Kultūras ziņas

Apmācīs mūzikla dziedātājus

Kultūras ziņas

Bērnu plašā apvāršņa studijas

Restaurē Raiņa kapa vietu

Raiņa kapu plāno restaurēt līdz dzejnieka dzimšanas dienai septembrī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Raiņa un Aspazijas gadā abu literātu piemiņa ir godināta īpašās teātra izrādēs, lekcijās, koncertuzvedumos, kino vakaros un citās formās. Tikmēr viņu abu kapavieta Raiņa kapos neaprūpēta stāvēja līdz pat maijam. Pēc diskusijām sabiedrībā un medijos Raiņa pieminekli vispirms nospodrināja, bet tagad to apjož metāla sēta, aiz kuras darbojas restauratori. Plānots, ka restaurācijas darbi tiks pabeigti līdz dzejnieka dzimšanas dienai 11.septembrī.

Pirmdien, 17.augustā, kad Latvijas Televīzijas "Kultūras ziņas" apmeklē Raiņa un Aspazijas kapavietu, pašu restauratoru ar komandu neizdodas sastapt, bet rosība šeit jūtama. Kārļa Zemdega veidotajai Raiņa piemiņas vieta svaigu skatu jāatgūst līdz 11.septembrim.

"Pavasarī iedrošinājām pārvaldi griezties inspekcijā un saņemt atbalstu. Jūnijā mēs spriedām, tagad restaurācijai no pieminekļu glābšanas programmas jāpiešķir 12 000 eiro," stāsta Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas pārstāvis Jānis Asaris.

Būtiskākie darbi ir šūnakmens kolonādes trīšana, kam skādējis ne tikai laiks, bet arī savulaik speciāli audzētie vīteņaugi. Jāsalabo defektu vietas, kas visvieglāk pamanāmas uzejas pakāpienos. Ķīmiski jāapstrādā gan kolonādes ārpuse, gan no cita materiāla veidotā iekšpuse. Tāpat, neiejaucoties Zemdega iecerē, pēc restaurācijas redzamāka kļūs arī Aspazijas piemiņas plāksne.

"Aprīļa beigās tika notīrīta granīta skulptūra, un nu, pēc notīrīšana, vajadzīga granīta apstrāde, lai tas tik ātri nebojātos, nesmērētos un tamlīdzīgi," norāda Jānis Asaris.

Par apkārtnes sakārtošanu atbildīga ir Rīgas domes kapsētu pārvalde. Pārvaldes uzdevums ir nomainīt soliņu, atjaunot apstādījumus, ko pārvalde sola paveikt nākamās nedēļas laikā. Lai mazinātu mulsuma brīžus, spriežot par kādas aizgājušas izcilības piemiņas vietas sakopšanu, šobrīd tiek izstrādāta jauna Rīgas kapsētu apsaimniekošanas un izmantošanas koncepcija.

Šobrīd lielākā daļa Latvijas kultūras leģendu atdusas vietas formāli ir ģimenes kapavietas un par to sakoptību atbild vai nu mirušo pēcteči, vai sabiedriskās organizācijas. Kā jau iepriekš esam vēstījuši, pašvaldība vēlētos, lai arī valsts piedalītos ar saviem līdzmaksājumiem nozīmīgu personu kapavietu uzturēšanā.

"Šobrīd laikam ir kādas sešas vietas, ko kopj valsts. Tur ir bijušie prezidenti, barikāžu upuri, tas ir uz pirkstiem saskaitāmi, bet būtībā ir vairāk. Ir jāizstrādā koncepcija, par ko pašvaldība atbildīga, par ko - sabiedriskās organizācijas," skaidro Diāna Ceika, Rīgas domes kapsētu pārvaldes galvenā speciāliste.

Raiņa kapsēta ir veidota 1929.gadā, kad šeit apglabāts Rainis. Pēc sešiem gadiem tika uzstādīts Kārļa Zemdega un arhitekta Pētera Ārenda projekta veidotais piemineklis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti