Rīgā būs skatāma ceļojošā izstāde par dzimumā balstītu vardarbību «Voices of Violence»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā no 8. decembra būs skatāma ceļojoša izstāde par dzimumā balstītu vardarbību, informēja Dānijas Kultūras institūta pārstāvji. "Voices of Violence" jeb "Vardarbības balsis" ir projekts, kurā sievietes no Dānijas, Islandes, Baltkrievijas, Igaunijas, Latvijas un Lietuvas dalās stāstos un pārdzīvojumos par vardarbību, klaju seksismu vai uzmākšanos, ko pašas personīgi ir pieredzējušas.

8. decembrī pulksten 19:00 Latvijas Nacionālajā bibliotēkā notiks izstādes atklāšana, kuru ievadīs Ziemeļvalstu un pašmāju sieviešu tiesību aizstāvju, filmu režisoru un dzimumu līdztiesības ekspertu diskusija par vardarbības tēmu. Atklāšanas pasākums tiks straumēts Dānijas Kultūras institūta "Facebook" lapā angļu valodā.

"Jautājumi par dzimumu nevienlīdzību, vardarbību ģimenē vai seksismu darba vietā ir vienlīdz aktuāli ne vien Ziemeļvalstīs un Baltijā, vai Baltkrievijā – dažādu formu vardarbība kā sociālais fenomens ir sastopama visā pasaulē, neatkarīgi no valsts, kur indivīds dzīvo. Kā liecina ANO datu bāze, katra trešā Latvijā dzīvojošā sieviete savas dzīves laikā ir saskārusies ar seksuāla rakstura vardarbību. Problēmas pārrobežu raksturs mudina šādus jautājumus risināt kopīgi, daloties zināšanās un pieredzē ar citu valstu kolēģiem," norādīts projekta aprakstā, skaidrojot, ka šī izstāde būs kā pamudinājums turpināt publisku diskusiju par joprojām pastāvošo dzimumu nevienlīdzības un vardarbības tēmu.

"Izstādes mērķis ir radīt telpu un vidi, kurā droši paust un padarīt dzirdamu biedējošo realitāti, ar kuru sastopas tik daudz sieviešu (un arī vīriešu),

jo sadzirdēt un saprast ir pirmie soļi ceļā uz rīcību un pārmaiņām," uzsvēra projekta īstenotāji.

Izstādes kodolu veido 35 īsas videofilmas, kurās dāņu, islandiešu, igauņu, latviešu, lietuviešu un baltkrievu aktrises, ierunājušas dramatiskus anonīmu sieviešu reālus dzīves stāstus par skaudro pieredzi dzimumu nevienlīdzībā. Šos stāstus iedzīvinājušas latviešu aktrises Liena Šmukste, Marija Linarte, Elīna Vaska, Jana Jacuka, kā arī jaunie talanti no Latvijas Kultūras akadēmijas Milena Miskeviča, Marta Lovisa Jančevska un Sabīne Tīkmane. Izstādē būs aplūkojami arī Latvijas Kultūras akadēmijas Audiovizuālās mākslas katedras 2. kursa studentu darbi. Visi stāsti ir patiesi, atrasti un uzklausīti cieši sadarbojoties ar sieviešu centriem katrā no pārstāvētajām valstīm un, drošības nolūkos, anonīmi.

Izstāde būs apskatāma Latvijas Nacionālajā bibliotēkā no 8. līdz 21. decembrim.

"Voices of Violence" ir ceļojoša izstāde, kas papildinājusi Baltijas un Baltkrievijas atzītāko kinofestivālu programmas, tai skaitā filmu festivālu "Scanorama" Viļņā, "Black Nights" filmu festivālu Tallinā un "Northern Lights" filmu festivālu Baltkrievijā. Tagad izstādi varēs apskatīt arī Rīgā. Vienlaikus no 9. novembra izstāde aplūkojama Dānijas Kultūras institūta mājaslapā.

Katru no izstādes atklāšanām ievadījusi publiska diskusija ar Ziemeļvalstu un vietējiem aktīvistiem un ekspertiem šajā tēmā. Atklāšanas diskusijā Rīgā 8. decembrī piedalīsies Dānijas-Grenlandes kinorežisore Ivalo Frenka, latviešu pētniece Dr. phil. Zane Linde-Ozola, kurai ir plaša akadēmiska pieredze pētījumos par vardarbību pret bērniem un sievietēm, un "Sexism Free Night" projektu koordinatore Jūlija Zakoļabina, kā arī citi pārstāvji, un diskutēs par sarežģīto mijiedarbību starp mākslu un sievietes lomu sabiedrībā caur sievietes kā indivīda skatu prizmu. Diskusiju vadīs sieviešu resursu centra "Marta" vadītāja Iluta Lāce.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti