Labrīt

Latvijas cilvēktiesību centra jurists Edgars Oļševskis

Labrīt

Kā notiek naudas atgūšana par biļetēm uz kultūras pasākumiem

Kā strādā kultūras institūcijas Lietuvā? Stāsta "Mo" direktore Milda Ivanauskiene

Realitāte iedeva pamatīgu dunku. Intervija ar Viļņas muzeja «Mo» direktori par dzīvi Covid-19 laikā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Modernās mākslas muzejs "Mo" ir viena jaunākajām kultūras iestādēm Viļņā. To atklāja 2018. gada rudenī, un īsā laikā muzejs kļuva par vienu no populārākajām vietējo un ārvalstu kultūras cienītāju pieturas vietām Lietuvas galvaspilsētā. Privāti finansētajam "Mo" muzejam Covid-19 pandēmija bija grūts pārbaudījums, ko izdevās pārvarēt, pateicoties darbinieku radošumam un neatlaidībai, intervijā Latvijas Radio stāstīja muzeja direktore Milda Ivanauskiene.

Uldis Ķezberis: Kā jūsu muzejs aizvadīja pandēmijas pirmo gadu? Kā jūs pielāgojāties jaunai dzīvei?

Milda Ivanauskiene: Šis gads bija kaut kas pilnīgi jauns visai pasaulei, un mēs neesam izņēmums. Mēs esam jauns muzejs, sākām strādāt 2018. gada beigās. Protams, ka pārtraukt darbu tikai pusotru gadu pēc atklāšanas bija šoks. Bet abu vispārējo karantīnu laikā mēs centāmies sasniegt savu auditoriju un iepazīstināt to ar muzeja saturu. Mūsu centienus pamanīja un novērtēja. Pirmās karantīnas laikā mēs saņēmām balvu par savu iknedēļas informatīvo izdevumu, kurā mēs stāstījām par mākslu, māksliniekiem un dažādām kultūras norisēm.

Mēs novērojām, ka cilvēkiem tas ir ļoti nepieciešams.

Viļņas modernās mākslas muzejs
Viļņas modernās mākslas muzejs

Pērn martā liels skaits interesentu internetā pieteicās šim izdevumam. Pirmā karantīna pilnībā atšķīrās no otrās karantīnas. Pirmās karantīnas mēnešos cilvēki labprāt pavadīja laiku mājās. Viņiem beidzot pavērās iespēja darīt lietas, kuras viņi jau sen vēlējās, bet kurām agrāk trūka laika. Tāpēc nākamajā dienā pēc muzeja slēgšanas mēs sociālajos tīklos aicinājām savus sekotājus pieteikties informatīvajam izdevumam, lai varētu katru nedēļu viņiem nodrošināt ļoti labu saturu. Cilvēki atsaucās, un mūsu informatīvā izdevuma saņēmēju skaits divkāršojās. Viņi bija izsalkuši pēc mākslas, pēc jaunām zināšanām.

Situācija bija pilnīgi atšķirīga otrās vispārējās karantīnas laikā. Tie bija tumšie ziemas mēneši, mēs nevarējām pārvietoties pa valsti. Bija tiešām ļoti skumji, jo mēs sapratām, ka tas tik ātri nebeigsies. Realitāte mums iedeva pamatīgu dunku.

Pirmās karantīnas laikā valdīja noskaņojums, ka tas ir tikai uz laiku, ka mēs to pārvarēsim un uzvarēsim Covid-19. Otrajā reizē bija daudz grūtāk, cilvēku entuziasms bija noplacis. Tāpēc mēs nolēmām mainīt savu piedāvājumu un izveidojām muzeja blogu, kurā publicējām video no pagājušās vasaras pasākumiem. Arī šī ideja saņēma ļoti labas atsauksmes, tomēr mēs novērojām, ka šajā reizē cilvēki bija noguruši no datoru ekrāniem un informācijas iegūšanas internetā. Mēs arī daudz darījām, lai panāktu muzeju atvēršanu. Mēs bijām pārliecināti, ka sejas masku valkāšana un apmeklētāju skaita ierobežošana ļautu mums funkcionēt. Otrās karantīnas laikā ierobežojumi attiecībā uz muzejiem bija pārāk stingri, tāpēc mēs daudz strīdējāmies ar valdību. Mēs arī saņēmām balvu par saviem centieniem panākt muzeju atvēršanu. Es uzskatu, ka mēs pandēmijas laikā daudz ko iemācījāmies.

Vai jūs saņēmāt valsts vai pašvaldības finansiālo atbalstu karantīnu laikā?

"Mo" muzejs nav valsts dibināts, tāpēc mums nepienācās budžeta subsīdijas, taču bija valdības atbalsta programmas, kurām varēja pieteikties ikviens uzņēmums, tostarp mēs. Mēs saņēmām valsts atbalstu darbinieku algu segšanai. Protams, ka tas mums ļoti palīdzēja, jo muzejs bija slēgts vairāk nekā pusgadu. Bija iespēja pieteikties arī valsts un Viļņas pašvaldības grantiem. Mēs iesniedzām vairāku projektu idejas, un dažas no tām apstiprināja. Visbeidzot, pašvaldība un valsts institūcijas izrādīja pretimnākšanu saistībā ar iepriekš saņemtajiem grantiem. Mēs pirms pandēmijas bijām saņēmuši atbalstu atsevišķiem projektiem. Ja mēs tos nevarējām īstenot pilnā apmērā, jo muzejs bija slēgts, tad tiem paredzēto naudu varēja izmantot citiem projektiem. Tas mums ļāva attīstīt muzeja blogu un īstenot citas lietas. Tā nebija nauda, ko ieskaitīja mūsu kontā, bet pasākumi, kas palīdzēja.

Vai bijāt spiesti atlaist darbiniekus?

Par laimi, nē. Mums bija iekšēja vienošanās, ka trīs mēnešus mēs saņemsim mazākas algas, lai nevienam nebūtu jāaiziet.

Vai jums nācās pārliecināt muzeja darbiniekus vakcinēties?

Viļņas modernās mākslas muzejs
Viļņas modernās mākslas muzejs

Situācija ir diezgan dīvaina. Aprīlī visi būtu darījuši visu iespējamo, lai saņemtu vakcīnu. Bija privilēģija atrasties to cilvēku grupā, kuriem agrāk pienācās vakcīnas. Arī muzeju darbinieki varēja iestāties rindā uz vakcināciju. Esmu lepna par saviem kolēģiem, jo mūsu kolektīvs ir simtprocentīgi vakcinējies. Tāpēc mēs aicinām visus būt sociāli atbildīgiem un saņemt poti, lai palīdzētu mūsu sabiedrībai funkcionēt normāli, nevis dzīvot bailēs par nākamo karantīnu.

Vai atbalstāt ideju, ka tikai tiem, kuriem ir tā saucamās iespēju pases, ļautu apmeklēt muzejus?

Manuprāt, mēs nekādi nevaram atļauties vēlreiz slēgt savas durvis. Ja vienīgais veids, kā to novērst, ir vakcinēties, tad mums ir jāatļauj cilvēkiem, kuri ir sapotējušies, apmeklēt muzejus.

Ja epidemioloģiskā situācija pasliktināsies, saslimušo skaits pieaugs un situācija būs līdzīgai tai, ko mēs pieredzējām pagājušajā rudenī, tad, manuprāt, vakcinētiem cilvēkiem, kuri ir uzņēmušies sociālo atbildību, ir jāatļauj doties uz muzejiem.

Bet ko jūs darīsiet, ja valdība teiks, ka jums atkal ir jāpārtrauc darbs?

Mums ir pieredze no pagājušā gada. Pērn decembra beigās pie mums Lietuvā bija drausmīga situācija – 4000 jaunu Covid-19 saslimšanas gadījumu diennaktī. Toreiz visi saprata, ka ir nepieciešami visstingrākie ierobežojumi. Mēs to akceptējām, jo sapratām, ka veselības aprūpes sistēma ir apdraudēta. Mums vajadzēja būt vienotiem un sekot valdības lēmumiem. Kad situācija ievērojami uzlabojās, mēs teicām, ka varam uzņemt nelielu skaitu apmeklētāju un regulēt viņu plūsmu, jo pārdodam biļetes. Mēs neesam veikals, kur cilvēki nāk un jūs viņus skaitāt un vērojat, vai viņi ievēro visus piesardzības pasākumus. Mēs vērsāmies pie valdības ar idejām un ieteikumiem. "Mo" muzejs pieteicās būt par pilotinstitūciju, lai parādītu, kā mēs varam funkcionēt šajos apstākļos. Mēs izstrādājām ļoti detalizētu plānu, kas palīdzēja atsākt darbu visam sektoram. Mēs apliecinājām, ka muzeji var būt ļoti pielāgoties spējīgi. Ja situācija atkal dramatiski pasliktināsies un veselības aprūpes sistēma būs apdraudēta, tad mums, protams, vajadzēs būt vienotiem. Bet, ja vakcinētiem cilvēkiem nav tik liels risks tikt hospitalizētiem un veselības aprūpes sistēma ir spējīga darboties, tad kultūras institūcijām jābūt pēdējām, kuras slēdz. Tas ir ļoti svarīgi, jo daudzi joprojām nav apzinājušies, cik tas ir svarīgi sabiedrības veselībai.

Noprotu, ka jūs esat politiski aktīvs muzejs. Vai jūs kaut kādā veidā esat atbalstījuši protestu kustību Baltkrievijā un baltkrievu māksliniekus?

Kā jau es teicu, karantīnas laikā mēs meklējām iespējas, lai uzturētu mijiedarbību ar savu auditoriju. Tāpēc mēs sarīkojām izstādi uz reklāmu stendiem visā pilsētā. Mēs izstādījām gleznu reprodukcijas. Līdzīgi mēs rīkojāmies arī februārī, kad ārpus muzeja telpām sarīkojām izstādi par Baltkrievijas protestu kustību. Uz muzeja fasādes tika projicēti lielformāta fotoattēli, kurus Baltkrievijas protestu laikā bija uzņēmušas fotogrāfes sievietes. Tas bija ļoti jaudīgi. Mēs neesam politiski aktīvi tādā nozīmē, ka mēs neejam ielās protestēt, bet mēs vēlamies ar mākslinieciskiem līdzekļiem nodot vēstījumus mūsu sabiedrībai.

Mūsu filozofija ir vienmēr uzturēt dialogu ar sabiedrību, ar saviem apmeklētājiem. Tam ir jānotiek, par spīti karantīnai, par spīti grūtībām. Jautājumus, par kuriem ir jārunā, mēs vienmēr cenšamies izcelt ar mākslas palīdzību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti