Rīgā 18. novembri atzīmēs ar koncertiem, militāro parādi un ziedu nolikšanas ceremoniju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Suminot Latvijas Republiku dzimšanas dienā, galvaspilsētā norisināsies svinīga ziedu nolikšanas ceremonija un militārā parāde, skanēs koncerti, būs skatāmas tematiskas izstādes un kino. Ikvienu priecēs arī īpašs dzīvās uguns un svētku noformējums, informēja pašvaldībā.

Ieskaņas notikumi

Ceturtdien, 17. novembrī, pulksten 18.00 Rīgas kultūras un tautas mākslas centrā "Mazā ģilde" būs dzirdams svētku ieskaņas koncerts "Man ir mana zeme – Latvija", piedaloties koncertorganizācijas "Ave Sol" koklētāju ansamblim "Cantata", čellistam Valteram Pūcem un perkusionistam Uģim Upeniekam. Nebijušā skanējumā ievibrēsies arī pazīstamas Jēkaba Nīmaņa, Emīla Dārziņa, Imanta Kalniņa u.c. komponistu radītas melodijas, kas ļaus parādīt kokles bagātīgo, dzidro skaņu krāsu paleti un daudzveidīgās muzikālās iespējas.

Savukārt Rīgas kultūras un atpūtas centrā "Imanta" pulksten 19.00 skanēs svinīgs koncerts "Mums viņa ir visskaistākā", kurā latviešu tautasdziesmu apdares izpildīs jauktais koris "Anima", komponists, pianists Kristaps Krievkalns, perkusionists Miķelis Vīte, flautists Andis Klučnieks, soliste Elīna Ose un koncerta mākslinieciskā vadītāja, diriģente Laura Leontjeva.

Svētku pasākumi apkaimēs

18. novembrī pulksten 15.00 kultūras pilī "Ziemeļblāzma" izskanēs patriotisks koncerts "Latvijas likteņstāsti", piedaloties orķestrim "Rīga" un jauktajam korim "Juventus", pulksten 16.00 VEF Kultūras pils koncertā "Sarkanbalta debess mirdz" priecēs tādi mākslinieki kā Aija Andrejeva, Zigfrīds Muktupāvels, Igo, Rūta Dūduma un pavadošā grupa, bet pulksten 19.30 Rīgas kultūras centra "Iļģuciems" koncertā "Jo dziedāju, jo skanēja" uzstāsies vokālā grupa "Latvian Voices".

Vakarpusē – no pulksten 19.00 līdz plkst. 22.00 – Latvijas dzimšanās dienas svinības noritēs ne tikai Brīvības laukumā un Doma laukumā, bet arī vairākās Rīgas apkaimēs: Arkādijas parkā, kultūras pils "Ziemeļblāzma" parkā, Latgales parkā un pie VEF Kultūras pils.

Apkaimēs esošos svinētājus priecēs dzīvā uguns, translācija no pasākuma Brīvības laukumā, Latvijas valsts himnas kopīga dziedāšana, sadziedāšanās ar Rīgas koriem un iespēja baudīt siltu tēju un kafiju Latvijā labi zināmu radio ētera personību un mūziķu sabiedrībā: Arkādijas parkā uzstāsies mūziķis un radio dīdžejs Mārtiņš Vaters, bet Doma laukumā svinīgu atmosfēru radīs radio TEV dīdžejs Lauris Zalāns. Pie VEF Kultūras pils Latvijas valsts dzimšanas dienas svinētājus priecēs "Radio Skonto" ētera personība Elita Marga un Mārtiņš Kits, bet kultūras pils "Ziemeļblāzma" parkā svinības pārraudzīs mūziķis Mārtiņš Kanters. Savukārt Latgales parka apmeklētājiem svētkus palīdzēs radīt dīdžejs Aivis.

Tāpat novembrī interesentiem Rīgas kultūras un atpūtas centrā "Imanta" un Rīgas kultūras centrā "Iļģuciems" ir iespēja apmeklēt tematiskas izstādes, kas veltītas Latvijas Republikas proklamēšanas, suverenitātes un nacionālās identitātes tēmām.

Kultūras norises centrā

Piektdien, 18. novembrī, pulksten 10.30 sāksies svinīga ziedu nolikšanas ceremonija pie Brīvības pieminekļa, pēc kuras 11. novembra krastmalā no pulksten 13.30 ir gaidāma jau tradicionālā Nacionālo bruņoto spēku, Iekšlietu ministrijas vienību un ārvalstu vienību militārā parāde.

No pulksten 12.00 Rīgas Domā skanēs Ukrainai veltīta latviešu ērģeļmūzika, pulksten 16.00 Rīgas kultūras un tautas mākslas centrā "Mazā ģilde" būs dzirdams svētku koncerts "Dzimtenes ainavas", piedaloties Rīgas Doma kora skolas jauktajam korim un pianistei Agnesei Egliņai, bet Latvijas Kara muzeja koncertā "Tautas gara spēks" no pulksten 17.00 uzstāsies folkloras un seno cīņu kopa "Vilkači".

Latvijas Republikas proklamēšanas 104. gadadienai veltītā svinīgā pasākumā Brīvības laukumā no pulksten 19.30 skanēs koncerts, Latvijas Valsts prezidenta Egila Levita uzruna, Latvijas Republikas himna, kā arī uzstāsies Rīgas kamerkoris "Ave Sol", orķestris "Rīga" un solists Goran Gora.

Savukārt vakara izskaņā varēs baudīt koncertu "Latvijas dzimšanas dienā!", kur Rīgas Kultūras un tautas mākslas centrā "Mazā ģilde" no pulksten 21.00 muzicēs jauniešu koris "Balsis", Haralds Arnis (kontrabass), Valts Pūce (klavieres), Andris Sējāns (balss) un instrumentālais ansamblis Ievas Dzērves vadībā.

Tāpat šajā dienā no pulksten 10.00 līdz pulksten 18.00 ikviens ir aicināts apmeklēt Latvijas Nacionālo vēstures muzeju, kur būs skatāma izstāde "Satversme 100+" un norisināsies ekskursijas un nodarbības ģimenēm ar bērniem. Tikmēr kinoteātrī "Splendid Palace" no pulksten 13.00 līdz 21.00 interesenti par īpašu cenu varēs noskatīties jaunāko latviešu filmu izlasi.

Svētku noformējums apkaimēs un centrā

Svētku noformējumā iekļausies pieci 18. novembra pasākumu uguns noformējumi Doma laukumā, pie VEF Kultūras pils, Arkādijas parkā, Latgales dārzā un pie kultūras pils "Ziemeļblāzma". Svētku centrālais uguns noformējums būs Bastejkalnā, pilsētas kanālā un kanāla tiltos.

Pilsētvides centrā un apkaimēs atrodamas arī 10 gaismas instalācijas ar latviešu tautasdziesmu spēka vārdiem: Teikā, Imantā, Zolitūdē, Ziepniekkalnā, Vecmīlgrāvī, Maskavas forštatē un Pļavniekos. Vienlaikus pie vairāk nekā 1000 apgaismes stabiem un Rātsnama izvietotas vertikālās karoglentes, un svētku noformējumu papildina karogkonstrukcijas.

Šogad valsts svētku noformējuma un satura idejiskais vadmotīvs ir iekšējās brīvības neatkarība no ārējiem apstākļiem. Par to savā dzejā runājis arī Knuts Skujenieks, kura dzejas rindas novembrī lasāmas uz pilsētvides stendiem un afišu stabiem. Līdzās tām izvietoti arī stāsti par Latvijas dzimtās glabātiem mūsu valsts karogiem.

Papildu informācija

Ar Rīgas pašvaldības organizētiem un Latvijas valsts svētku mēnesim veltītiem pasākumiem vairāk var iepazīties tīmekļvietnē svetki.riga.lv.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti