Rīga 2014: Vērienīgajiem svētkiem tuvojoties

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Rīga, būdama Eiropas kultūras galvaspilsēta, šajā gadā piedāvā līdzdarboties vērienīgā kultūras programmā. Tās sagatavošanā un īstenošanā visa 2014.gada garumā ir iesaistīti vairāk nekā 12 000 dalībnieku no teju simt dažādām kultūras institūcijām, valsts un pilsētas kultūras iestādēm un nevalstiskajām organizācijām. Eiropas kultūras galvaspilsētas programmā piedalās vairāk nekā 1900 radošo mākslinieku.

Daudzas kultūras norises pirmo reizi

Rīga - Eiropas kultūras galvaspilsēta
00:00 / 02:40
Lejuplādēt

Eiropas kultūras galvaspilsētas gadā Latvijā daudzi kultūras notikumi norisināsies pirmo reizi.

Jau 18.janvārī akcijas „Gaismas ceļš – Grāmatu draugu ķēde" laikā pirmo reizi apmeklētājiem durvis vērs jaunā Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēka. 18. janvārī Latvijas Radio1 un Latvijas Televīzijā tiešraidē varēsim sekot līdzi svētku atklāšanas ceremonijai no Nacionālās bibliotēkas ēkas.

Savukārt no 25.janvāra sāksies laikmetīgā teātra programma forte forte, kas būs Eiropas ietekmīgāko režisoru izrāžu sērija visa gada garumā.

Aprīlī pirmo reizi tiks izstādīti izcilās Latvijā dzimušās amerikāņu mākslinieces Vijas Celmiņas darbi.

Starptautiskā dejas dienā, ko visā pasaulē atzīmē 29.aprīlī, Rīga kļūs par kulminācijas vietu plašai un daudzveidīgai dejas klašu programmai ar iedzīvotāju dalību – cilvēki dejos birojos, slimnīcās, frizētavās un veikalos.

Vasaras saulgriežos ikvienam būs iespēja piedalīties līdz šim nebijušā Jāņu nakts mistērijā „Lec, saulīte!". Tas būs vērienīgs koncertuzvedums, kas balstīts uz Jāņu nakts svinēšanu tradicionālajā un rituālajā norisē.

Jūlijā pirmo reizi Latvijā norisināsies Pasaules koru olimpiāde, kas pulcēs vairāk nekā 20 000 dziedātājus no visas pasaules.

Savukārt no augusta būs aplūkojama izstāde „Gustavs Klucis. Kāda eksperimenta anatomija", kas būs līdz šim vērienīgākā pasaulslavenā konstruktīvista izstāde dzimtenē ar vairāk nekā 200 eksponātiem no Latvijas un citiem Eiropas muzejiem.

No septembra sākuma būs skatāmas latviešu gleznotāja un teorētiķa Voldemāra Matveja fotogrāfijas un Āfrikas, Okeānijas un Ziemeļāzijas mākslas darbi.

2014.gada 13.decembrī Rīgā pirmo reizi norisināsies Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonija

1593. gadā izdotās grāmatas faksimilizdevuma atvēršanas svētki

Rīgas -  Eiropas kultūras galvaspilsētas 2014 programmas sadarbības partneris ir Siguldas pilsēta un Turaidas muzejrezervāts. Un arī viens no notikumiem, kas atklās Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas programmu, tiešā veidā saistīts ar Rīgu, bet notikuma iemesls glabājas Turaidas muzejrezervāta krājumā.

Turaidas muzejrezervāta galvenā krājuma glabātāja Līga Kreišmane
00:00 / 09:17
Lejuplādēt

Viena no šādām vērtībām – 1593. gadā izdotās grāmatas „Rīgas – karaliskās pilsētas Vidzemē – godātās rātes atjaunotais svētku un tērpu nolikums" – tagad kļuvis par Rīgas – Eiropas kultūras galvaspilsētas notikumu un, pateicoties izdotajam faksimilam ar komentāriem latviešu, angļu, vācu un krievu valodās, būs pieejams ne tikai rīdziniekiem. Faksimilizdevuma un izstādes „Jaunais un citādais" atvēršanas svētki – 11. janvārī,  Turaidā.

„Rīga 2014" atklāšanas pasākumi

Eiropas galvaspilsētas „Rīga 2014" programmas atklāšanas pasākumi ilgs trīs dienas – no 17. līdz 19. janvārim. Būs apskatāmas vairākas īpaši izveidotas izstādes, norisināsies akcijas un pasākumi dažādās Rīgas vietās. Tie būs svētki visai pilsētai!

Sākot no 16.janvāra līdz 18.janvārim, kad atklās Eiropas kultūras galvaspilsētu, rīdziniekus priecēs iespaidīgs Pasaules uguns skulptūru čempionāts. To varēsim vērot pie Vanšu tilta Ķīpsalas pludmalē.

Jau 17. janvārī Dabas muzejā tiks atklāta ekspozīcija „Dzintars laiku laikos", kas ir pirmais pieturas punkts Eiropas kultūras galvaspilsētas muzeju projektā „Dzintara ceļš". Tā iepazīstinās ar Baltijas dzintaru, rādot tā dabīgās formas, krāsu toņu daudzveidību un nozīmīgo vietu pasaules dzintaru  vidū, īpaši akcentējot zinātniskajos pētījumos radītā dzintara diega izmantošanas perspektīvas.

Eiropas kultūras galvaspilsētas gada atklāšanas programmā 17.janvārī Latvijas Nacionālajā operā notiks  Riharda Vāgnera izrāde – opuss tēlos „Rienci. Triumfs un sakāve". Jo Rihards Vāgners savu trešo operu „Rienci" sāka sacerēt Rīgā, un tieši ar šo darbu aizsākās komponista pasaules slava.

Par "Rīga 2014" norisēm Centrāltirgū
00:00 / 05:41
Lejuplādēt

Sestdien, 18. janvārī kultūras norises Rīgā uzņems vēl lielākus apgriezienus – muzejos, kafejnīcās un arī vietās, ko pazīstam no citas puses:  Rīgas Starptautiskajā autoostā un  Centrāltirgus visos četros paviljonos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti