4. studija

Vārda diena

4. studija

Krokodila un ķengura gaļa

Raiņa kapavietas sakārtošana

Raiņa piemiņas vietas sakopšanai piešķirs 12 tūkstošus eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas Televīzijas raidījuma „4. studija” veidotāji saņēmuši apliecinājumu, ka no valsts budžeta tiek plānots piešķirt 12 tūkstošus eiro Raiņa piemiņas vietas sakārtošanai līdz šī gada 11. septembrim, Raiņa 150 gadu jubilejai.

Raiņa un Aspazijas kapavietas ansamblis ar tēlnieka Kārļa Zemdegas veidoto pieminekli un kolonādi arhitektoniskajā daļā joprojām ir bēdīgā stāvoklī, lai arī šīs nozīmīgās piemiņas vietas sakopšana aktualizēta jau pērn. Latvijas Televīzija runāja par šo problēmu arī aprīlī, saņemot kārtējos solījumus atrisināt radušos situāciju.

"Par katra objekta uzturēšanu atbild tā īpašnieks, konkrēti - tātad zeme ir pašvaldības, Raiņa kapi ir pilsētas īpašumā un šajā gadījumā arī par šādu objektu uzturēšanu un aprūpi atbild īpašnieks," raidījumam "4. studija" norāda Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas Rīgas nodaļas galvenais inspektors Jānis Asaris.

Vēršoties pie Kapsētu pārvaldes pārstāvjiem, raidījuma veidotāji saņēma skaidrojumu, ka Likumā par pašvaldību tai nav deleģētas funkcijas rūpēties par valsts nozīmes kultūras pieminekļiem. Šobrīd tas ir valstī nesakārtots jautājums.

Rīgas domes (RD) Kapsētu pārvaldes galvenais speciālists Gints Zēla uzsver, ka pārvaldei nav ne brīvu līdzekļu, ne arī pienākuma restaurēt Raiņa piemiņas vietu, jo tas ir valsts nozīmes piemineklis, savukārt Valsts kultūrkapitāla fonds (VKKF) vēl nesen noraidīja lūgumu finansēt pieminekļa restaurācijas izmaksas. Tomēr pēc garām un grūtām sarunām un iedzīvotāju iesaistīšanās process sācis virzīties.

"Ņemot vērā, ka Kapsētu pārvalde informēja, ka viņiem šādi līdzekļi nav paredzēti, tad mēs lūdzām: "Tad vismaz esiet tik labi un izstrādājiet kādu tāmi." Tāme tika izstrādāta, iesniegta Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijā un, ņemot vērā, ka mēs arī pēc likuma drīkstam un varam atbalstīt valsts nozīmes pieminekļu finansēšanu, komisija lēma, ka mēs šos darbus, kas ir saistīti ar šīs teritorijas konservāciju un restaurāciju, varam atbalstīt, un ir piešķirti 12 tūkstoši eiro šiem darbiem, nu gandrīz viss, kas bija tajā tāmē paredzēts," turpina inspektors Jānis Asaris.

"Šobrīd mums ir mutiski pateikts, ka ir pieņemts lēmums, ka šāds finansējums ir apstiprināts, līdz ar to mēs jau esam uzsākuši darbu pie līguma noslēgšanas par to, kas būs reālais darbu veicējs. Ja viss tuvākajā laikā apstiprināsies, līgums tiks noslēgts, cerams, ka līdz šim septembrim, kad Rainim ir dzimšanas diena, šie rekonstrukcijas darbi tiks pabeigti," sola Gints Zēla.

„4. studija” saņēma apliecinājumu, ka no valsts budžeta tiks piešķirti 12 tūkstoši eiro Raiņa piemiņas vietas sakārtošanai un līdz šī gada 11. septembrim, kad Rainim paliks 150 gadi, šī teritorija būs sakārtota.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti