Reportāža: Skola kultūras piemineklī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Mācībām un darbam muižās, pilis un citās vēsturiskās ēkās, protams, ir savs šarms, bet arī – savi trūkumi. Rīt Latvijā atklās Eiropas kultūras mantojuma dienas, un šogad to tēma – skolas kultūras pieminekļos. Četras dienas apmeklētājiem durvis vērs mācību iestādes, kas atrodas muižās, pilīs.

Vecā muižas kungu māja, kas atrodas pie pašas Lietuvas robežas, vienlaikus ir arī Skaistkalnes vidusskola, kur šobrīd mācās aptuveni 200 bērnu.

Veclaicīgas lustras, griestu gleznojumi un podiņu krāsnis skolā mijas ar moderni iekārtotām klases telpām. Aura ir īpaša, direktore stāsta – bērni šeit iemācās saudzēt vērtības, vairāki absolventi izvēlas paši kļūt par restauratoriem. Tomēr arī ierobežojumu skolas dzīvē netrūkst.

„Šeit ir ļoti labi saglabājušās koka trepes, tā kā mēs viņas nelietojam, viņas kā otrās trepes tikai, tādas viņas saglabājās oriģināls, kādas viņas ir bijušas,” stāsta Skaistkalnes vidusskolas direktore Svetlana Vāverniece, norādot, ka ikdienā pa šīm kāpnēm neviens nestaigā. „Te ir uzlikts tā zīme un viņi tur neiet. Ar visu to, ka ir sporta zāle un reizēm viņi arī sporto šeit, jo mums vietas nav un ziemā ir ļoti grūti sportot. Plastmasas logi te katrā gadījumā nevar būt, ir jābūt tikai koka, un arī rūtīm visām ir jābūt tādām, kāds viņš ir bijis, jo tās ir prasības.”

Piemērot skolu bērnu vajadzībām, nepārkāpjot aizliegumus ir gan grūti, gan dārgi. Viens koka pakešu logs maksā ap 700 latiem, kamīna restaurācija izmaksājusi teju septiņus tūkstošus.

„Šis kamīns bija aizsists ar dēļiem, tā mute nebija saglabāta, viņu cēla, domāja, ka vispār sabruks tas kamīns, šeit nebija saglabāts, daļa no gleznas nebija saglabāta, nu, būtībā tas ir mūsu lepnums šodien,” atklāj Vāverniece.

Kā jau muižā, katra telpa ir sava izmēra, dažās klasēs jāsaspiežas ciešāk. Bērni gan priecājas, ka nav tāpat kā citiem:

– Ir interesanti, piemēram, klausīties, kā skolotājs stāsta, kas te kādreiz ir bijis.

– Un patīk, smuki, kā izskatās?

– Jā, īpaši kamīnzāle. Tā ir visskaistākā.

– Ir kaut kā īpaši?

– Jā.

– Nuu, es nezinu, man jau kaut kā tā neliekas, bet tie, kas mācās citās skolās, tiem liekas, ka mums ir savādāk mācīties.

– Baigi pa trepēm nedrīkst skriet.

– Un kamīnu nevar ar rokām

– Kamīnam ir pilnīgi robeža uztaisīta, lai neaiztiek.

- Ir telpas, kur nedrīkst, ir, kur durvis ciet aizslēdz, lai nevarētu skraidīt.

- Gribētu parastā skolā mācīties?

– Nē.

– Nē.

– Šitā ir labāka.

Visi gan atzīst – sporta zāli gribētos lielāku. Direktore stāsta – ir projekts atsevišķai ēkai, bet naudas trūkuma dēļ tas atlikts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti