Panorāma

A.Brigmanis politiku nepametīs

Panorāma

Priesteri P.Zeiļu atbrīvo pret drošības naudu

Rīgas cirkā – izrādes un ekskursijas

Rīgas cirka ēkas atklāšanas svētkos – pirmizrāde-ekskursija un instalācija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Vēl tikai gaidot vērienīgo rekonstrukciju, Rīgas cirka ēka nestāv dīkā. Tur rosās jaunā teātra trupa “Kvadrifrons”, kas jau šīs nedēļas nogalē piedāvās ekskursiju-pirmizrādi “Brīnuma skartie”. Tā būs pastaiga pa Rīgas cirka ēku, ļaujot iepazīt cirka aizkulises, vēsturi un cilvēkus.

Oktobrī cirka ēkā gaidāmas vēl vairākas pirmizrādes, kā arī mākslas izstāžu programma, ko jau ceturtdien Ziloņu stallī atklās Līgas Spundes instalācija “Interlūdija”.

“Šī ir viena no istabām, tas ir medpunkts. Vecais medpunkts, kas cirkā strādājis jau no laiku laikiem. Viss ir saglabājies, visas pudelītes, tablešu paciņas, kušete. Arī smarža,” izrādes-ekskursijas režisors Reinis Boters iepazīstina ar vienu no telpām, kurā iegriezīsies skatītāji. Medpunktā izrādes laikā būs sastopams arī ārsts, kurš pārbaudīs klātesošo veselības stāvokli un pastāstīs par savu pieredzi cirkā un to, cik tomēr cirks ir traumatiska māksla.

“Medpunkts bijis gan māksliniekiem, gan skatītājiem. Ja nedod Dievs, kaut kas ar viņiem notiek,” skaidro Boters.

Līdzās medpunktam ekskursijas laikā būs iespēja iepazīt vēl ļoti daudzas citas senatnīgās ēkas vietas, sākot no pagrabiem līdz bēniņiem. Par katru no tām būs savs stāsts.

“Cirks jau vispār ir milzīga māja un milzīga mašinērija. Šeit mēs varam apskatīt gan gaismotāju telpu, gan cukurvates telpu, gan dažādas ģērbtuves, gan treniņu zāli, kur senāk ir trenējušies spēkavīri un spēka atlēti,” stāsta Boters. “Un tad vēl ir daudzas mazas telpas, ko mēs esam iedzīvinājuši un ielikuši tajās stāstus tā, lai ekskursija būtu koša. Jo cirks pats par sevi arī ir košs.”

Stāsti tapuši, izrādes veidotājiem pētot arhīvus, kā arī uzklausot dažādu ar cirku saistītu cilvēku stāstus un atmiņas, kurās vēsturiski fakti mijas ar fantāzijas izvirdumiem.

Izrāde-ekskursija cirkā “Brīnuma skartie” ilgs aptuveni divas stundas un būs piedzīvojama individuāli audio gida vadībā.

Notikuma skaņu ainavas izrādei radījis komponists Jēkabs Nīmanis, un paši izrādes veidotāji pavisam īsi rezumējot to dēvē par ironiski spokainu piedzīvojumu līdz šim slēgtajos cirka eju līkločos un tumšākajos kambaros.

Izrādi veidojusi jauno aktieru teātra trupa “Kvadrifrons”, un tās pirmizrāde būs piektdien, 12.oktobrī.

Dienu iepriekš – ceturtdien - savukārt

Rīgas cirka atklāšanas svētki sāksies ar mākslinieces Līgas Spundes instalāciju “Interlūdija” bijušajā ziloņu stallī.

Māksliniece stāsta – cirks viņai vienmēr saistās ar ko neikdienišķu, brīnumainu, tādēļ arī savā instalācijā viņa ietvērusi šo sajūtu. Uzliekot virtuālās realitātes brilles, aktieru izdejotu horeogrāfiju skatītājs ieraudzīs virtuālu priekšmetu izpildījumā.

“Iecere ir tāda, ka mēs kopējam to pašu vidi, bet tā telpa tiks piepildīta ar skaņu un virtuālajiem deju elementiem,” ieceri raksturo Spunde. “Jo var redzēt, ka arvien lielāku lomu arī laikmetīgajā cirkā ieņem tieši cilvēks ar savām spējām, ar savām robežām, ar saviem trikiem. Varbūt tas kļūst kaut kā ķermeniskāk, uz akrobātiku balstīts, bet cilvēks šobrīd ir tāds centrālais avots priekšnesumam.”

Par mākslinieku un teātra trupas “Kvadrifrons” aizrautīgo darbošanos, jau tagad iedzīvinot cirka telpas, ļoti gandarīts ir Rīgas cirka radošais direktors Mārtiņš Ķibers. 

“Tajā brīdī, tiklīdz šeit sāk skanēt instrumenti vai ir dzirdams mēģinājumu process, tā ēka uzreiz kaut kā atdzīvojas. Šīs raupjās telpas parādās daudz labākā gaismā. Un tas ir forši, ka tas sanāk kā tāds veltījums mājai, kas šogad svin savu dzimšanas dienu,” prieku neslēpj Ķibers.

Rīgas cirka ēka šogad svin 130.jubileju, un teātra trupas “Kvadrifrons” piedāvātā programma cirkā sāksies ceturtdien, kad ziloņu stallī atklās Līgas Spundes instalāciju “Interlūdija”, piektdien tai sekos izrādes-ekskurijas “Brīnuma skartie” pirmizrāde.

Izrādās, tieši cirka ēkā reiz rādīts pirmais kino Rīgā.  No šī mēneša te darbību sāk jauni un radoši mākslinieki. Ieeja viņu veidotajos koncertos, izstādēs un izrādēs ir par brīvu. Vien jāskatās, vai cirka durvis ir atvērtas.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti