Reorganizēs Latvijas Neredzīgo bibliotēku, lai pilnveidotu pakalpojumu pieejamību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Ministru kabinets 3. maija sēdē apstiprināja Kultūras ministrijas (KM) piedāvāto risinājumu bibliotēku pakalpojumu pieejamības un kvalitātes uzlabošanai apmeklētājiem ar redzes traucējumiem un funkcionālo lasītnespēju, kas paredz Latvijas Neredzīgo bibliotēkas reorganizāciju, integrējot tās reģionālās filiāles pašvaldību bibliotēku tīklā, informēja KM.

Izpildot Kultūras ministrijai doto uzdevumu izvērtēt bibliotēku nozares politikas īstenošanu un pārskatīt bibliotēku pakalpojumu nodrošināšanā iesaistīto KM padotības iestāžu funkcijas un uzdevumus, KM sagatavoja konceptuālo ziņojumu "Par bibliotēku nozares politikas īstenošanas pilnveides pasākumiem," kurā iekļauti 3 iespējamie risinājuma varianti KM padotības iestāžu darbības pilnveidošanai.

No tiem valdība 3. maija sēdē atbalstīja risinājumu, kas paredz reorganizēt Latvijas Neredzīgo bibliotēku, turpinot īstenot tās specifiskās funkcijas un uzdevumus, t.sk. lietotāju apkalpošanu Rīgā, Strazdumuižas ielā 80, savukārt bibliotēkas reģionālās filiāles pārveidojot par attiecīgo reģionu centrālo bibliotēku struktūrvienībām, saglabājot šobrīd sniegto pakalpojumu apjomu un pakalpojumu sniegšanas vietas.

"Vērtējot iespējamās pārmaiņas, vadījāmies pēc pamatprincipa – nodrošināt nemainīgi augstu bibliotēku pakalpojumu kvalitāti un pieejamību cilvēkiem ar redzes traucējumiem visā Latvijas teritorijā, it īpaši apdzīvotajās vietās, kurās dzīvo augsts īpatsvars cilvēku ar redzes traucējumiem, tostarp Rīgā, Strazdumuižas apkaimē, un saglabāt Latvijas Neredzīgo bibliotēkas uzkrāto kompetenci darbā ar šo Latvijas sabiedrības daļu," uzsvēra KM valsts sekretāres vietnieks kultūrpolitikas jautājumos Uldis Zariņš.

Atbalstītais risinājums paredz, ka pašvaldības pārņems Latvijas Neredzīgo bibliotēkas filiālbibliotēkas Balvos, Cēsīs, Daugavpilī, Jelgavā, Liepājā, Rēzeknē un Ventspilī. Bibliotēkas reorganizācijas rezultātā valsts budžeta transferta finansējuma ietvaros šīm pašvaldībām tiks nodrošināts finansējums esošo telpu nomas, darba līgumu un komunālo pakalpojumu un sakaru pakalpojumu līgumu pārņemšanai, kā arī administratīvo izdevumu segšanai un preču iestādes darbības nodrošināšanai iegādei. Šim mērķim ik gadu transferta pārskaitījuma veidā paredzēts piešķirt finansējumu 163 142 eiro apmērā.

Savukārt lai uzlabotu bibliotekāro pakalpojumu pieejamību un kvalitāti apmeklētājiem ar redzes traucējumiem un funkcionālo lasītnespēju tajās Latvijas pašvaldībās, kurās neatrodas Latvijas Neredzīgo bibliotēkas filiāles, risinājums paredz īstenot apmācību programmu bibliotēku speciālistiem, izveidot pielāgotā formāta darbu krājumu visās reģionu galvenajās bibliotēkās, attīstīt Latvijas Neredzīgo bibliotēkas pētniecisko, metodisko un konsultatīvo darbu, tostarp stiprinot tās kompetenci attiecībā uz citu iedzīvotāju grupu ar funkcionālajiem traucējumiem bibliotekāro un informatīvo apkalpošanu un pielāgotu pakalpojumu attīstīšanu kultūras iestādēs, izglītības iestādēs un citviet publiskajā telpā, kā arī stiprināt Latvijas Neredzīgo bibliotēkas kapacitāti pielāgotā formāta darbu sagatavošanā un reproducēšanā, tai skaitā mācību līdzekļu izstrādē bērniem ar disleksiju.

KM valdībā apstiprināto risinājuma variantu ir saskaņojusi ar Latvijas Pašvaldību savienību, Latvijas Neredzīgo biedrību, Latvijas Nedzirdīgo savienību, biedrību "Vieglās valodas aģentūra" un biedrību "Latvijas Cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācija SUSTENTO," saņemot atbalstu KM piedāvātajam redzējumam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti