Kultūras ziņas

"Berlināles" filmas Rīgā

Kultūras ziņas

Atvērto durvju dienas "Lielajā dzintarā"

Pasniegtas Ziemeļvalstu padomes balvas

Reikjavīkā pasniegtas Ziemeļvalstu padomes balvas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Ziemeļvalstu mūzikas, kino un literatūras spožāko zvaigžņu salidojumu piedzīvojusi Islandes galvaspilsēta Reikjavīka - tur sadalītas ikgadējās Ziemeļvalstu padomes kultūras balvas.

Slavenā Islandes koncertzāle "Harpa" parasti ir mājvieta Ziemeļvalstu politiķu sarunām, šogad īpaši karsti runājot par bēgļu krīzi un pasaules klimata pārmaiņu izaicinājumiem, taču vienā vakarā lietišķo apģērbu nomaina svinīgi tērpi un tiek pasniegtas Ziemeļvalstu padomes ikgadējās balvas kultūrā.

Visraibākā nomināciju grupa ir mūzikas sadaļā, kur par balvu cīnījās gan klasiskās mūzikas pārstāvji, gan smagās un elektroniskās mūzikas radītāji. Dāņu pārstāvis Hvels savā indiešu tērpā bija pamanāms lielākoties atturīgi tērpto viesu vidū, viņš neslēpa, ka par balvu uzzināja tikai tad, kad pats tika tai nominēts.

"Šodien es jūtu, ka pārstāvu Dāniju, bet es arī pārstāvu ko ļoti personisku - mana māksla ir ļoti personiska, taču nomināciju izvēlējusies Dānija. Savu mūziku es radu Dānijā un dziesmu vārdi ir dāniski, tātad kaut kādā veidā es pārstāvu dāņu kultūru," norāda Hvels.

Laurus un balvu saņēma arī zviedru čellists, basists un komponists Svante Henrisons. Saņemot balvu, viņš teica neparastu atbalsta runu kādai minoritātei: "Es gribētu izmantot šo iespēju, lai godinātu tēvus, kas paliek mājās ar bērniem, tēvus, kuri ir profesionāli mākslinieki, bet pieņem lēmumu uz laiku apturēt savu karjeru un pavadīt laiku ar bērniem. Nepadodieties!"

Pagājušā gada ziemeļvalstu kino pasaules festivālos sevi spilgti pieteica norvēģu filma "Ne savā dabā", kas bija arī viena no Ziemeļvalstu padomes balvas kultūrā nominantēm, taču Ziemeļvalstu padomes žūrija otro gadu pēc kārtas godāja islandiešu kino, slavējot vienkārši, bet vizuāli radoši izstāstītu stāstu filmā "Fusi". Tajā režisors Dagurs Kari portretē četrdesmitgadnieku, kurš arvien dzīvo ar savu māti un nevar saņemties atstāt mājas. Filmas scenārijs rakstīts tieši galvenajam aktierim. Kino lente nebūtu filmēta, ja viņš no lomas atteiktos.

"Viss sākās ar aktieri Gunnaru Jonasonu. Ieraudzīju viņu pirms 17 gadiem kādā televīzijas komēdijšovā. Kaut kādā ziņā es iemīlēju viņa tēlu un sāku sapņot par viņu kā aktieri kādā pilnmetrāžas drāmā. Viņš manā prātā bija visus šos gadus," uzsver Dagurs Kari.

Vissenākās tradīcijas Ziemeļvalstu padomes balvai ir literatūrā - tā tiek pasniegta jau kopš 1962.gada. Šoreiz balva piešķirta norvēģu autoram Jonam Fossem par triloģiju, kur poētiskā prozā savīts stāsts par mīlestību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti