Dienas ziņas

Rīgā dzīvoklī atrasts melnais leopards

Dienas ziņas

Rudbāržos būs militārā kadetu skola

Glābj Raiņa un Aspazijas "Pēperkoku namiņu"

Raiņa un Aspazijas «Pēperkoku namiņam» piešķir kultūras pieminekļa statusu; to nedrīkstēs nojaukt

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde 7. februārī lēmusi ēkai Jūrmalā, Salacas ielā 4, kur atrodas Raiņa un Aspazijas Mellužu vasarnīca jeb "Pēperkoku namiņš", piešķirt kultūras pieminekļa statusu. Tas nozīmē, ka namiņu nedrīkstēs nojaukt.

Jūrmalas dome bija lēmusi šo īpašumu izsolīt 26. februārī. Reaģējot uz pašvaldības ieceri, vairāki sabiedrībā pazīstami cilvēki aicinājuši Jūrmalas domi atbalstīt Jūrmalas Aizsardzības biedrības iniciatīvu saglabāt pašvaldības īpašumā Latvijas kultūrvēsturei nozīmīgo ēku Mellužos. Dome gan līdz šim ir noraidījusi ideju atļaut biedrībai restaurēt šo ēku par savu naudu.

Kultūras mantojuma pārvaldes lēmums ļaus izbeigt spekulācijas, ka dome īpašumu izsola zemes vērtības dēļ, jo tas atrodas tuvu liedagam.

Rīgas reģionālās nodaļas vadītājs Jānis Asaris skaidro, ka kultūras pieminekļa statuss nozīmēs, ka salīdzinoši nelielo ēku nedrīkstēs nojaukt.

Rīgas reģionālās nodaļas vadītājs Jānis Asaris: Pēperkoku namiņam jāpaliek un jāsaglabājas esošajā vietā
00:00 / 01:00
Lejuplādēt

“Es ceru tiešām arī uz to intrigu, kas ir saistīta ar visu sabiedrības, dažādu kultūras darbinieku ieinteresētību un tā tālāk. Mūsuprāt, ar salīdzinoši nelieliem līdzekļiem primārais, protams, būtu sakārtot un konservēt [namiņa] jumtu, kurš ir diemžēl atsevišķās vietās caurs. Un saglabāt šo pamatapjomu. Protams, šobrīd mēs nerunājam par kādu [funkciju] jeb nevaram uzspiest kādam, kādu funkciju šajā objektā turpmāk mēs redzam. Bet jebkurā gadījumā tagad  objektam ir jāpaliek un jāsaglabājas esošajā vietā. Tādā apjomā, kā viņš ir vēsturiski arī bijis,” norāda Asaris.

Pirms vairākiem gadiem šīs ēkas statusu jau vērtēja kultūras pieminekļu sargi. Toreiz nekādu īpašu statusu nepiešķīra. Šoreiz ekspertu viedoklis bija citādāks un statuss piešķirts ne ēkas dēļ, bet gan pamatojoties uz faktu, ka tur mituši Rainis un Aspazija. Tiesa, izsoli šāds lēmums neaptur, bet precizē spēles noteikumus.

“Vismaz kādu daļu no tiem, kas potenciāli varētu piedalīties izsolē,  vairāk interesē tā vieta, nevis tas namiņš. Šajā gadījumā būtu skaidri spēles noteikumi, ka šim namiņam tur būtu jāpaliek,” Latvijas Televīzijai skaidro Jānis Asaris.

“Tas neko nemainīs absolūti. Es saku, ka šobrīd arī izsoles noteikumi to paredz, ka šī ēka ir atjaunojama. Viņu nevar nojaukt,”

uzsver Jūrmalas pašvaldības Īpašumu nodaļas vadītāja Sandra Brauere.

Domē saka, ka arī bez šāda statusa piemērošanas tā būtu uzstājusi, ka ēka jāsaglabā, bet pašai naudas tās restaurācijai neesot.

Par to, ka savulaik šajā ēkā četras vasaras pavadījis dzejnieks Rainis, liecina vien virs nama durvīm izkārtā plāksne. Ēka pieder Jūrmalas pašvaldībai, kas to ilgstoši nav atjaunojusi, nolēmusi, ka tā tai nemaz nav vajadzīga un tagad vēlas pārdot.

Vasarnīcas paskats ir bēdīgs, jumtā ir caurums, tas apaudzis sūnām, ēkai lūp nost zaļā krāsa, un pie lieveņa krājas pērn neaizslaucītās rudens lapas. Jūrmalas dome vēlējās no namiņa atbrīvoties, jo tas nav nepieciešams pašvaldības funkciju veikšanai.  

Jūrmalas pašvaldības Īpašumu nodaļas vadītāja Sandra Brauere stāsta:

“Pats šis namiņš pēc platības ir ļoti mazs. Tātad viņš ir nedaudz pāri par 40 kvadrātmetriem. Lielākā telpa ir 12 kvadrātmetri. Šāda izmēra telpā nav iespējams organizēt nekāda veida kultūras pasākumu. Tāpēc arī, vērtējot, kā mēs viņu varētu izmantot nākotnē, tika domes sēdē šāds lēmums pieņemts.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti