Dienas ziņas

Meinarda salā nelegāli meklē senlietas

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Rēzeknē atklāts "Brīvvalsts dārgumu nams"

Rēzeknē atklāts «Brīvvalsts dārgumu nams»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Vēsturiskus un unikālus priekšmetus no dažādām privātkolekcijām, kas aptver laika posmu no Latvijas Brīvības cīņām līdz Otrā pasaules kara sākumam, turpmāk varēs apskatīt Rēzeknē jaunatklātajā izstāžu namā. Pilsēta šādai ekspozīcijai izvēlēta tāpēc, ka lielākā tās daļa saistīta ar Brīvības cīņām, kas norisinājās tieši Latgales teritorijā. Īpaša loma starp visiem priekšmetiem ir pirmās šķiras Triju Zvaigžņu ordenim.

"Brīvvalsts dārgumu nams" – šāds nosaukums ir jaunajam izstāžu namam, kas Rēzeknē durvis vaļā vēra pagājušajā nedēļā. Tajā eksponēti vairāki simti dažādu vēstures liecību, kas ļauj uzzināt par laika posmu no 1918. gada līdz 1940. gadam.

"Kolekcijā mēs varam redzēt ļoti daudz Latvijas valsts robežsargu, policijas dažādus militāros apbalvojumus, krūšu nozīmes, ordeņus, dokumentus, fotogrāfijas, zobenus, re – Rēzeknes pilsētas mēra ķēde," izrādīja izstāžu nama "Brīvvalsts dārgumu nams" vadītāja Jolanta Leitāne.

"Tā laika valsts attīstībā to apbalvojumu skaits bija ļoti mazs. Ir daži apbalvojumi, kas piecos,  desmit gados brīvvalsts pastāvēšanā tikai bija skaitāmi desmitos.

Un tas, ka viņi saglabājušies līdz mūsdienām, – tās ir milzīgas mūsējās vēstures liecības, kuras mums vajag attīstīt, pavairot un censties saglabāt," norādīja kolekcionārs Jānis Vigups.

Visi izstāžu namā redzamie priekšmeti ir no Latvijas un ārzemju privātkolekcijām. Lielākā to daļa līdz šim apskatei plašākai sabiedrībai nebija pieejama, nav eksponēta arī citos muzejos. Lai ekspozīcija taptu, iesaistīti vairāk nekā desmit kolekcionāri.

"Visi ordeņi valsts un apbalvojumi ir izgatavoti Latvijā, tos ir gatavojuši Latvijas juvelieri. Ordeņu metus ir zīmējuši tā laika Latvijas pazīstami mākslinieki. Un visi atjaunotie ordeņi, izņemot Lāčplēša ordeni, jo tas ir kara ordenis, visi mūsdienu ordeņi saglabājušies tādā izskatā, kā tie bija [pirmās] brīvvalsts laikā," sacīja Vigups.

"Brīvvalsts dārgumu nams" radis vietu daudzus gadus pamestā ēkā, kas bija kritiskā stāvoklī. Līdz ar pārbūvi un restaurāciju izdevies saglābt un sakopt vēsturisko ēku Rēzeknes pilskalna pakājē.

"Praktiski no vecā, kas bija, ir saglabājušies pamati, ārsiena – laukakmens –, kas tika restaurēta. Viss pārējais ir pilnīgi no jauna izbūvēts – gan pārsegums, gan jumts, logi, komunikācijas un, protams, viss interjers iekšā," stāstīja SIA "Projektēšanas birojs Austrumi" projektu vadītājs Arnis Teivāns.

Atsevišķa izstādes daļa veltīta latviešu strēlniekiem, tāpat kā pamatekspozīcija – tā nemainīsies, vien tiks papildināta. Savukārt "Brīvvalsts dārgumu nama" otrajā stāvā ekspozīcija būs mainīga, un šobrīd tur var aplūkot Latgales mākslinieku gleznas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti