjera priekšmeti, greznie dāmu un kungu apģērbi un aksesuāri, grāmatas un periodika sniedz ieskatu rīdzinieku mākslas dzīvē, stāsta par kultūras centieniem un sadzīvi 20. gadsimta sākumā.

“Izstāde būvēta pēc Rīgas septiņsimtgades izstādes parauga,” skaidro Tipāne. “1901. gadā, kad Rīga svinēja 700 gadu jubileju, notika milzīga izstāde. Tas bija liels notikums, jo tika rādīts viss, kas Latvijā tika ražots un radīts, piedalījās arī mākslinieki un mūziķi.

Pēc šīs izstādes jūgendstils kļuva par vadošo arī Rīgā un Latvijā.”

Savukārt šī 1901. gadā veidotā izstāde tika radītā pēc Parīzes izstādes parauga un tās autors bija arhitekts Maksis Šervinskis. Ne velti izstādes centrā būs kāda unikāla vāze, kas ražota fabrikā "Celms un Bēms" un savulaik piederējusi Maksim Šervinskim. Iespējams, tā nāk no šīs izstādes.

Izstādi papildinās arī mūzikas programma. Būs divi koncerti 18. jūlijā un 22. augustā Rīgas Mākslas telpā, kuros muzicēs Nauris Inzeris, Evija Martinsone, Rihards Plešanovs un Agnese Egliņa. Iedzīvināt izstādi muzikāli iedvesmojis arī kāds notikums pirms vairāk nekā simt gadiem, kad 1902. gadā Rīgā pirmo reizi viesojās somu dziedātāja Ellija Forsele (tur viņu pirmoreiz ieraudzīja un jau pēc gada apprecēja latviešu gleznotājs Janis Rozentāls).

Izstādi “Jūgendstils Rīgā. Kolekcijas desmitgade” varēs aplūkot Rīgas mākslas telpā līdz 22. septembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti