Rīgas Doms sāk pasākumus bērniem «Stunda Domā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Savu misiju – popularizēt Rīgas Domu – jau trešo gadu turpina sabiedriskā kustība „Mans Doms”. Līdz šim viņi vairāk rīkojuši dažādus pieaugušajiem adresētus pasākumus – koncertus, izstādes un lekcijas. Šonedēļ tiem piepulcēsies arī īpaši pasākumi bērniem "Stunda Domā". Tās būs ekspedīcijas pa baznīcu, kuru laikā atraktīvu gidu vadībā bērni varēs iepazīt katedrāles vēsturi un noslēpumus un pēc tam sacensties arī erudīcijas turnīrā. Uz ekspedīcijām aicināti sākumskolu skolēni no visas Latvijas. Tās notiks katru trešdienu līdz pat gada beigām.

„Tas pirmais stāsts vienmēr notiks tieši pie altāra, jo tā ir tā teritorija, kur baznīcas aizsākās, kur sāka būvēt pirmo daļu,” ekspedīcijas vadītājs Mārtiņš Eņģelis ieskicē maršrutu pa Rīgas Domu. Pēc altāra daļas uzmanība tiks pievērsta vitrāžām, kas atspoguļo vēsturi – katedrāles pamatakmens likšanu un ticības brīvības pasludināšanu.

Mārtiņš Eņģelis: „Tad mums būs atklāta forša vietiņa tieši pie viena no kolonnu saišķiem. Tā būs tāda bedre, kurā varēs iekāpt drosmīgākie no bērniem un pārbaudīt, cik Doma baznīca pašā sākumā bija dziļa, jo tas, ko mēs redzam šodien, ir tāds pacelts variants”.

Ekspedīcijas laikā varēs apskatīt arī Baltijā senāko sienu gleznojumu „Svētās Marijas kronēšana”, kas saglabājies no 14.gadsimta sākuma, kā arī Melngalvju biedrības zonu, kurā Mārtiņš Eņģelis uzburs ainu, kā skaļie un vienmēr līksmot mīlošie melngalvji iekļāvās baznīcas vidē: „Viņiem bija īpašs sols, īpaša zona, tāpēc ka bieži vien viņi bija vistrokšņainākie. Viņi atnāca no savām tikšanās reizēm – jauni, neprecēti - protams, ka viņi aplūkoja jaunās meitenes, kas bija ieradušās”.

Ekspedīcijas laikā būs arī ērģeļu apskate, kad bērni varēs salīdzināt mazāko un lielāko stabuļu izmērus un pašas milzīgākās stabules kopijā pat iekāpt iekšā.

Tāpat būs iespēja iztēloties, kā 1709.gada 13.aprīlī baznīca piedzīvoja lielos plūdus, kad ūdens pacēlās līdz trīs metriem un Krustejā varēja pat makšķerēt zivis.

Ekspedīcijā būs vēl citi pieturas punkti, bet pēc to apskates sekos pasākuma otrā daļa, kad bērniem vajadzēs darboties pašiem, iesaistoties bruņinieku erudīcijas turnīrā.

„Mēs sadalīsim viņus divās bruņinieku kārtās – vienus pret otriem – un tad viņi dosies turnīrā. Viņiem būs jāiziet cauri punktiem, kuri gan atkārtos to, ko mēs būsim stāstījuši, gan piedāvās jaunas lietas. Beigās mums visiem būs jauka satikšanās. Laika rēķināšana, uzvarētāja paziņošana, un pasniegsim viņiem mazus ordenīšus,” stāsta Mārtiņš Eņģelis.

Gidi būs tērpušies Doma atmosfērai atbilstošos tērpos, viņi simbolizēs zināšanu ordeņa mestrus, kuri savas zināšana nodod tālāk – jaunajiem ordeņa biedriem, pasludinot viņus par Doma Gaiļa bruņiniekiem:

„Mūsu uzdevums ir iepazīstināt viņus ar šiem interesantajiem punktiem un faktiem un panākt to, ka viņi aiziet mājās un saka – baznīca izskatās kā jau baznīca, bet tur iekšā ir tādas lietas! Vai arī jautā – tēt, vai tu zināji, ka baznīcas pagalmā ir notikusi apšaude kara laikā? Tētis, protams, to nezina”.

Projekta „Mans Doms” vadītājs Gatis Vectirāns uzsver, ka ekspedīciju mērķis ir caur atraktīvu un interaktīvu formu bērniem Rīgas Domu padarīt interesantu un nozīmīgu:

„Atraktīvā veidā pastāstīt par seno un nopietno Rīgas Domu, lai bērni to uztver un lai tas viņiem paliek atmiņā. Lai viņi nākamreiz, ejot pāri Doma laukumam, nesaredz to kā tādu lielu, bezpersonisku māju, bet viņiem ir konkrētas asociācijas par interesantām lietām, kas 803 ir notikušas Doma katedrālē”.

Ekspedīcijas „Stunda Domā” notiks ar Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstu, un tās būs bezmaksas. Sāksies tās trešdien, 11.martā, un turpmāk notiks katru trešdienu līdz gada beigām. Interese par tām esot milzīga, divu dienu laikā kopš notikuma izsludināšanas pavasara grafiks jau ticis aizpildīts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti