Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Viju Zuntaku-Bērziņu

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Uldi Deisonu

Jūrmalā atklāj restaurēto Aspazijas māju-vasarnīcu

Restaurētā Aspazijas māja Jūrmalā ver durvis apmeklētājiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Vārda dienu 3.oktobrī svin Elzas, un tieši šajā dienā pēc vērienīgas restaurācijas atklāšanu svin Aspazijas māja Jūrmalā. Apmeklētājiem tā būs aplūkojama no 4.oktobra.

Aspazijas mājas muzeja speciāliste Baiba Freimane stāsta, ka dzejniece mēdza bieži pastaigāties pa Dubultiem. Uzlūkojot māju, dzejniece jokojusi par tās diviem tornīšiem, vienu atvēlot Rainim, otru sev.

Rainis gan ievākšanos nolūkotajā vasarnīcā nepiedzīvoja. Dzejnieks mira 1929.gadā, bet Aspazija iegādājās 1903.gadā celto baltvācietes Marijas Kiršteines divstāvu koka namu 1933.gadā. Māju dzejniece iekārtoja sievišķīgi grezni. Pie dzejnieces savulaik viesojies gan Kārlis Skalbe, gan brāļi Birkerti, Konstantīns Raudive un citi inteliģences pārstāvji. 

Jau vēstīts, ka Aspazijas māja Jūrmalā nodota ekspluatācijā septembra nogalē pēc teju divu gadu rekonstrukcijas. Kādreizējo spožumu atguvušas ne vien zilās koka mežģīnes nama apdarē, bet arī ieeja turpmāk būs no Aspazijas mājai cieši piegulošā kaimiņu nama, kas iepriekš kalpoja kā saimniecības ēka, bet tagad savienots ar muzeja telpām. Māja ir atguvusi vēsturisko guļamistabu, kā arī blakus istabiņu, kur ģērbties.

Atjaunotajā ekspozīcijā ir Aspazijas plašā ēdamistaba un viesu salons ar bagātīgi rotātu podiņu krāsni, puķainām mēbelēm un antīku radio, kurā var dzirdēt pašas Aspazijas balsi, ierakstītu 30.gadu beigās. Šauras koka kāpnes ved uz Aspazijas darbistabu, kur saglabājušās vairākas rakstnieces oriģinālās mēbeles, arī Aspazijas sekreters, ar kuru muzejs īpaši lepojas.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti