Panorāma

Tiesnese Bormane: nejūtos vainīga

Panorāma

Nedēļa "Panorāmas" videoarhīvos

Rīgas Brāļu kapu restaurācija

Rīgas Brāļu kapu restaurācijai ziedojumā saņemtas 200 tonnas dolomīta

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Divas trešdaļas no Rīgas Brāļu kapu Noslēdzošās sienas ir restaurētas. Nākamnedēļ speciālistu komisija vērtēs šovasar restauratoru paveikto. Ir attīrīta un atjaunota sienas kreisā puse, kas simbolizē Vidzemi un Latgali. Daļa elementu nebija pieredzējuši rūpīgu restaurāciju vismaz 80 gadus. Tikmēr iedzīvotāji darbiem ziedo ne tikai naudas līdzekļus, bet arī izejmateriālus.

Tuvākajās dienās noņems sastatnes un īpaša komisija vētīs paveikto. Noslēdzošās sienas kreisā puse ir pabeigta. Restauratoriem atliek veikt pēdējos pielabojumus atjaunotajos Strēlnieku bareljefos. Laika zobs, vēji un nokrišņi tos bija pamatīgi sabojājuši. 

 "Visa galerija ir demontēta. Taisītas papildu nesošās konstrukcijas un tad atkal montēta atkaļ. Ar bareljefu galeriju nebija darīts nekas kopš uzbūvēšanas. Pirmo reizi tāda fundamentāla restaurācija," pastāstīja galvenais restaurācijas speciālists Ivo Graudums.

Restaurēti Vidzemes un Latgales heraldiskie tēli, 10 apriņķu ģerboņi, kas simbolizē 250 novadus, un uz leju vērstais zobens - Latvijas miermīlības un aizsardzības simbols, kas bija saplaisājis.

Naudu restaurācijai - 42 000 eiro pērn Lāčplēša dienā īpašā Latvijas Televīzijas akcijā saziedoja skatītāji.

Nākamgad iecerēts restaurēt arī sienas labo pusi. Tam vajadzēs savākt vismaz 49 000 eiro.

Brāļu kapu centrālo sienu ar mātes Latvijas tēlu paredzēts pabeigt restaurēt  līdz nākamā gada oktobrim, kad atzīmēs šī kultūrvēsturiskā pieminekļa simtgadi.

1915.gada 15.oktobrī Meža kapos apglabāja pirmos latviešu strēlniekus, un tas bija aizsākums Rīgas Brāļu kapiem.

Lai to paveiktu, Brāļu kapu atjaunošanas fonds aicina ikvienu ziedot. Ne tikai naudu. Piemēram, Ilze Baldiņa dāvina dolomītu no savas dzimtas īpašuma Sēlijā.

"Te varētu būt ap 200 tonnām, bet sazāģējot var būt daudz atbiruma un nevar zināt kas tur ir iekšā. Jāzāģē un jāklāj," stāsta Ilze Baldiņa, kas uzdāvinājusi Brāļu kapiem dolomītu.

Kārlis Zāle Brāļu kapu ansambli veidoja no Allažu šūnakmeņa, taču tā atradnes Latvijā sen jau izsmeltas, tāpēc restaurācijā to aizstāj ar traventīnu, ko ieved no Itālijas.

"Astoņdesmitajos gados šeit bija karjers, no kura jau bija aizsūtīti akmeņi Brāļu kapu restaurācijai un tā doma jau bija iesākta. Un mēs izdomājām, ka mēs arī tā darīsim un akmeņus dāvināsim Brāļu kapiem," pastāstīja Ilze Baldiņa.

Kā uzsver Ilze, Brāļu kapi nav tikai kapi. Tas ir kas vairāk. Tas ir tautas nozīmīgs simbols, tāpat kā Brīvības piemineklis.

"Var redzēt caur kādām cīņām veidojusies valsts un mani senči ir piedalījušies Latvijas valsts dibināšanā.. Man tas ir ļoti svarīgi," uzsver Ilze Baldiņa.

"Kaut vairāk būtu tādu cilvēku!" Brāļu kapu fondā priecājas par vērtīgo dāvinājumu. 200 tonnas dolomīta tikšot izmantotas turpmākos restaurācijas darbos.

"Ja kāds mums iedotu uz vienu dienu kaut vai smago mašīnu, mēs varbūt varētu vairāk atvest dolomītu uz Brāļu kapiem. Katrs brauciens uz turieni maksā 690  eiro. Ja vēl  nāktu palīgā ar kaut kādām lietām, ne jau naudas lietām, tas būtu brīnišķīgi," vērtē Rīgas Brāļu kapu fonda valdes priekšsēdētāja Mirdza Stirna. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti