Rēzeknē svin Jurija Tiņanova 120 gadu jubileju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ar Starptautisku teātru festivālu, pulcējot aktierus un režisorus no vairākām Krievijas pilsētām, šobrīd Rēzeknē 120 gadu jubileja tiek atzīmēta pasaulē zināmajam krievu rakstniekam, dzejniekam un literatūrzinātniekam Jurijam Tiņanovam. Viņš dzimis Rēzeknē un vairāk tiek atpazīts kā zinātnieks, bet esot bijis arī izcils radošu darbu autors.

Rēzeknei esot ļoti paveicies, ka šeit dzimis tāds izcils cilvēks, tā savu nelielo ekskursiju Rēzeknes 6.vidusskolā pa nelielu telpu jeb muzeju, kas veltīta slavenam rēzeknietim, pasaulē zināmam rakstniekam, dzejniekam un literatūrzinātniekam Jurijam Tiņanovam, iesāk muzeja glabātāja Tatjana Siņeļņikova. Viņa atzīst, ka mums būtu jālepojas ka šādi talanti dzimuši mūsu zemē, jo Tiņanovs ir bijis ne vien izcils rakstnieks un zinātnieks bet cilvēks kurš mīlējis savu dzimteni.

“18 oktobrī rakstniekam, zinātniekam Jurijam Tiņanovam ir 120 gadi,” -par sestdien apritējušo apaļo jubileju Rēzeknē dzimušajam krievu rakstniekam, literatūrzinātniekam, izcilam Puškina dzīves un daiļrades pētniekam, kura  viens no ievērojamākajiem darbiem bija nepabeigtais ir romāns "Puškins", stāsta arī Rēzeknes pilsētas nacionālo biedrību kultūras nama direktore, Jurijam Tiņanovam veltītā starptautiskā teātru festivala “Tiņanova rudens” organizatore Svetlana Semeņaka.

“Radošie cilvēki, inteliģence, lasītāji, protams zina, kas par personību ir Jurijs Tiņanovs, un arī notiek katru otro gadu Rēzeknē Tiņanova lasījumi. Un principā Rēzeknē Jurijs Tiņanovs ir pazīstams vairāk kā zinātnieks, kā filologs, kulturologs. Mēs no teātra puses vienmēr gribējām atklāt šo vārdu, atjaunot, aktualizēt vairāk no radošās puses, atjaunot to interesi par rakstnieku jauniešiem, skolniekiem,” klāsta Semeņaka.

Visa šī nedēļas nogale Rēzeknē tiek pavadīta, tā teikt ,Tiņanova rudenī, kad no dažādām Krievijas pilsētām savu teātra mākslu izrāda sabraukušie kaimiņu aktieri un režisori par godu slavenā rēzeknieša Jurija Tiņanova 120 gadu jubilejai.

Tiņanovs, var teikt, dzīvojis turpat netālu no viņas, stāsta no Pēterburgas uz festivālu atbraukusī aktrise Anna Jakovļeva, kas pati daudz lasījusi un studējusi Tiņanova daiļradi, un atzīst, ka caur to atklājusi Puškinu un citas personības. Ka Jurijs Tiņanovs ir vesela pasaule, kas vēl daudz atklājama uzskata arī Čerepovecas filharmoniskās apvienības pārstāve Tatjana Durnova.

Festivāla laikā tika citēta arī kāda Tiņanova radinieka vēstule kurš atzīst, ka šāda pasākuma organizēšana tieši šobrīd, šādā pasaulei nestabilā periodā, varētu būt kā sava veida tilts starp Latviju un Krieviju, arī Svetlana Semeņeka atzīst ka tieši Tiņanovs savulaik bijis viens no tiem autoriem, kurš brīvs no politiskajiem uzstādījumiem - “viņš bija vienmēr brīvs, nekad mēs neatradīsim kaut kādu režīma spiedienu viņa darbos”.

Tiņanovam veltīto pasākumu Rēzeknē atbalsta ne vien vietējā pašvaldība bet arī fonds “Russkij mir”, un pasākuma „Tiņanova rudens” rīkotāji cer, ka šī izcilā rēzeknieša devums tiks aktualizēts arī turpmāk.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti