Stāsti

Darbā šovasar iesaistījās vairāk jauniešu; būtisku intereses pieaugumu izjuta Daugavpilī

Stāsti

Bulgāri prasa likvidēt atšķirīgos standartus precēm rietumvalstīs un Austrumeiropā

Reportāža: smiekli un spēles ar līdzsvaru Rīgas cirka skolā

REPORTĀŽA: smiekli un spēles ar līdzsvaru Rīgas cirka skolā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Izdzirdot vārdus „cirka skola”, droši vien vairumam no jums prātā nāk virtuoza akrobātika, staigāšana pa virvi galvu reibinošā augstumā vai sarežģīta žonglēšana. Un, protams, sūras un grūtas mācības jau no agras bērnības. Bet ko jūs teiktu, ja cirka skolā varētu pieteikties arī pieaugušā vecumā un bez jebkādas iepriekšējas sagatavotības? Tieši tādu iespēju piedāvā jaunā Rīgas Cirka skola, kas izmēģinājuma versijā sākusi darbu Rīgas cirka paspārnē. Cirka jaunās vadības mērķis ir caur šīm nodarbībām iepazīstināt plašāku cilvēku loku ar dažādām cirka disciplīnām, pamatprincipiem un lielo daudzveidību

Jau pie ieejas Latvijas Universitātes Ekonomikas fakultātes foajē Rīgas Cirka skolas vadītāja Māra Pāvula pacietīgi skaidro pulciņam garāmgājēju, kas tad nodarbībās gaidāms. Bažīgi mīņājos viņiem līdzās, cīnoties ar nupat pielavījušos nedrošību. Vai es tikšu citiem līdzi? Neprotu ne žonglēt, ne staigāt uz rokām. Protu tikai tautas dejas.

Uzvelku sporta tērpu un zeķītēm kājās ienāku universitātes sporta zālē, kur jau aplī sēž ap 20 cilvēku.

Vairums uz Cirka skolu atnākuši, meklējot jaunas fiziskās aktivitātes un arī cirka vārda vilināti. Vecumi – visdažādākie, sagatavotība arī.

Iepazīstamies, lasot uz krekliņiem uzlīmētos vārdus un metot viens otram bumbiņas.

Treneru Madaras Garklāvas un Alekseja Smolova vadībā skrienam pa zāli un mācāmies ātri sadarboties, spontāni stājoties pulciņos pa trim un vienlaikus caur spēlēm iesildot muskuļus.

Sadalāmies divās grupās – vieni mācīsies stāvēt uz rokām, mēs – trenēt līdzsvaru duetos un trio. Pirmais uzdevums – nostāties balstā vienam virs otra, kur otrais pirmajam liek rokas uz potītēm un kājas uz pleciem.

VIDEO: paraugdemonstrējumu ar Sīra ratu veic treneris Aleksejs Smolovs

Un tomēr es sadūšojos. Un tas izrādās vieglāk nekā šķiet – ar noteikumu, ka visu laiku domāju par līdzsvaru. Kaimiņu komandai pat izdodas nostāties trim cilvēkiem balstā vienam virs otra.

Smiekli un aplausi Rīgas Cirka skolas atklātajā nodarbībā skan daudz. Visi ir mazliet nobijušies un ar sajūsmu uzņem katru izdošanos. Piemēram, kad sastājamies desmit cilvēku garā simtkājī vai, pareizāk sakot, simtrocī ar kājām viens uz otra pleciem.

Vēlāk grupas mainās un sākam iesildīties stājai uz rokām. Treneri nesteidzas un liek saprast, cik pamatīgi tam jāgatavojas. Trenera Alekseja Smolova vadībā pusstundu iesildām plaukstu locītavas.

Pirmajā nodarbībā mēs tiekam līdz pusstājai, kājas taisnā leņķī aizkabinot aiz zviedru sienas. Izklausās vienkārši?

Pēc nodarbības par iespaidiem izvaicāju divus no dalībniekiem – juristi Ivetu Brīnumu un operdziedātāju Armandu Siliņu.

"Kā mēs spriedām, tā atšķirība sportiskai vingrošanai un šai vingrošanai ir tā, ka te ir mērķis galā un tā spēlēšanās beigās sanāk," saka Siliņš.

Savukārt Iveta Brīnuma atzīst, ka patikusi atšķirība.

"Ļoti patika, ka ir savādāki vingrinājumi nekā, teiksim, jogā vai vingrošanā," saka Iveta. "Jūtu, ka strādā daudzi muskuļi, kas agrāk nav strādājuši."

Rīgas Cirka skolas nodarbības pieaugušajiem sāksies 23.septembrī un notiks reizi nedēļā. Atsevišķi nokomplektēta arī bērnu grupa. Cirka ambīcijas ir tuvākajos piecos līdz septiņos gados uz šīs bāzes izveidot intensīvu sagatavošanas programmu tiem, kuri vēlas iestāties pasaules labākajās cirka skolās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti