Rīgā atjauno kultūrvēsturiskā mantojuma namus; pašvaldības līdzfinansējums – 1,3 miljoni eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Jau sesto gadu ar pašvaldības līdzfinansējumu atjauno kultūrvēsturisko būvmantojumu Rīgā. Līdz šim mazāki un lielāki atjaunošanas darbi veikti 329 projektos. Šogad pašvaldība plāno tērēt 1,3 miljonus eiro, lai realizētu 89 projektus. Senākā ēka, ko šogad atjaunos, būvēta 1450. gadā.

Rīgā atjauno kultūrvēsturiskā mantojuma namus; pašvaldības līdzfinansējums – 1,3 miljoni eiro
00:00 / 04:24
Lejuplādēt

Šogad ar pašvaldības atbalstu atjaunos arī 22 daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas. Viena no tām atrodas Ausekļa ielā 20. Ar trīsstāvu daudzdzīvokļu namu, kas celts 1904. gadā, iepazīstina dzīvokļa īpašniece Elīna Skudra: “Vēstures avoti rāda, ka īpašnieks bijis muitnieks – kuģu iekraušanas un izkraušanas aģents. Viņš šo namu savā laikā ir pasūtījis un arī šo namu uzbūvēja. Kad mēs iegādājāmies dzīvokli šajā namā, mums paveicās, jo mūsu dzīvoklis ir tas, kur dzīvoja pats muitnieks ar savu ģimeni.”

Ēka Ausekļa ielā 20, 1939. gads
Ēka Ausekļa ielā 20, 1939. gads

Elīna Skudra izrāda atjaunotās koka vītņkāpnes, kas ēkai piešķir senatnes elpu. Tāpat namā ir sienu gleznojumi un vēsturiskās krāsnis.

Šobrīd ēkai ir atjaunota fasāde, bet vēl pavisam nesen nams nebija tik labā stāvoklī.

“Lielākais paldies ir jāsaka mūsu kaimiņienei, kura šeit iegādājās savu dzīvokli, un viņa arī bija tā, kas uzņēmās iniciatīvu šī nama restaurācijas darbu uzsākšanai. Viņa arī pati vadīja daļējas fasādes restaurācijas projektu. Tāpat tika atjaunotas vēsturiskās durvis, kas bija saglabājušās pie ieejas. Un pagājušajā vasarā mēs atjaunojām vēsturiskos vārtus,” stāsta Elīna Skudra.

Šogad nams uzsācis vēsturisko logu restaurācijas projektu un balkona durvju atjaunošanu, ko veic ar Rīgas pašvaldības līdzfinansējumu.

Jau sesto gadu pašvaldība līdzfinansē dažāda mēroga atjaunošanas projektus kultūrvēsturiskā būvmanojuma namos. Līdz šim jau īstenoti 329 projekti, un šogad par 1,3 miljoniem eiro plāno līdzfinansēt 89 projektus. Rīgas domes Īpašuma departamenta Būvju sakārtošanas pārvaldes priekšniece Irina Miķelsone stāsta, ka projekti iedalās divās programmās: “Lielā programma – tā ir tā programma, kur mēs atbalstām lielāka apjoma projektus – būvniecības darbus, kas ir saistīti ar ārtelpu daļām, kuras ir redzamas no publiskās ārtelpas. Lielākoties tās ir fasādes un jumti. Mazās programmas ietvaros mēs atbalstām īpašnieku iniciatīvas, kas saistītas ar dažādu ēku nelielu elementu restaurāciju un atjaunošanu, piemēram, logi, slēģi, dažādas skulptūras, fasāžu elementi.”

Senākā ēka, ko šogad atjaunos, ir būvēta 1450. gadā. Ja runā par rīdziniekiem un pilsētas viesiem pamanāmākajiem namiem, tad Miķelsone piemin vairākas ēkas Alberta ielā, kas jau ir piedalījušās atjaunošanas programmā, un namus, ko šogad atjaunos: “Vēl viens ļoti redzams objekts ir Gogoļa ielā 8. Šī ēka diezgan ilgu laiku pašvaldībā bija klasificēta kā vidi degradējoša ēka, un tai tika piemērots arī piemērots paaugstināts nodoklis. Pagājušajā gadā to iegādājās cits īpašnieks un tika uzsākta diezgan nopietna ēkas atjaunošana. Pagājušajā gadā atjaunoja vienu ēkas daļu, un šogad tiks atjaunota otra daļa.”

Projekti namīpašniekiem būs jāīsteno līdz 15. novembrim.

Pašvaldība līdzfinansējumu namīpašniekam izmaksās tikai pēc konkursa ietvaros apstiprinātā projekta īstenošanas un visu projekta ieviešanas izmaksu veikšanas no namīpašnieka puses.

Protams, nekad nav tā, ka visi projekti tiek arī realizēti. Tam ir vairāki faktori – var būt tā, ka īpašnieks rēķinājies ar aizdevumu, kuru nav saņēmis, vai arī tiek lauzti līgumi ar būvniekiem.

Elīna Skudra pie ēkas Ausekļa ielā 20
Elīna Skudra pie ēkas Ausekļa ielā 20

Ausekļa ielas 20 dzīvokļa īpašniece Elīna Skudra iesaka arī citiem pieteikties šajā projektā.

“Ja gribas izdarīt labu darbu un gribas atstāt kultūrvēsturisko mantojumu, tas noteikti ir jādara, pat ja tas prasa laiku, zināmu ieguldījumu. Jāsaka godīgi, ka man kā rīdziniecei ir liels prieks un lepnums, ka es redzu arvien vairāk namu, kas iegūst jaunas fasādes, jaunas krāsas, tiek restaurēti vēsturiskie elementi: durvis, logi,” atzīmē Elīna Skudra.

Viņa gan norāda, ka šī programma būtu daudz pievilcīgāka vēl daudziem namīpašniekiem, ja līdzfinansējumu no domes varētu saņem uzreiz, nevis tikai pēc projekta realizēšanas.

Elīna Skudra pie ēkas Ausekļa ielā 20
Elīna Skudra pie ēkas Ausekļa ielā 20

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti