Panorāma

Pilzene 2015 atklāta

Panorāma

ASV karavīru maiņa Ādažu bāzē

Restaurē Vecās Sv. Ģertrūdes baznīcas krustapuķes

Restaurē Vecās Sv. Ģertrūdes baznīcas krustapuķes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Noslēgumam tuvojas kāds restaurācijas process, kas ar pārtraukumiem ilga septiņus gadus. Šobrīd atjauno Rīgas Vecās Svētās Ģertrūdes baznīcas krustapuķes.  Meistaru rokas krustapuķēm nebija pieskārušās kops uzlikšanas pirms 150 gadiem! 

Neogotikas stilā celtajam dievnamam ir 67 dažādas, lielākas un mazākas krustapuķes. Pirms astoņiem gadiem visas noņēma, jo dekori sāka drupt un apdraudēja garāmgājējus un automašīnas. Vairākus gadus tās nogulēja pagrabā, gaidot restaurāciju. Visas krustapuķes un jumtiņi tiek veidoti pilnīgi no jauna.

"Mēģinu dabūt nost formu no orģināla, lai pēc tam atlietu jaunos veidojumus. Tukšumā leju betonu un tādā veida rodas jaunā puķe," Latvijas Televīzijai stāsta tēlnieks Oskars Žuks un atzīst, ka viņam ir interesanti salīdzināt un domāt, kā viņi ir uztaisījuši to senāk un kā tagad.

Speciālisti cer, ka jaunie fasādes elementi būšot tikpat izturīgi.

"Izdomājām jaunu koncepciju, kā to darīt, ka nevis veselā veidā," skaidro “Būvuzņēmums Restaurators”  restaurācijas darbu vadītājs Alberts Jukonis. 

Apmēram puse jau izgatavotas. Līdz maijam plānots atliet un uzstādīt atlikušās 37 krustapuķes.

Draudzes pārstāvji stāsta - visu krustapuķu restaurācija izmaksās 100 tūkstoš eiro. Nauda nākusi no ziedojumiem un Eiropas fondu līdzekļiem.

"Ļoti skaisti. Puķes sāks ziedēt. Tā bija tukši stabiņi, bet tagad ir skaistas puķes," jūsmo draudzes priekšnieks Aldis Princis.

Taču atjaunot vajag arī pašu valsts nozīmes arhitektūras pieminekli, norāda Princis un atklāj, ka fasāde ir sliktā stāvoklī - ķieģeļi izdrupuši, arī apmetums jāatjauno.

"Šobrīd pagrabstāvā ir izremontēta tikai viena zāle, kas tiek aktīvi lietota. Arī lielajā zālē, kur notiek dievkalpojumi, remonts nav veikts 100 gadus. Nepieciešama gan grīdas rekonstrukcija, gan solu, gan apkures modernizācija," atklāj projekta vadītāja Elīna Kārkla.

Baznīcas remontam vajadzīgi vairāki miljoni eiro, bet draudzei šādas naudas nav. Šo jautājumu iecerēts risināt pakāpeniski, piesaistot Eiropas fondu līdzekļus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti