Kultūra

Itāļu vijolniece Lorenca Borrani Rīgā

Kultūra

Valmieras Drāmas teātris iestudē antīko leģendu "Eiridīke"

Rīgas cirka piedāvājums šajā sezonā būs atšķirīgs no gadiem pierastā

Rīgas cirks jaunajā sezonā - jaunā veidolā un ar jauniem plāniem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Rīgas cirka piedāvājums šajā sezonā būs atšķirīgs no gadiem pierastā, jo cirka vadībā ir pilnīgi jauna komanda, kuras mērķis ir atklāt cirka mākslu visā tās daudzveidībā un mūsdienīgā veidolā. Līdzās izrādēm ļoti svarīga vieta tiks atvēlēta izglītības projektiem, un šai virzienā kopš septembra jau ļoti ražīgi strādā Rīgas Cirka skola, piedāvājot programmas gan profesionāļiem, gan amatieriem. Tikko izziņota arī jaunās sezonas pirmā izrāde, ar kuru Latvijā viesosies izcils klaunādes meistars no Jaunzēlandes – Toms Monktons.

Līdz šim Latvijā cirks vairāk saistījies ar apaļu arēnu, kurā notiek izrāde, skan skaļa mūzika, dažādi numuri nomaina cits citu un obligāti piedalās arī klauni un dzīvnieki. Rīgas cirka vadības jaunā komanda to nomainīs ar laikmetīgāku veidolu un cirka valodu, kas jau pastāv daudzās valstīs un, lai arī sakņojas tradicionālajā cirkā, tomēr savā pieejā ir atšķirīga.

Skaidro Rīgas cirka radošais direktors Mārtiņš Ķibers: „Tā galvenā atšķirība – ja cirkā nāk viens triks pēc otra un pa vidu nāk klauns – nu, tas ir daudzmaz vienmēr paredzams, - tad laikmetīgais cirks piedāvā daudz tādu izrāžu, kas ir veidotas pēc vienas režijas, kur tiek izstāstīts stāsts, kur šīs cirka disciplīnas tiek izmantotas, lai dotu kaut kādu vēl citu pievienoto vērtību.

"Tas laiks, kad dzīvnieki tika izmantoti cirkā, ir pagājis, un man liekas, ka cilvēkiem ir jābūt citai attieksmei pret dzīvniekiem, nekā tas ir bijis līdz šim," uzsver Ķibers.

Rīgas cirka valdes locekle Ināra Kehre akcentē – cirka darbības neaprobežosies tikai ar izrāžu piedāvājumu, ļoti svarīga loma būs izglītošanai par šo mākslas žanru, jo, lai tas attīstītos, ir nepieciešams plašs interesentu loks.

Šai saistībā jau divus mēnešus darbojas Rīgas Cirka skola. Tā strādā trijos virzienos: piedāvā sarunu ciklu skatītājiem, organizē meistarklases profesionāļiem un veido amatierkustību. Par lielo cilvēku atsaucību gandarīta ir Cirka skolas vadītāja Māra Pāvula: „Kopš septembra mēs esam atvēruši cirka skolu. Katru sestdienu divās bērnu un vienā pieaugušo grupā dalībnieki ļoti kvalificētu un daudzveidīgu pasniedzēju vadībā apgūst dažādas cirka disciplīnas un ne tikai. Es vienmēr mēģinu uzsvērt, ka cirks – tā nav tikai māksla, tas ir dzīvesveids un domāšanas veids."

"Mums ir necerēti liela atsaucība, mums šobrīd abas bērnu grupas ir pilnas, pieaugušo grupā ir atlikušas vien dažas vietas," norāda Pāvula. "Ļoti svarīgi saprast, ka – lai attīstītos mākslas virziens kopumā, ir nepieciešams veidot cirka kopienu. Šajā kopienā ir ne tikai profesionāli cirka mākslinieki, bet arī cirka praktizētāji un baudītāji."

Decembra sākumā skatītājiem tiks piedāvātas arī šīs sezonas pirmās viesizrādes, ko sniegs izcils klaunādes meistars no Jaunzēlandes – Toms Monktons, arī tās pavadīs izglītības aspekts, jo Monktons sniegs arī meistarklases profesionāļiem un tiksies sarunā ar skatītājiem.

Mārtiņš Ķibers viņu raksturo kā laikmetīgās klaunādes un komēdijas ģēniju, kas spēj kontrolēt katru sava ķermeņa centimetru: „Viņa izrādes, pirmkārt, tas ir brīnišķīgs, jauks humors, un, otrkārt, viņš fascinē ar to, kā viņš kontrolē savu ķermeni. Tā ir mazas formas izrāde, ļoti personiska, mēs tās nosaukumu esam tulkojuši kā „Tikai kauliņi”. Izrāde ir apceļojusi daudzus pasaules festivālus un uzņemta ar stāvovācijām."

Toms Monktons decembra sākumā Rīgā kopumā sniegs piecas izrādes, kas būs skatāmas ''Zirgu pastā'' un fon Stricka villā.

Ar vēsturisko Rīgas cirka ēku Rīgas cirkam saistās tālāki plāni, jo šobrīd notiek ēkas fasādes konservācija, kas noslēgsies gada beigās, un tikai tad varēs sākt plānot visaptverošu ēkas pārbūvi, stāsta Ināra Kehre.

Prognozējams, ka visaptverošā pārbūve varētu ilgt mazākais piecus līdz desmit gadus, bet Rīgas cirks darbību visu šo laiku aktīvi turpinās, piedāvājot izrādes un izglītības projektus citās vidēs. Pirmās viesizrādes šajā sezonā būs skatāmas no 16.decembra, kad ''Zirgu pastā'' un fon Stricka villā uzstāsies klaunādes meistars no Jaunzēlandes – Toms Monktons.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti