«Riga IFF» pētījums: 47% cilvēku uzskata, ka kultūras pasākumi mazina sabiedrības sašķeltību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

82% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju norāda, ka sabiedrībā ir vērojama sašķeltība. Vienlaikus gandrīz puse jeb 47% aptaujāto uzsver kultūras pasākumu nozīmi tās mazināšanā un savstarpējas izpratnes veicināšanā, secināts Rīgas Starptautiskā kino festivāla (Riga IFF) un kompānijas "Norstat" veiktā pētījumā.

Pētījums veikts 2021. gada septembrī, intervējot 1011 Latvijas iedzīvotājus 18–74 gadu vecumā.

Riga IFF veiktais pētījums

Informējot par pētījumā iegūtajiem datiem, Riga IFF pārstāvji norādīja, ka izplatītākais temats, kas veicina sašķeltību Latvijas iedzīvotāju vidū, esot Covid-19 pandēmija un vakcinācija, ko minējuši 85% respondentu. Gandrīz katrs otrais jeb 47% cilvēku kā sašķeltības iemeslu akcentē etnisko piederību un valodas lietojuma jautājumus. Savukārt vairāk nekā trešdaļa jeb 37% aptaujāto atsaucas uz politisko pārliecību, kamēr aptuveni katrs ceturtais jeb 27% norāda uz diskusijām, kas saistītas ar LGBTQ+ kopienu.  

Atsaucoties uz pētījuma rezultātiem, gandrīz puse jeb 47% aptaujāto (43% vīriešu un 50% sieviešu) ir pārliecināti par to, ka Latvijas sabiedrības sašķeltību mazina kultūras pasākumi.

Vairāk nekā divas trešdaļas jeb 62% respondentu atzīst, ka visvairāk šķelšanos mazina mūzika. Kā otrs nozīmīgākais kultūras virziens norādīts kino – to akcentē 40% aptaujāto. Pēc tam seko vairāk nekā trešdaļa jeb 37% iedzīvotāju, kuri uzsver, ka šķelšanos visvairāk mazina un uz savstarpēju izpratni starp dažādām sabiedrības grupām aicina teātra apmeklējumi. Aptuveni katrs trešais jeb 32% iedzīvotāju min literatūru, bet katrs piektais jeb 19% – vizuālo mākslu.

Festivāls no pētījuma secinājis, ka vismaz 70% iedzīvotāju pēdējā gadā pietrūkusi kultūras pasākumu apmeklēšana klātienē. "Turklāt rezultāti liecina, ka katrs otrais cilvēks ir piedzīvojis to, ka kino pieredze ir mainījusi vai ietekmējusi viņa uzskatus un pārliecību par sabiedrībā neērtiem jautājumiem," pauda Riga IFF vadītāja Liene Treimane.

Riga IFF: Pētījuma dati ir nozīmīgi laikā, kad nozarei trūkst atbalsta mehānismu

Kā skaidroja Riga IFF, festivāla klātienes seansu apmeklējums šogad krities par 31% salīdzinājumā ar 2020. gadu un par 72% salīdzinājumā ar 2019. gadu. Savukārt tiešsaistes apmeklējuma rādītāji kāpuši par 77% salīdzinājumā ar 2020. gadu. Festivāla vadītāja Liene Treimane secina, ka "šie rādītāji liecina par auditorijas nemainīgu interesi par kinofestivālu pat šādos kultūras norisēm izaicinošos apstākļos, kādos Riga IFF veidots pēdējos divus gadus.

Taču ieilgušie pandēmijas apstākļi un ieviestie piesardzības pasākumi būtiski ietekmējuši apmeklētāju klātbūtnes formu kultūras norisēs un tiešsaistes apmeklējuma kāpums nav pietiekams, lai kompensētu zemo apmeklētāju aktivitāti klātienē.

Šī pētījuma dati ir īpaši nozīmīgi šobrīd, kad kā kino festivāls nevaram pretendēt uz pietiekamiem atbalsta mehānismiem, lai gan sabiedrībai šāds notikums ir ļoti nepieciešams."

Riga IFF uzsvēra, ka vēl pirms "lokdauna" stāšanās spēkā festivāls uzrunāja atbildīgās ministrijas, lūdzot veidot dialogu ar kultūras nozari un rast jaunus vai pilnveidot atbalsta mehānismus, kas ļautu kompensēt zaudējumus un pārvarēt krīzi. Festivāla rīkotāji norādīja: "Pagaidām Ministru kabinets nav lēmis par šādiem mehānismiem un plānots daļēji kompensēt tikai acīmredzamākos zaudējumus – negūtos ieņēmumus no atgrieztajām ieejas biļetēm uz atceltajiem pasākumiem. Diemžēl spēkā esošie atbalsta mehānismi nesedz faktiskos zaudējumus, kas var būtiski apgrūtināt festivāla turpmāko izaugsmi."

Riga IFF atzīmēja, ka 28. septembrī valdība apstiprināja lēmumu kultūras norisēm piemērot "zaļo režīmu" bez apmeklētāju skaita ierobežojuma klātienē, Kultūras ministrijai aicinot izvēlēties norises veidu, kas ir ekonomiski pamatots tā brīža regulējumā. Savukārt 8. oktobrī, izsludinot jaunos ierobežojumus, finanšu ministrs Jānis Reirs ("Jaunā Vienotība") solīja atbalsta nodrošināšanu. Kā uzsvēra Riga IFF, tas mudināja kultūras pasākumu organizatorus šajā periodā turpināt investēt norisēs, cerībā atpelnīt pandēmijas pirmā gada radītos zaudējumus.

Par festivālu

Riga IFF misija ir veidot starptautiski atpazīstamu kino notikumu, kas popularizē Latvijas tēlu, bagātina Ziemeļeiropas reģiona kultūrtelpu un veicina inteliģentas, atvērtas un aktīvas sabiedrības attīstību. Rīgas Starptautiskais kino festivāls ir dibināts 2014. gadā. Šogad Rīgas Starptautiskais kino festivāls norisinājās no 14. līdz 24. oktobrim gan klātienē kinoteātrī "Splendid Palace", gan tiešsaistē visā Latvijas teritorijā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti