Kultūras ziņas

Saule, Pērkons, Daugava uz nama sienas

Kultūras ziņas

Filmā dokumentē basketbolkomandu VEF

Restauratori dalās pieredzē un aicina uz izstādi

Restauratori dalās pieredzē un aicina uz izstādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Rīgā līdz 30.maijam norisināsies desmitā Baltijas valstu restauratoru triennāle "Līdzsvaru meklējot: saglabāšana, izmantošana, restaurācija", kurā restaurācijas nozares pārstāvji diskutē gan par atsevišķiem mākslas, reliģijas, vēstures un arhitektūras pieminekļiem, gan par kompleksiem objektiem un krājumiem.

Konferences sarežģītākais uzdevums ir atrast vidusceļu starp mūsdienu cilvēka vēlmi maksimāli izmantot un patērēt un starp vajadzību pasargāt  kultūras mantojuma objektus. Latvijas restauratoriem īpašs gods Rīgā  uzņemt Starptautiskās kultūras vēstures saglabāšanas, restaurācijas un pētniecības centra (IKROM) ģenerāldirektoru Stefano Karo.

Visas Baltijas valstis ir starptautiskās organizācijas IKROM dalībnieces. Šīs organizācijas mērķis ir nodrošināt konservācijas treniņu. Es Rīgā izglītojos kā profesionālis un kā organizācijas vadītājs izvērtēju progresu, ko sasnieguši Baltijas valstu restauratori. Jāteic, esmu ļoti apmierināts. Baltieši atraduši daudz interesantu tehnoloģiju," uzsver Stefano Karo.

Restauratora izglītību Latvijā var iegūt Latvijas Mākslas akadēmijā, Rīgas Tehniskajā universitātē un Rīgas celtniecības koledžā. Diemžēl šis arods ir viens no tiem, kur atalgojums nav no motivējošiem.

Cilvēki, kuri strādā restaurācijā ilgstoši, to dara ne tikai atalgojuma dēļ, jo mēs saņemam ne tikai algu. Mēs saņemam gandarījumu par padarīto un par sajūtu, ka esi noderīgs savai zemei un tautai. Paskaties pār plecu un redzi, kas aiz tevis palicis," saka restaurācijas ķīmiķe Indra Tuna.

Šodien restaurācijas nozarē strādā ne tikai arhīvu, bibliotēku un muzeju krājuma restauratori, bet tajā strauji ienāk arī nozīmīgu pilsētvides pieminekļu un arhitektūras objektu saglabāšanas un konservācijas speciālisti.

Latvijas Nacionālā vēstures muzeja pagaidu telpās, kas atrodas Rīgā, Brīvības bulvārī 32, līdz 29.jūnijam skatāma Latvijas Restauratoru biedrības veidota izstāde "Atdzimšana".

Izstādē apmeklētāji varēs aplūkot vairāk nekā 70 darbus, kas restaurēti ļoti dažādās tehnikās un laikos. Izstādē piedalās dažādu restaurācijas nozaru speciālisti, tomēr izstādes akcents būs arheoloģijas un vēsturisko sadzīves lietu restaurācija.

Baltijas valstu restauratoru tikšanās aizsākās 1987.gadā Rīgā. Tās notiek reizi trijos gados Rīgā, Tallinā un Viļņā. Baltijas valstu restauratoru triennāle ir nozīmīga profesionāļu diskusija un pieredzes apmaiņas platforma, kas vienmēr ir saistījusi arī kolēģus no citām valstīm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti