Reportāža: Viena svētku diena Nacionālās bibliotēkas 96 gadu mūžā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB) sestdien, 29.augustā, svin 96.dzimšanas dienu, un šai saistībā visas dienas garumā apmeklētājiem piedāvāja ļoti plašu pasākumu programmu „Viena diena bibliotēkā”. Apmeklētāji bez maksas varēja apmeklēt visas bibliotēkā skatāmās izstādes, iepazīt lasītavu pakalpojumus, skatīties īsfilmas un pasākuma noslēgumā noklausīties arī Gaismas pils jaunā koncertflīģeļa ieskandināšanas koncertu.

„Visiem ciemiņiem, visiem kolēģiem novēlu jauku šo dienu, jauku šo dzimšanas dienu!” plašajai Gaismas pilī notiekošajai programmai ceļa vārdus deva bibliotēkas direktors Andris Vilks. Pēc tam ikvienam interesentam bija ekskluzīva iespēja izmantot vēl nebijušu pakalpojumu – individuālu konsultāciju pie Andra Vilka par dažādiem ar grāmatniecību saistītiem jautājumiem.

Apmeklētāji arī nekavējās izmantot šo iespēju, galvenokārt nākot klajā ar dažādiem priekšlikumiem, kā pilnveidot Gaismas pils darbu. Aktuāls bija arī jautājums – ko darīt, ja mājās ir vērtīgas grāmatas.

Laipni durvis vēra arī bibliotēkas lasītavas, iepazīstinot ar savu pakalpojumu klāstu un piedāvājot dažādas citas aktivitātes. Tikmēr informācijas zinātņu lasītavas darbinieki demonstrēja attēlus ar pasaulē oriģinālākajām bibliotēkām, uzskatāmi pierādot, ka starp tām godam var ierindoties arī mūsu Gaismas pils.

Bibliotēkā programmu baudīja dažādu paaudžu apmeklētāji, daļa no viņiem ēkā viesojās pirmo reizi. To starpā ir rīdzinieces Ruta un Ausma, kā arī Dzidra, kura bija atbraukusi no Piņķiem: „Kopējais iespaids tomēr ir grandiozs. Mēs varam līdzināties citām valstīm ar skaistajām bibliotēkām. Tā ir mūsu nacionālā vērtība. Dzirdēju, ka šodien ir tā lielā iespēja, un paņēmu draudzeni līdzi. (..) Un mute mums vaļā, un ļoti skaisti. Mēs teiksim arī draugiem un draudzenēm, lai nāk!”

Vaira ar meitu Paulu savukārt bibliotēkā viesojās atkārtoti, izmantojot tieši šajā dienā piedāvātās plašās iespējas: „Viena gada jubileja lielajai bibliotēkai, šai saistībā mēs esam no laukiem, no Jaunjelgavas ieradušās apsveikt. Šī ir otrā reize. Šī māja ir liela, skaista, te ir ļoti jauki. Bijām aizgājušas pie Andra Vilka parunāt. Mūs interesēja, ko viņi dara ar grāmatām, kas ir norakstītas. Kā izrādījās, diemžēl tās tiek dotas makulatūrā, nevis par mazu, bet taisnīgu samaksu tautai, kas varbūt gribētu savā kolekcijā šīs grāmatas. Šai ziņā esot liela birokrātija, lai pareizi nokārtotu dokumentus, tas izmaksājot ļoti dārgi. Varbūt, ka jāraksta kāda vēstule Valsts kontrolei, lai atvieglo to darbu.”

Nosvinējusi 96.dzimšanas dienu, bibliotēka nākamnedēļ uzsāks savu darbu pilnvērtīgā režīmā, strādājot arī sestdienās un svētdienās, jo beigušies visi ar Latvijas prezidentūru saistītie ierobežojumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti