Panorāma

"Brexit" ministrs sola saglabāt tiesības Latvijas pilsoņiem

Panorāma

Rīgas dome finansiāli neiesaistīsies

Rakstniecības muzeja rekonstrukcijas dēļ briest tiesu darbi

Rakstniecības muzeja rekonstrukcijas dēļ briest tiesu darbi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Rakstniecības un mūzikas muzeja rekonstrukcija draud ieslīgt garā tiesvedībā. Valsts AS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) uzteikusi līgumu ar pašreizējiem būvniekiem un izsludinās jaunu būvdarbu iepirkumu. Valsts var zaudēt arī pāris miljonus Eiropas naudas. Tos nama apsaimniekotājs draud piedzīt no būvniekiem, kas arī grasās vērsties tiesā.

Būvniekam visi darbi bija jāpabeidz līdz 26. janvārim, taču tas nav noticis. Tā kā darbu termiņi nav ievēroti, būvuzņēmējam paziņots, ka ar 27. februāri tiek lauzts līgums.

Būvuzņēmējs esot piestādījis izmaksu tāmes par papildu darbiem, kurus apsaimniekotājs neesot akceptējis. "Esam saņēmuši rēķinus kopumā par  600 tūkstošiem [eiro], no kuriem atzīto  un pamatoto darbu summa ir 200 tūkstoši," teica VNĪ pārstāvis Arnis Blodons.

Viņš norādīja, ka būvnieks ar līguma tekstu iepazinies, kad uzvarēja konkursā. "Parakstījies,  un tur bija skaidri un gaiši rakstīts, ka nekādas papildu attiecināmās summas objekta apguvē nav paredzētas. To visu izšķirs tiesa un juristi," sacīja VNĪ pārstāvis.

"Es ar lielu pārliecību varu teikt, ka būvnieks šajos jautājumos nav vainojams. Šajā lietā ir pierādījumu vairāk, nekā vajag, ka būvuzņēmējs rīkojies atbilstoši pastāvošajiem normatīvajiem aktiem, kas reglamentē būvniecības darbu izpildi," teica pilnsabiedrības "PMK un BBA" valdes priekšsēdētājs Ivo Čerbakovs.

Rekonstrukcijas veicēji sūdzēs VNĪ tiesā, jo, viņuprāt, līguma uzteikums esot nepamatots un prettiesisks. Darbi iekavējušies, un par to pasūtītājs savlaicīgi brīdināts,

jo būvprojektā vairākkārt bija jāveic apjomīgas izmaiņas. Piemēram, kad 200 gadus senās ēkas pamatos atklāja vēsturiskas velves, bija nepieciešama saskaņošana gan ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju, gan būvvaldi.

Ēkas apsaimniekotājs VNĪ tagad sludinās jaunu iepirkumu rekonstrukcijas pabeigšanai. Projekts paredzēja, ka muzeja ēka jāpabeidz līdz 30. aprīlim. Ja būvdarbi līdz tam nebūs pabeigti, ir risks zaudēt Eiropas Ekonomiskās zonas finansējumu – apmēram divus miljonus eiro.

Šobrīd paveikta apmēram puse darbu par pusotru miljonu eiro. Kopējā tāme ir 3,69 miljoni eiro.

Pārliecināties par to, kādi darbi padarīti, Latvijas Televīzijai otrdien, 21.februārī, neizdevās, jo filmēšanas grupa ēkā netika ielaista.

Būvnieki bija gatavi parādīt un pastāstīt, bet iebilda VNĪ, kas norādīja - iekļūšanai šajā būvobjektā ir vajadzīga īpaša saskaņošana.

Jau ziņots, ka VNĪ pagājušajā nedēļā paziņoja: būvuzņēmējs - pilnsabiedrība "PMK un BBA" - nav veicis darbus līgumā noteiktā termiņā, nodarot būtiskus zaudējumus Latvijas valstij, tāpēc VNĪ izbeidz līgumu ar būvuzņēmēju par būvdarbu veikšanu objektā "Rakstniecības un mūzikas muzejs" Rīgā, Pils laukumā 2.

VNĪ likumā noteiktā kārtībā pieprasīs būvuzņēmējam atlīdzināt būvuzņēmēja radītos zaudējumus valstij. Lai pabeigtu būvdarbus, VNĪ atbilstoši Publisko iepirkumu likumam organizēs jaunu iepirkuma procedūru.

Tāpat ziņots, ka pēc vairākkārt apstrīdētiem un Iepirkumu uzraudzības padomes apturētiem iepirkumiem un gara sarunu procesa VNĪ beidzot nodeva būvniekiem Rakstniecības un mūzikas muzeja ēku Vecrīgā pagājušā gada jūnijā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti