Kultūras ziņas

Slavenu mākslinieku oriģināli Rīgā

Kultūras ziņas

Rīgas Kinomēnesis uzņem apgriezienus

Latviešu rakstu pinums jostās un grozos

Rīgā apskatāma plaša jostu un pinumu izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Līdz 18.decembrim izstādē "Jostas un pinumi" Rīgā, VEF Kultūras pilī vienkopus skatāmas 230 jostas no dažādiem Latvijas novadiem - Lielvārdes, Zemgales un Alsungas rakstainās jostas, Vidzemes skaistās un toņu niansēm bagātās ziedainās jostas, kā arī pītās un celotās jostas. Ekspozīciju papildinās ap 200 pinumu - klūdziņu, egļu sakņu, meldru, kalmju un salmu pinumi.

Jostu veidi atausti gan pēc muzeju, gan dažādu izdevumu krājuma. Dažās no jostām ir autoru versijas no melnbaltiem izdevumiem, bet veiksmīgā krāsu saskaņa sniedz priekšstatu par to, kādas, iespējams, šīs jostas ir bijušas.

Izstādē eksponēta arī Kaldabruņas jeb Krievānu Māras josta, ko veido 52 raksta elementi un kurā ir redzamas 36 ugunskrusta modifikācijas.

Austo jostu un pinumu ekspozīciju papildina arī vairākas ādas jostas, kuru darināšanā izmantotas pinumu tehnikas un raksti.

Pinumu ekspozīciju veido grozi, tīnes, paplātes un mūsdienās tik populārie piknika grozi dažādos toņos un formās. Arī pinumu izmēri ir dažādi - no pavisam nelielas plaukstas lieluma egļu saknīšu cibiņas līdz metru augstai veļas tīnei.

"Izstādes darbu vienojošais elements ir pats tapšanas process - jostas ir pītas, audums arī zināmā veidā ir diegu pinums, līdzīgi top arī pītās lietas no klūgām, saknītēm un meldriem. Arī ādas jostu darināšanā un rotāšanā izmanto dažādu materiāla pinumus vai pītas dekoratīvas joslas," stāsta izstādes kuratore, Latvijas Nacionālā kultūras centra tautas lietišķās mākslas eksperte Linda Rubena.

Izstādes mākslinieks - Mārtiņš Heimrāts. Ieeja ir bez maksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti